17.4 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάDIY Κοσμήματα: Από την ιδέα στην εφαρμογή

DIY Κοσμήματα: Από την ιδέα στην εφαρμογή


Της Σοφίας Μαχαίρα, 

Αναζητώντας δώρα για τους εαυτούς σας, για συγγενείς και φίλους, μια συχνή επιλογή είναι κάποιου είδους κόσμημα όπως δαχτυλίδια, κολιέ ή σκουλαρίκια. Το μόνο που απουσιάζει από την ιδέα αυτή είναι η προσθήκη μια προσωπικής πινελιάς. Μία λύση είναι να δημιουργήσετε εσείς το κόσμημα (δηλαδή “DIY” – do it yourself). Το είδος του εξαρτάται από το ζητούμενο στυλ. Για κάθε μέθοδο από όσες θα αναφερθούν παρακάτω, υπάρχουν μαγαζιά τα οποία πουλάνε τα υλικά, είτε σε λιανική είτε σε χονδρική πώληση (για αγορά μεγαλύτερων ποσοτήτων σε μικρότερη τιμή). Βρίσκονται διάσπαρτα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

1.Χάντρες

Η δημιουργία κοσμημάτων από χάντρες είναι ίσως η απλούστερη τεχνική στη λίστα. Για ποιο λόγο; Χρειάζεται μόνο σπάγκο (είτε υφασμάτινο, είτε σύρμα ή σιλικόνη) και χάντρες. Οι χάντρες μπορεί να είναι ακρυλικές, ξύλινες, κρυστάλλινες, ημιπολύτιμες ή οτιδήποτε άλλο. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιηθεί ελαστικός σπάγκος έτσι ώστε να υπάρχει περιθώριο λάθους στις μετρήσεις σε βραχιόλια και δαχτυλίδια. Περνώντας τις χάντρες από τον σπάγκο και κάνοντας έναν καλό κόμπο παράγεται ένα όμορφο αξεσουάρ τόσο για γυναίκες και παιδιά όσο και για άντρες (προτείνεται η χρήση μεγάλων, σκουρόχρωμων χαντρών).

2.Σύρμα / Μεταλλικά Στοιχεία

Για ένα πιο κομψό αποτέλεσμα, μπορούν να αξιοποιηθούν μεταλλικά στοιχεία και γούρια. Συστήνονται εξαρτήματα από ατσάλι (stainless steel) έτσι ώστε να μην μαυρίζουν με το πέρασμα του χρόνου και να μπορούν να βραχούν. Σε σύγκριση με σπάγκους από κλωστή ή σιλικόνη, είναι δυσκολότερο το σύρμα ή μια λεπτή αλυσίδα να σπάσει και άρα, είναι πιο ανθεκτικό. Πιθανώς να σας φανεί χρήσιμη μια πένσα για να κρατάτε και να στρίβετε το σύρμα κατάλληλα. Τα στοιχεία, ανάλογα τη ποικιλία του μαγαζιού, έχουν κάθε λογής σχήματα και χρώματα. Επιπρόσθετα, μπορείτε να τυλίξετε με το σύρμα στοιχεία τα οποία δε κατέχουν γράνα με μάτι για να περαστούν μέσα από αυτό (π.χ. κρύσταλλοι, κοχύλια).

Πηγή Εικόνας: unsplash.com / Φωτογράφος: Lance Matthew Pahang

3.Μακραμέ

Προχωρώντας, τα χειροποίητα ”macrame” φτιάχνονται με τη χρήση νήματος macrame cord. Αυτές οι πλεκτές δημιουργίες έχουν πιο boho αισθητική από τα προηγούμενα. Γενικά, δε θεωρείται δύσκολο στην εκμάθηση. Δηλαδή, με κατάλληλες οδηγίες από το ίντερνετ, μπορούν να δημιουργηθούν πανέμορφα βραχιόλια και κολιέ, ειδικά τσόκερ. Το κατάλληλο νήμα εξαρτάται από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να είναι βαμβακερό ή συνθετικό για να έχει καλύτερη αντοχή.

4.Ύφασμα

Μία λιγότερο δημοφιλής ιδέα είναι η χρήση βαμβακερού, ιδανικά, υφάσματος. Συνιστά τη μαλακότερη και πιο μοναδική επιλογή. Κάθε ύφασμα έχει το δικό του ιδιαίτερο σχέδιο. Φυσικά, προϋποθέτει υποτυπώδεις γνώσεις στο ράψιμο καθώς γίνεται… «αναβαθμιστική ανακύκλωση» υφασμάτων. Άρα, με αυτό το σκεπτικό, αποτελεί τη φθηνότερη επιλογή, αφού απαιτεί μονάχα σπάγκο (για κολιέ) και εξαρτήματα (για σκουλαρίκια).

Όπως είναι κατανοητό, για κάθε αξεσουάρ μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυασμός των παραπάνω υλικών/μεθόδων και όχι μόνο. Η επιλογή των στοιχείων, των χρωμάτων και των μεγεθών γίνεται έτσι ώστε το κόσμημα να αποτελεί μία ευχάριστη και ξεχωριστή δημιουργία και να αντιστοιχεί στο ποσό το οποίο επιθυμεί ο καθένας να δώσει. Δεν είναι απαραίτητο να παραχθεί κάτι περίτεχνο -ειδικά από ερασιτέχνη- για να εκτιμηθεί και να φορεθεί. Η αφιέρωση χρόνου, κόπου και το μεράκι δεν συγκρίνονται με τα έτοιμα!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Macrame for Beginners: How to Choose the Right Macrame String, Rope, or Cord, threadcollective.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Μαχαίρα
Σοφία Μαχαίρα
Γεννημένη στην Αθήνα το 2002 με καταγωγή από εκεί, σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Αγαπά τη συγγραφή ποίησης ελεύθερου στίχου, μιλά άπταιστα αγγλικά και ευελπιστεί να δουλέψει πάνω στο σχεδιασμό ιστοσελίδων.