20.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά Καθημερινά5 βήματα για να αγαπήσεις τον εαυτό σου

5 βήματα για να αγαπήσεις τον εαυτό σου


Της Κωνσταντίνας Βουδούρη,

Διαβάζοντας τον συγκεκριμένο τίτλο κάποιος ο οποίος μπορεί να χαρακτηριστεί και ολίγων ναρκισσιστής, ίσως απορήσει με το γεγονός πώς είναι δυνατόν να υπάρχει άνθρωπος που να μην αγαπάει τον εαυτό του. Και όμως, πολλοί άνθρωποι παλεύουν καθημερινά για να αγαπήσουν τον εαυτό τους, να τον αποδεχτούν και να νιώσουν όμορφα γι’ αυτόν και με αυτόν.

Η σημασία του να κάνει κάποιος προσπάθεια και δη μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να αγαπήσει τον εαυτό του είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό, καθώς αποτελεί ζωτικής και ουσιαστικής σημασίας ζήτημα. Στον άνθρωπο, όσο κλισέ, κυνικό ή και βαρύγδουπο ακουστεί αν περιοριστούν όλα τα υπόλοιπα –όλες οι οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές και γενικότερα κοινωνικές του σχέσεις–, του μένει μονάχα ο εαυτός του. Και τι ποιο όμορφο από το να μπορείς να ζήσεις με τον εαυτό σου;

Ο άνθρωπος είναι «φύσει πολιτικὸν ζῷον», όπως είπε και ο Αριστοτέλης, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει έξω από την κοινωνία. Πώς, όμως, μπορεί να συνυπάρξει με τους άλλους, να τους σεβαστεί και να τους αγαπήσει, αν δεν αγαπάει τον ίδιο του τον εαυτό πρώτα; Και δεν εννοώ με όρους ναρκισσισμού και ωραιοπάθειας, αλλά με όρους πραγματικής και ουσιώδους αγάπης για τον ίδιο του τον εαυτό.

Παρακάτω, αναφέρονται 5 βήματα που θα μπορούσε κάποιος να ακολουθήσει προκειμένου να βελτιώσει τη σχέση που έχει με τον ίδιο του τον εαυτό και που με μεγάλη θέληση και προσπάθεια μπορούν να τον οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Να αγαπήσει, δηλαδή, πραγματικά και ολοκληρωτικά τον εαυτό του.

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Tim Mossholder

Μην συγκρίνεσαι με τους άλλους

Η ανταγωνιστική φύση που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος ίσως να τον οδηγήσει στο σημείο να συγκρίνει τον εαυτό του με άλλους ανθρώπους. Μπορεί να συγκρίνει τον εαυτό του σε διάφορα επίπεδα, είτε σε επίπεδο οικονομικό είτε σε εκπαιδευτικό-μαθησιακό, είτε και σε επαγγελματικό. Στις σημερινές δη κοινωνίες, που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, η σύγκριση που γίνεται αναφορικά με την εξωτερική εμφάνιση είναι ιδιαιτέρως αισθητή. Τουτέστιν, να ζηλέψει γι’ αυτά που ένα άλλο άτομο έχει και ο ίδιος δεν έχει. Όμως, είσαι μοναδικός και συνάμα διαφορετικός. Πράττεις και λειτουργείς όπως ο ίδιος πιστεύεις ότι είναι καλύτερο για εσένα. Κάνε τα πράγματα με τον δικό σου χρόνο. Δεν σημαίνει πως κάνεις λιγότερα.

Επιβράβευσε τον εαυτό σου

Να επιβραβεύεις τον εαυτό σου για ό,τι πετυχαίνεις, για ό,τι καταφέρνεις. Έτσι, έχεις έναν επιπλέον λόγο για να βάλεις τα δυνατά σου, να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς, καθώς ξέρεις ότι στο τέλος η προσπάθειά σου θα ανταμειφθεί. Ωστόσο, σε αυτήν την άποψη και τη συμβουλή που είναι πολύ σημαντική, θα προσθέσω μία ακόμα πτυχή. Να επιβραβεύεις τον εαυτό σου, έστω και αν κάνεις κάτι μικρό, έστω και αν δεν τα κατάφερες, έστω και αν προσπάθησες πολύ, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πηγή εικόνας: pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: tangjiao990

Μην γίνεσαι σκληρός με τον εαυτό σου

Αυτό το βήμα γίνεται κατανοητό, σε συνδυασμό με το παραπάνω βήμα για το οποίο έγινε λόγος. Προσπάθησε να ακούς και να καταλαβαίνεις τον εαυτό σου, τις αντοχές του και τις ανάγκες του. Δεν είσαι μηχανή και χρειάζεσαι πολλά περισσότερα από όσα νομίζεις –όχι σε επίπεδο υλικό και επαγγελματικό, αλλά σε επίπεδο ψυχικό. Χρειάζεσαι ψυχική ηρεμία και συνειδητοποίηση, πως είσαι ήδη αρκετός/αρκετή και αξίζεις. Μην ταλαιπωρείς τον εαυτό σου χωρίς να χρειάζεται. Το μόνο που αυτός χρειάζεται είναι αγάπη.

Να τον φροντίζεις καθημερινά

Ένα από τα κυριότερα βήματα που μπορεί να οδηγήσει ένα άτομο στο να αγαπήσει τον εαυτό του είναι να το φροντίζει καθημερινά με ουσιαστικό τρόπο. Η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση (όποια προτιμά ο καθένας) και η ιατρική πρόληψη είναι κάποιες από τις πράξεις που αντικατοπτρίζουν την έννοια της φροντίδας απέναντι στον εαυτό. Ο εαυτός μας είναι ό,τι πολυτιμότερο έχουμε και οφείλουμε να τον προσέχουμε.

Να σέβεσαι τον εαυτό σου

Είναι γνωστό πως η αγάπη προϋποθέτει τον σεβασμό. Για να καταφέρεις να αγαπήσεις τον εαυτό σου, οφείλεις πρώτα να τον σεβαστείς και να τον εκτιμήσεις. Να τον ακούσεις, να τον κατανοήσεις, να τον αφουγκραστείς. Και ακόμα και αν δεν τον καταλάβεις κατευθείαν, απλά να τον σεβαστείς. Ο σεβασμός είναι βασικό συστατικό των σχέσεων και τέτοιο οφείλει να είναι και στη σχέση σου με τον ίδιο σου τον εαυτό.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνα Βουδούρη
Κωνσταντίνα Βουδούρη
Γεννήθηκε το 2001 στη Θεσσαλονίκη. Σπουδάζει στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ έχοντας επιλέξει την κατεύθυνση της Επικοινωνίας. Της αρέσει πολύ να εκφράζεται μέσω της γραφής, να περνάει χρόνο με τα αγαπημένα της πρόσωπα και να ταξιδεύει. Μεγάλη της αγάπη η θάλασσα.