21.6 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΣυνεντεύξειςΒασίλης Σκουντής: «Να δώσουμε στη νέα γενιά ρεαλιστικά οράματα και λύσεις στα...

Βασίλης Σκουντής: «Να δώσουμε στη νέα γενιά ρεαλιστικά οράματα και λύσεις στα προβλήματά της»


Συνέντευξη στη Γεωργία Σκαμπελτζή,

Βασίλης Σκουντής: ένας τελειόφοιτος της Νομικής Σχολής, που ακολούθησε τον δρόμο της δημοσιογραφίας και για 45 περίπου χρόνια ασχολείται με την αθλητική δημοσιογραφία. Στο παρελθόν, διετέλεσε Διευθυντής της Υπηρεσίας Ολυμπιακής Πληροφόρησης, επικεφαλής του Τομέα Ενημέρωσης στους Παναραβικούς Αγώνες στη Ντόχα του Κατάρ, ενώ έχει γράψει και επιμεληθεί διάφορες εκδόσεις περί του αθλητισμού. Με φόντο την εκλογική μάχη της 21ης Μαΐου, φιλοδοξεί να βάλει «Τρίποντο για το Ρέθυμνο», θέτοντας υποψηφιότητα με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο Υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον νομό Ρεθύμνης, Βασίλης Σκουντής, αποδέχθηκε, προς μεγάλη μας τιμή, την πρόσκλησή μας και στη συνέντευξη που μας παραχώρησε αναφέρεται στις Εθνικές Εκλογές, την απόφασή του να πολιτευθεί στον τόπο του, αλλά και στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ την επόμενη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με τον Βασίλη Σκουντή. Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Βασίλη Σκουντή
  • Έχοντας συμπληρώσει τέσσερις δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία, αποτέλεσε έκπληξη για εσάς η πρόταση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για την εκλογική σας κάθοδο στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Ναι, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν περίμενα αυτή την πρόταση, μου ήρθε ουρανοκατέβατη και με κατέλαβε εξαπίνης. Κυκλοφορούσε το σενάριο στο Ρέθυμνο και κάποιοι φίλοι μου με προειδοποίησαν ότι ακουγόταν το όνομά μου, όμως έτερον εκάτερον: άλλο πράγμα η υφέρπουσα φήμη και άλλο η επίσημη πρόταση. Εν τέλει, κατόπιν ωρίμου σκέψεως, που λέμε, αποφάσισα να πιάσω το γάντι που μου πέταξαν στον αέρα και να ʼμαστε εδώ!

  • Ποιοι ήταν οι λόγοι που σας ώθησαν να λάβετε την απόφαση, για να ασχοληθείτε ενεργά με τα πολιτικά τεκταινόμενα;

Όλοι μας, κάποια στιγμή στη διαδρομή μας σε αυτή τη ζωή, μπορεί να θελήσουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα και να βγούμε από τα… «κουτάκια» μας! Εάν δεν δεχόμουν την πρόταση, μάλλον δεν θα έπαιρνα μόνος μου μια τέτοια πρωτοβουλία, αλλά την αντιμετώπισα ως μια μεγάλη πρόκληση και, κυρίως, μια ευκαιρία να κάνω ό,τι περισσότερο και ό,τι καλύτερο μπορώ για τον τόπο μου. Μπήκα, λοιπόν, σε αυτό το τρυπάκι, σήκωσα τα μανίκια και δίνω τον καλύτερο εαυτό μου σε αυτή την υπόθεση που την αντιλαμβάνομαι και τη διαχειρίζομαι με μεράκι, με αγάπη και με αφοσίωση στο Ρέθυμνο και στους Ρεθεμνιώτες.

  • Στην εκλογική περιφέρεια του Νομού Ρεθύμνης επί έντεκα χρόνια και, πιο συγκεκριμένα, από τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταφέρει να εκλέξει βουλευτή. Με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, θεωρείτε πιθανό να υπάρξει μία «ανατροπή» στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023;

Επειδή ως δημοσιογράφος ασχολούμαι με τον αθλητισμό, που είναι ένα κατ’ εξοχήν πεδίο ανατροπών και υπερβάσεων, πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ όντως μπορεί να ξαναβγάλει Βουλευτή στον νομό Ρεθύμνης. Ασφαλώς το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο και όσοι το υποστηρίζουμε πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο αγώνας μας θα στεφθεί από επιτυχία. Ο Νίκος Καζαντζάκης σε μια αποφθεγματική ρήση του γράφει το εξής: «Μην καταδέχεσαι να ρωτάς: θα νικήσουμε; Θα νικηθούμε; Πολέμα». Αυτό ακριβώς κάνω κι εγώ από την πλευρά μου. Πολεμώ για να ανατείλει ξανά και να λάμψει ο πράσινος ήλιος στον Ψηλορείτη!

