18 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΚοκόνι: Ο ιδανικός σκύλος για όλους

Κοκόνι: Ο ιδανικός σκύλος για όλους


Του Γιάννη Τζούφα, 

Το κοκόνι είναι το κατεξοχήν «ελληνικό» σκυλί και το, πλέον, πιο διαδεδομένο στην ελληνική κοινωνία. Η ίδια η λέξη προέρχεται απ’ τη νεοελληνική λέξη «κοκόνα», που σημαίνει η γυναίκα που είναι αριστοκρατικής καταγωγής. Στην αρχαία κλασική Αθήνα λένε ότι τριγύριζε στα πόδια των γυναικών, ενώ αυτές ετοίμαζαν το φαγητό στην εστία και το έπαιρναν οι Αθηναίες αριστοκράτισσες μαζί τους στην αγορά. Η ιστορία του σκύλου έρχεται απ’ την αρχαιότητα και μπορούμε να δούμε αναπαραστάσεις κοκονιού πάνω σε αγγεία και νομίσματα, καθώς υπάρχουν και αναφορές σε γραπτές πηγές. Τα πρώτα ευρήματα τα βρίσκουμε στην Εποχή του Λίθου και διασώθηκαν μέχρι σήμερα, διότι είναι αγαπητά στους ανθρώπους και μπορούσαν να ζευγαρώσουν μόνο με άλλα, μικρόσωμα σκυλιά. Επίσης, είναι ικανός κυνηγός μικρών θηραμάτων, όπως μικρά πουλιά, ερπετά και αλεπούδες. Επιπρόσθετα, είναι αναγνωρισμένο από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδος ως ράτσα σκύλου ελληνικής προέλευσης.

1.Εξωτερική περιγραφή

Μικρόσωμο σκυλί με όχι πολύ μακρύ τρίχωμα στο πρόσωπο και στο εμπρός μέρος των ποδιών του, αλλά με πολύ και μακρύ τρίχωμα στην ουρά του και στο πίσω μέρος των ποδιών του, όπως και στη κοιλιά του. Έχει μεγάλα μάτια, καμαρωτό περπάτημα και «πεσμένα» αυτιά, που του δίνουν ένα αέρα αριστοκρατίας. Το δέρμα του είναι σφιχτό παντού, σε όλο του το σώμα και δεν κάνει «σακούλες» στο λαιμό, όπως σε άλλες φυλές.

2. Χαρακτήρας

Λόγω της φιλικότητας και της στοργικότητας που παρουσιάζει, αποτελεί το πιο δημοφιλές σκυλί στη χώρα μας. Συνιστά μια από τις πρώτες επιλογές μιας οικογένειας, ενός φοιτητή ή ακόμα και των ηλικιωμένων. Το ότι είναι μικρόσωμα σκυλιά είναι, επίσης, καθοριστικής σημασίας. Δένονται πολύ στενά με τους ιδιοκτήτες και θέλουν να περνούν τον περισσότερο χρόνο μαζί τους. Είναι πανέξυπνα και με διάθεση για παιχνίδι συνεχώς. Όταν θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί σου, δεν θα διστάσουν να το κάνουν μέσω ενός διακριτικού γαβγίσματος και αυτό θα τους δώσει την προσοχή που θέλουν.

Πηγή Εικόνας: gr.pinterest.com / Δικαιώματα χρήσης: Homedecor, Interieur, Landelijke Stijl en Tuin

Εύκολα σκυλιά για να «μάθουν κόλπα», ιδίως τα βασικά, και άλλες ιδιοσυγκρασίες που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι, όπως το να μην κοιμάται στο κρεβάτι των ανθρώπων, να μην τρώει τροφές που θα πέφτουν κάτω στο πάτωμα, ακόμα και να σκουπίζει τα πόδια του πριν μπει στο σπίτι. Εναρμονίζεται εύκολα με το περιβάλλον του και δεν είναι απαιτητικό. Μπορεί να συνυπάρξει εύκολα και με άλλα ζώα μέσα στο σπίτι, αλλά και με παιδιά. Από θέματα περιποίησης δεν θέλουν πολλά, ούτε καν κούρεμα, καθώς μπορεί να καταστεί επιβλαβές για την υγεία του, λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Σε γενικές γραμμές, το τρίχωμά του είναι μεταξένιο και μαδάει μια φορά τον χρόνο καλά, την περίοδο που μαδάνε όλα τα σκυλιά.

Εκπαιδεύεται εύκολα, είτε με εκπαιδευτή είτε με τον βασικό ιδιοκτήτη και δεν βαριέται ούτε την εκπαίδευση ούτε το παιχνίδι που περιλαμβάνεται σε αυτή. Χρειάζεται σίγουρα δύο μικρές βόλτες μέσα στη μέρα ή και μία μεγάλη βόλτα (45 λεπτά και πάνω).

Εν κατακλείδι, μιλάμε για μία αυθεντική ράτσα με αντοχές και προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον από 13 έως 17 έτη. Με ένα κοκόνι στο σπίτι σίγουρα το κλίμα αλλάζει και εμπλουτίζεται η θετικότητα στον χώρο. Είναι ένας πολύ καλός φίλος, που αφοσιώνεται στην οικογένειά του και «τρέφεται» από τα χαμόγελα.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ
  • Κοκόνι, koe.gr, διαθέσιμο εδώ 

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Τζούφας
Γιάννης Τζούφας
Γεννημένος το 2002 και μεγαλωμένος στην Ξάνθη. Σπουδάζει στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και θέλει να ακολουθήσει στο έπακρον τις σπουδές του. Με κατεύθυνση την Ιστορία, βασικό του ενδιαφέρον είναι η μεταβυζαντινή τέχνη και η σύγχρονη/νεοελληνική τέχνη. Στο μέλλον θα ξεκινήσει ραδιοφωνική εκπομπή στο ραδιόφωνο της πόλης του και οργανώνει το Φοιτητικό Συνέδριο της σχολής του.