18.7 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΠέντε ιδέες για να μην ξαναπεινάσεις ποτέ στη σχολή

Πέντε ιδέες για να μην ξαναπεινάσεις ποτέ στη σχολή


Της Μαριλένας Παναγιώτου, 

Μια από τις δυσκολίες με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι στην σχολή ή στην δουλεία είναι οι επιλογές που θα κάνουμε ως προς το φαγητό. Συγκεκριμένα στην αρχή πάντα του ακαδημαϊκού έτους  προσπαθούμε πάντοτε να προσέχουμε λίγο την διατροφή μας και στο τέλος ακολουθούμε πάντα την παρέα μας σε εστιατόρια και σουβλατζίδικα παραλείποντας το μεσημεριανό φαγητό. Κάτι τέτοιο επιβαρύνει τόσο την υγεία μας, την πνευματική μας ευεξία αλλά και κυρίως την οικονομική μας κατάσταση καθώς καθημερινά ξοδεύουμε τόσα λεφτά σε έτοιμα φαγητά τα οποία θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει με έναν καλύτερο προγραμματισμό. Προγραμματίζοντας και ετοιμάζοντας γεύματα από το προηγούμενο βράδυ μπορούμε να περιορίσουμε τα χρήματα που προορίζονταν για κατανάλωση σε έτοιμα γεύματα αλλά και να μειώσουμε το αίσθημα της πείνας καθώς μόνο σπιτικά πλήρες γεύματα μπορούν να μας προσφέρουν το αίσθημα του κορεσμού. Για αυτό έχω συγκεντρώσει πέντε ιδέες για ένα εύκολο και γρήγορο γεύμα στη σχολή.

1.Μια γρήγορη σαλάτα

Οι πράσινες σαλάτες είναι φθηνές, εύκολες ως προς την παρασκευή τους και λόγω της παρουσίας φυτικών ινών αρκετά χορταστικές. Αγοράζοντας μια έτοιμη συσκευασμένη πράσινη σαλάτα ή αν είναι η κατάλληλη εποχή κόβοντας μαρούλι ή σπανάκι έχει μέσα σε λιγότερο από πέντε λεπτά τη βάση για τη σαλάτα σου. Ως dressing μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς τον κλασικό συνδυασμό με λεμόνι και ελαιόλαδο ή βαλσάμικο αλλά αν έχετε βαρεθεί τα παραπάνω μπορείτε τοποθετώντας μισό κεσεδάκι γιαούρτι, μια κουταλιά της σούπας μέλι και μια κουταλιά της σούπας μουστάρδα να φτιάξουμε ένα υπέροχο dressing το οποίο συνδυάζει τις γεύσεις του γλυκού και του αλμυρού. Προκειμένου να κάνουμε τη σαλάτα μας πιο χορταστική μπορούμε να προσθέσουμε παξιμάδια ενώ ανάλογα με την διάθεση μας μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπούς, τυρί (εγώ προτιμώ το μανούρι)  ή και μια συσκευασία τόνο. Με αυτό τον τρόπο σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουμε φτιάξει ένα πλήρες και υγιεινό  γεύμα.

2.Αυγά

Κάτι το οποίο έχουμε όλοι στο ψυγείο μας όπως τα αυγά μπορεί να αποτελέσει βάση για ένα εύκολο μεσημεριανό.

Κλασικά το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό δεν είναι άλλο από μια ομελέτα. Χτυπώντας τα αυγά μπορούμε να προσθέσουμε γάλα, τυρί, κρεμμυδάκια ή όποιο άλλο λαχανικό της προτίμησης μας και σε λιγότερο από 10 λεπτά να είναι έτοιμη. Για αφράτη ομελέτα ακόμη μπορούμε αντί για γάλα να προσθέσουμε γιαούρτι, κάτι το οποίο θα την κάνει και πιο χορταστική.

Αν θέλουμε να αποφύγουμε τα τηγανιτά μπορούμε να φτιάξουμε μια απλή αυγοσαλάτα με δυο βραστά αυγά ψιλοκομμένα, λάδι, λεμόνι, ρίγανη και φέτα. Συνοδεύοντας την με λίγο ψωμί μπορεί να αποτελέσει μια εύκολη  και χορταστική ιδέα για μεσημεριανό.

Πηγή Εικόνας: pixabay.com / Δικαιώματα χρήσης: pasja1000

3.Αραβική πίτα

Αν έχεις βαρεθεί τα έτοιμα σάντουιτς, η αραβική πίτα είναι μια χορταστική φθηνή και εναλλακτική λύση. Η πρώτη παραλλαγή που μπορείς να κάνεις είναι να τη γεμίσεις με ψητό ή βραστό κοτόπουλο που σου έχει περισσέψει σπίτι και να το συνδυάσεις με μαρούλι, ντομάτα και τυρί. Αν από την άλλη δεν έχεις όρεξη για κρέας μπορείς να βάλλεις  ψητά λαχανικά (πιπεριές, μελιτζάνες, καρότα) και να τα συνδυάσεις με ένα τυρί της επιλογής σου όπως η φέτα ή ακόμη και με σοταρισμένα μανιτάρια  τα οποία συνδυάζονται υπέροχα με μανούρι.

4.Σάντουιτς με τόνο

Πρόκειται για μια εύκολη συνταγή τονοσαλάτας σε ψωμάκι. Σε ένα μπολ τρίβουμε καρότο και προσθέτουμε καλαμπόκι είτε φρέσκο είτε κονσέρβας. Σε ένα μικρό τηγανάκι σοτάρουμε μια συσκευασία τόνο με ένα κρεμμύδι, λάδι, αλάτι και πιπέρι μέχρι να αποκτήσει ο τόνος ένα χρυσαφί χρώμα. Στη συνέχεια το αφαιρούμε από το τηγάνι και το προσθέτουμε στα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούνε και το τοποθετούμε σε ψωμάκια για σάντουιτς ή για τοστ.

5.Μακαρονοσαλάτα

Και τέλος δεν θα μπορούσε να λείπει μια συνταγή με το αγαπημένο υλικό μικρών και μεγάλων: τα μακαρόνια. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές για αυτή τη συνταγή αλλά μια αγαπημένη μου είναι η εξής: βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας ένα σακουλάκι μακαρόνια πέννες μαζί με μια κούπα καταψυγμένο αρακά και ένα καθαρισμένο και κομμένο σε κυβάκια καρότο. Αφού σουρώσουμε τα μακαρόνια με τα λαχανικά τα αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε μισό κεσεδάκι γιαούρτι, δυο κουταλιές της σούπας μουστάρδα φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και καλαμπόκι και ανακατεύεται. Οι μακαρονοσαλάτες διατηρούνται στο ψυγείο και τρώγονται, κατά τη γνώμη μου, καλύτερα κρύες.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία - Ελένη Παναγιώτου
Μαρία - Ελένη Παναγιώτου
Γεννήθηκε το 2003 και είναι φοιτήτρια του τμήματος Επιστήμης της Διατροφής και της Διαιτολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Μιλάει Αγγλικά και Γερμανικά και επιθυμεί να ασχοληθεί με την Κλινική Διαιτολογία. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη ζωγραφική και τα ταξίδια.