19.6 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΚαθημερινό διάβασμα: Μια ευχάριστη «αγγαρεία»

Καθημερινό διάβασμα: Μια ευχάριστη «αγγαρεία»


Της Σοφίας Μαχαίρα,

Με τον ερχομό της εξεταστικής περιόδου του Σεπτεμβρίου και την επακόλουθη έναρξη του χειμερινού εξαμήνου, εμφανίζεται ξανά στη λίστα προτεραιοτήτων του φοιτητή η μελέτη. Όμως, όλο και κάτι τυχαίνει, ο χρόνος περνάει και, κακά τα ψέματα, το ξενύχτι πριν την εξέταση δεν δουλεύει πάντα. Η λύση; Η ένταξη του καθημερινού και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικού διαβάσματος στο πρόγραμμα. Με ποιοn τρόπο; Ανάλογα με τις απαιτήσεις του μαθήματος και το ίδιο το άτομο.

Όσον αφορά την ύλη, η συγκράτηση λέξεων κλειδιών και θεωρίας, ακόμα και σε «νεκρό χρόνο», όπως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά πάντα με μέτρο για να αποφευχθεί η υπερκόπωση. Για παράδειγμα, λέγοντας δυνατά ένα κείμενο το οποίο πρέπει να απομνημονευτεί κι ηχογραφώντας το, απευθείας μπορεί να ανταλλάξει τη μουσική στα ακουστικά για γρήγορες υπενθυμίσεις. Η γραπτή καταγραφή στο κινητό των λέξεων-κλειδιών, ορολογιών ή τύπων αποτελεί εξίσου χρήσιμη επανάληψη. Ιδανικά, σε μορφή flashcards με λίγες λέξεις στην οθόνη τη φορά για όσους δυσκολεύονται να διαβάσουν ηλεκτρονικά, πόσο μάλλον μέσω κινητού (αξιοσημείωτη η εφαρμογή AnkiDroid για τον συγκεκριμένο σκοπό). Φυσικά, επιλογή είναι και τα κλασικά sticky notes για όσους κουβαλάνε σημειώσεις.

Για μαθήματα με εργασίες και ασκήσεις πρέπει να βρεθεί επαρκής χρόνος για να υλοποιηθούν. Όπως θέτουμε ορισμένες μέρες και ώρες για γυμναστήριο, παρακολούθηση μαθημάτων στο πανεπιστήμιο και εξόδους, έτσι και για αυτό. Δεν πρέπει να υποτιμηθεί η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο υπεύθυνος καθηγητής και οι υπόλοιποι συμφοιτητές. Το κλειδί είναι η εύρεση περισσότερου υλικού (σε βιβλία, στο διαδίκτυο ή σε σημειώσεις) και οι στοχευμένες ερωτήσεις για καλύτερη κατανόηση. Λόγου χάρη, η ιστοσελίδα Wolfram Alpha υπολογίζει και απαντά θέματα μαθηματικών, επιστήμης κι όχι μόνο. Επίσης, μέσω επικοινωνίας με τον ακαδημαϊκό σύμβουλο του τμήματος είναι δυνατή η σχεδίαση του βέλτιστου πλάνου δράσης.

Πηγή εικόνας: unsplash.com / Δικαιώματα χρήσης: Jeff Sheldon

Το βασικότερο απ’ όλα είναι η ψυχολογία, η ψύχραιμη αντιμετώπιση της κατάστασης. Είναι εύκολο να αγνοηθούν τα συναισθήματα (και η σωματική υγεία, ακόμα χειρότερα!) μπροστά στο να περαστεί ένα μάθημα. Το σώμα και ο νους θέλουν σωστή διαχείριση των ορίων τους για να συντηρηθεί το πρόγραμμα μελέτης. Ή, αντίστοιχα, η αναβολή (procrastination) οδηγεί σε περισσότερη αδράνεια. Ένα βήμα τη φορά, ένα μάθημα, μία σελίδα, ένας όρος. Τα ψυχικά εμπόδια συχνά συνυπάρχουν με την προσπάθεια. Στις περιπτώσεις, όμως, που οι αρνητικές σκέψεις και το στρες δεν είναι διαχειρίσιμα, συστήνεται η επικοινωνία με φίλους, οικογένεια ή ψυχολόγο. Ακόμα κι αν το αρχικό σύστημα μελέτης είναι μικρό, μπορεί να συνεχιστεί και να αυξηθεί σταδιακά. Η απόκτηση γνώσης δεν αποτελεί ποτέ σπατάλη χρόνου. Το χειρότερο και πιο αβάσιμο είναι οι συγκρίσεις με άλλους λόγω των διαφορετικών υποχρεώσεων, υπόβαθρων και τρόπων κατανόησης.

Η εύρεση του ιδανικού τρόπου διαβάσματος εξαρτάται, λοιπόν, από το πώς μαθαίνει ο καθένας ταχύτερα. Ακουστικός τύπος, π.χ., λέγεται όποιος προτιμά να ακούει και να συζητάει για να αποστηθήσει ένα θέμα. Συνάμα, άλλοι προτιμούν να διαβάζουν ή να γράφουν τις πληροφορίες. Την αφομοίωση αυτή ενισχύει σημαντικά και το περιβάλλον, από το ήσυχο τακτοποιημένο γραφείο στο σπίτι έως τη βιβλιοθήκη/αναγνωστήριο της σχολής. Εναλλακτικά μέρη; Σε μία καφετέρια με χαλαρή μουσική ή σε ένα πάρκο με παρέα. Για μείωση των αντιπερισπασμών, ας αφαιρεθεί το κινητό από την εικόνα, για παράδειγμα με κλείδωμα εφαρμογών συγκεκριμένες ώρες ή την απενεργοποίηση του WiFi.

Περιττό να ειπωθεί πως η λύση βρίσκεται στη συχνότητα, στον συνδυασμό ιδεών και την προσαρμογή τους για το άτομο. Το πανεπιστήμιο δεν ακολουθεί τους κανόνες του σχολείου και πολύ συχνά η προετοιμασία για της Πανελλήνιες δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα εξάμηνα. Ο άνθρωπος εξελίσσεται, οι απαιτήσεις αλλάζουν. Το μυστικό κρύβεται στο «εγώ άρχισα να μελετώ».


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • Anki – powerful, intelligent flashcards, apps.ankiweb.net, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Σοφία Μαχαίρα
Σοφία Μαχαίρα
Γεννημένη στην Αθήνα το 2002 με καταγωγή από εκεί, σπουδάζει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Αγαπά τη συγγραφή ποίησης ελεύθερου στίχου, μιλά άπταιστα αγγλικά και ευελπιστεί να δουλέψει πάνω στο σχεδιασμό ιστοσελίδων.