21.3 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΑστική ευγένεια... είδος προς εξαφάνιση

Αστική ευγένεια… είδος προς εξαφάνιση


Της Γεωργίας Σκαμπελτζή,

Υπάρχουν κάποια πρόσωπα που βρίσκονται συχνά πυκνά στην επικαιρότητα και απασχολούν την κοινή γνώμη, στις περισσότερες περιπτώσεις βάζοντας αρνητικό πρόσωπο δίπλα από το όνομά τους. Αναμφίβολα, ένα από αυτά είναι ο Αχιλλέας Μπέος. Είτε ασχολείται με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα είτε με την πολιτική, καθώς φέρει το αξίωμα του Δημάρχου, σχεδόν κάθε δημόσια τοποθέτησή του προκαλεί σάλο.

Όλοι θυμόμαστε τις δηλώσεις του την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023, λίγο μετά την τρίτη συνεχόμενη νίκη του για τον δημαρχιακό θώκο του Βόλου, αλλά και το περιστατικό άσκησης σωματικής βίας σε έναν πολίτη -ανεξάρτητα αν στο τέλος βρέθηκε εκείνος να απολογείται. Για άλλη μια φορά, ο πρώτος πολίτης του Βόλου προέβη σε χυδαίες δηλώσεις. Πέρα από το γνωστό ύφος του και το υβρεολόγιο που «εκτόξευσε» προς τους δημοσιογράφους που παρέστησαν στη συνέντευξη τύπου, μέσω της τοποθέτησής του προέτρεψε τους πολίτες να ασκήσουν βία προς τους δημοσιογράφους. Καλεί, δηλαδή, τον κόσμο να ενεργήσει ασκώντας βία, κάτι που αποτελεί, μάλιστα, ποινικό αδίκημα. Και όλα αυτά, γιατί τόλμησαν να μεταφέρουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη, αναφορικά με την παροχή του νερού, που διακόπτεται για κάποιες ώρες την ημέρα.

Πηγή Εικόνας: freepic.com / Δικαιώματα χρήσης: cookie_studio.

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συμπεριφέρεται ανάρμοστα προς τους συνανθρώπους του, πολλώ δε μάλλον κάποιος που έχει τιμηθεί με την ψήφο του λαού. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς; Ακόμα κι αν έχει επιτελέσει έργο στον τόπο του, όπως διατείνονται οι υποστηρικτές του, αυτό του δίνει αυτόματα το δικαίωμα να φέρεται όπως θέλει; Είναι δυνατόν να επικαλείται συνεχώς τη «λαϊκότητα» για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγει να εκφράζεται; Ή είναι δυνατόν να εξαπολύει συνεχώς οχετούς προς κάθε έναν που έχει αντίθετη άποψη και να μην κουνιέται φύλλο;

Κάποια στιγμή πρέπει να μπουν όρια και να λάβει μία, έστω συμβολική, ποινή. Καλά τα φωτάκια και τα τραγούδια στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν η κατάσταση και να δείξει τη στοιχειώδη ευγένεια.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.