18.6 C
Athens
Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΣφοδρή αντιπαράθεση Κυβέρνησης-Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τους «Σπαρτιάτες»

Σφοδρή αντιπαράθεση Κυβέρνησης-Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τους «Σπαρτιάτες»


Της Παναγιώτας Κλεφτόγιαννη,

Τις τελευταίες μέρες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε ο αποκλεισμός ορισμένων κομμάτων από τις Ευρωεκλογές, με απόφαση του Αρείου Πάγου. Ανάμεσα στα κόμματα αυτά βρίσκεται, τελικά, και το κόμμα των «Σπαρτιατών», το οποίο δεν κατάφερε να πάρει την τελική έγκριση. Ωστόσο, το συγκεκριμένο κόμμα, πριν την απόρριψη της συμμετοχής του, βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων λόγω της κόντρας που προκάλεσε μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για την υποβολή ή μη υπομνήματος κατά του κόμματος αυτού.

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Οι «Σπαρτιάτες» είναι ένα ελληνικό εθνικιστικό πολιτικό κόμμα, που κινείται στο πολιτικό φάσμα της Άκρας Δεξιάς. Ιδρύθηκε το 2017 από τον Βασίλη Στίγκα, ο οποίος είναι και ο Πρόεδρός του, ενώ το κόμμα εισήλθε για πρώτη φορά στη Βουλή με τις Βουλευτικές Εκλογές του 2023, με ποσοστό 4,68% και 12 βουλευτές. Μετά την επιτυχία του κόμματος στις Βουλευτικές Εκλογές, ήταν φυσικό επόμενο τα μέλη του να επιθυμούν να θέσουν υποψήφιους βουλευτές και στις Ευρωεκλογές. Ωστόσο, η επιθυμία αυτή προκάλεσε την αντίδραση, για αρχή της Κυβέρνησης, και έπειτα και άλλων κομμάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η Ν.Δ. κατέθεσε στον Άρειο Πάγο υπόμνημα για τη μη ανακήρυξη του συνδυασμού των «Σπαρτιατών» στις Ευρωεκλογές, κατάθεση την οποία είχε προαναγγείλει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του. Η κατάθεση του υπομνήματος δεν ήταν αβάσιμη, καθώς συνοδευόταν από ένα παράρτημα με στοιχεία μεγέθους 200 σελίδων. Μετά το κόμμα της Ν.Δ., σε υποβολή υπομνήματος προέβησαν και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Νέα Αριστερά, συμφωνώντας ότι το κόμμα των «Σπαρτιατών» θα πρέπει να αποκλειστεί από τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Με τον όρο «υπόμνημα» αναφερόμαστε σε μία γραπτή αναφορά, η οποία αποσκοπεί στη γνωστοποίηση γεγονότων ή καταστάσεων σε ένα πρόσωπο μιας εταιρείας ή μιας αρχής. Στη δεδομένη περίπτωση, το υπόμνημα αφορούσε στη γνωστοποίηση γεγονότων στον Άρειο Πάγο σχετικά με το κόμμα των «Σπαρτιατών», που αποδείκνυαν ότι θα έπρεπε να απαγορευτεί η συμμετοχή του στις Ευρωεκλογές, για λόγους διασφάλισης της Δημοκρατίας, κάνοντας έτσι λόγο ότι ο συγκεκριμένος σχηματισμός υποβιβάζει την ποιότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Δικαιώματα χρήσης: EUROKINISSI

Προτού, όμως, παρθεί η τελική απόφαση από τον Άρειο Πάγο, σφοδρή ήταν η σύγκρουση της Κυβέρνησης με την Αξιωματική Αντιπολίτευση, μιας και η τελευταία δεν κατέθεσε ποτέ υπόμνημα κατά των «Σπαρτιατών», διότι έχασε το χρονικό περιθώριο και, τελικά, παρέθεσε μονάχα μια επιστολή που αναδεικνύει τις κυβερνητικές ολιγωρίες, όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους μέλη του συγκεκριμένου κόμματος. Το κείμενο-δήλωση που κατέθεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφέρεται στις προϋποθέσεις που συντρέχουν για τον αποκλεισμό των «Σπαρτιατών» από τις κάλπες, με προφανές κώλυμα ότι ο πραγματικός αρχηγός έχει καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση.

Σε δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο παρελθόν υπήρξε και πάλι απών από μια παρόμοια υπόθεση που αναφέρεται στη διασφάλιση της ποιότητας της Δημοκρατίας. Ακολουθεί η δήλωσή του: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι απών από μια τέτοια υπόθεση που αφορά στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας. Ούτε την τελευταία μας νομοθετική πρωτοβουλία προς αυτήν την κατεύθυνση είχαν ψηφίσει, ούτε στις Εθνικές Εκλογές του 2023 είχαν καταθέσει υπόμνημα κατά του κόμματος Κασιδιάρη».

Σε απάντηση στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου προέβη ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Αλέξανδρος Αυλωνίτης, κατηγορώντας, παράλληλα, ανοιχτά την Κυβέρνηση για υποκρισία. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η Δικαιοσύνη δεν έχει ανάγκη από βαστάζους. Είναι υποκριτικό και εξοργιστικό να «κουνάει το δάκτυλο» στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης για δήθεν απουσία μας από ζητήματα που αφορούν στην ποιότητα της Δικαιοσύνης, με αφορμή την υπόθεση των “Σπαρτιατών”».

Στα πλαίσια αυτής της αντιπαράθεσης μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για το κόμμα των «Σπαρτιατών», ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η δήλωση που έκανε ο Πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, ο οποίος ανέφερε: «Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να το πω και αυτό, γιατί δεν φοβάμαι, έχει αξιοπρέπεια με τον Κασσελάκη που δεν κατέθεσε υπόμνημα, έχει αξιοπρέπεια και αυτό είναι καλό». Με τη δήλωσή του αυτήν, ο Πρόεδρος των «Σπαρτιατών» έκανε έναν έμμεσο υπαινιγμό στα υπόλοιπα κόμματα που κατέθεσαν υπόμνημα, θυμούμενος ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κατέθεσε κείμενο-δήλωση, αλλά θεωρώντας ότι δεν έχει την ίδια αξία με το υπόμνημα.

Η τελική απόφαση για το μέλλον των «Σπαρτιατών» στις Ευρωεκλογές πάρθηκε προ ολίγων ημερών από τον Άρειο Πάγο. Συγκεκριμένα, το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου αποφάσισε τον αποκλεισμό του κόμματος των «Σπαρτιατών» από τις Ευρωεκλογές, με καθοριστικό ρόλο στην απόφαση αυτή να διαδραματίζει η άσκηση ποινικής δίωξης που ασκήθηκε κατά των βουλευτών του κόμματος, πριν λίγο καιρό, καθώς και η υποβολή υπομνήματος από μεριάς Ν.Δ., ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέας Αριστεράς.

Πηγή εικόνας: iefimerida.gr / Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Η απόφαση του Αρείου Πάγου ήταν σαφής, καθώς από τις 122 σελίδες, οι 86 αναφέρονταν στο κόμμα της «Χρυσής Αυγής» και στη δράση του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, αλλά και στη μετέπειτα εμπλοκή του στο κόμμα των «Σπαρτιατών». Στην απόφαση αναφέρεται, μάλιστα, ότι μεγάλος αριθμός των υποψήφιων βουλευτών της «Χρυσής Αυγής» είναι σήμερα υποψήφιοι βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Επομένως, προκύπτει ότι το κόμμα «Σπαρτιάτες» έχει πραγματικό ηγέτη τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη, σε συνολική ποινή κάθειρξης 13 ετών και 6 μηνών για το κακούργημα της ένταξης και της διεύθυνσης της εγκληματικής οργάνωσης «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή», αλλά και για την παράνομη οπλοκατοχή πυροβόλου όπλου. Με βάση όλα αυτά, οι «Σπαρτιάτες» είναι ένα κόμμα που προτρέπει τους πολίτες στην άσκηση βίας, δικαιολογώντας εγκληματική και ρατσιστική συμπεριφορά και υποβιβάζοντας τη Δημοκρατία. Επομένως, ο Άρειος Πάγος πήρε, τελικά, την απόφαση για τη μη ανακήρυξη και τον αποκλεισμό του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις Εκλογές για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 9ης Ιουνίου 2024.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Παναγιώτα Κλεφτόγιαννη
Παναγιώτα Κλεφτόγιαννη
Γεννήθηκε το 2003 στην Αθήνα, όπου και μεγάλωσε. Είναι προπτυχιακή φοιτήτρια στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Μιλάει αγγλικά και γαλλικά. Έχει συμμετάσχει στη «Βουλή των Εφήβων», ως έφηβος βουλευτής. Η ενασχόληση με την αρθρογραφία αποτελεί νέο εγχείρημα για εκείνη, μέσω του οποίου επιδιώκει να αποτυπώσει την δική της οπτική για τα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα της χώρας της.