  • Με ποιον τρόπο είστε έτοιμος να βάλετε «Τρίποντο για το Ρέθυμνο» και ποιο είναι το όραμά σας για την επόμενη ημέρα του τόπου σας;

Με κάθε τρόπο, με όλη μου τη μπόρεση. Αυτό δεν το λέω σχηματικά, αλλά το εννοώ. Δεν είχα ανάγκη από αναγνωρισιμότητα, δεν διακατέχομαι από καμιά ιδιοτέλεια, προέρχομαι από μια δημοσιογραφική καριέρα 45 ετών με τα αναλογούντα… ένσημα και βάζω τον μπέτη μου μπροστά για την Ελλάδα, στην οποία θέλουμε να ζούμε και για το Ρέθυμνο που αξίζουμε. Ο τόπος μας, είτε στα χωριά είτε στον αστικό ιστό, έχει αρκετά χρονίζοντα προβλήματα και η ατζέντα είναι γεμάτη από ζητήματα που χρήζουν προσοχής και άμεσης επίλυσης από την κεντρική εξουσία. Οι Ρεθεμνιώτες αξίζουν να έχουν πρεσβευτές που δεν νοιάζονται για να βολευτούν, αλλά είναι διατεθειμένοι να ξεβολευτούν για να τιμήσουν την ψήφο όλων όσοι θα τους εμπιστευθούν.

  • Πιστεύετε ότι η δυσαρέσκεια των πολιτών –ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας– για τα κακώς κείμενα της Κυβέρνησης και οι συνεχείς διαμαρτυρίες μέσω διαδηλώσεων και απεργιών, θα αποτυπωθούν έμπρακτα μέσω της ψήφου τους;

Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που πρέπει να απασχολεί, όχι μονάχα τις πολιτικές παρατάξεις, αλλά όλη την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ, που έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη και στον εκσυγχρονισμό της πατρίδας, δεν είναι κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά μια παράταξη, η οποία, μετά τα λάθη και τις παραλείψεις που της κόστισαν ακριβά, φιλοδοξεί να διαδραματίσει χρήσιμο και κρίσιμο ρόλο. Προφανώς, οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες θα πρέπει να έχουν πεισθεί για τις προγραμματικές αρχές, τις προθέσεις και τον σεβασμό στο αξιακό σύστημα που ολοένα και περισσότερο καταρρακώνεται. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για το τι και ποιους ψηφίζουμε και μετά την απομάκρυνσιν εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

Οι εποχές είναι κρίσιμες, τα προβλήματα συσσωρεύονται πιεστικά και το πολιτικό σύστημα οφείλει να φανεί αντάξιο στις απαιτήσεις και τις προσδοκίες της κοινωνίας και με πειστικό και αξιόπιστο λόγο να αποτρέψει ακραίες επιλογές. Όσοι πολιτευόμαστε, έχουμε ιερό χρέος να αμυνθούμε απέναντι στην πόλωση, την τοξικότητα, την αλαζονεία και τον λαϊκισμό, να βάλουμε στο τραπέζι τα σοβαρά βιοτικά και κοινωνικά προβλήματα της καθημερινότητας και να ανοίξουμε τη βεντάλια των ρεαλιστικών προτάσεών μας. Σε ό,τι με αφορά, είμαι κάθετα αντίθετος στο τσουβάλιασμα, την ισοπέδωση και τη λογική του «όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη»! Συστρατεύθηκα και βρίσκομαι εδώ, φιλοδοξώντας και αισιοδοξώντας ότι θα προκύψουν καλύτερες μέρες στην πατρίδα μας.

Πηγή εικόνας: Από το προσωπικό αρχείο του Βασίλη Σκουντή
  • Τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και πανευρωπαϊκά, παρατηρείται εδώ και μία δεκαετία το φαινόμενο της αποχής του εκλογικού σώματος από εκλογικές αναμετρήσεις. Θεωρείτε ότι στις Εκλογές του 2023 τα πολιτικά κόμματα θα καταφέρουν να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους ή να ενεργοποιήσουν παλαιούς, ώστε η συμμετοχή να είναι μεγαλύτερη από προηγούμενες εκλογές;

Δεν υποστήριξα ποτέ το λεγόμενο κόμμα της αποχής ή του λευκού και του άκυρου, διότι όλοι πρέπει να έχουμε την ευθύνη των πράξεων και των επιλογών μας. Από το 2000 έως το 2019, η συμμετοχή στις Βουλευτικές Εκλογές μειώθηκε κατά 22 εκατοστιαίες μονάδες και αυτό το στοιχείο είναι όχι μονάχα ανησυχητικό, αλλά και σοκαριστικό. Προφανώς, η πολιτική και οι πολιτικοί απογοήτευσαν τους πολίτες και έχουμε χρέος να αποκαταστήσουμε τις αξίες και να σταθούμε απέναντι τόσο στην αποπολιτικοποίηση όσο και στην παραπολιτικοποίηση. Και τα δυο είναι κακά, δεν ξέρω ποιο είναι το χειρότερο!

  • Οι πολίτες, τα τελευταία χρόνια, αισθάνονται ανασφάλεια με τις αλλεπάλληλες κρίσεις. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αποτελώντας μία αξιόπιστη λύση απέναντι στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα και να συνδράμει στον σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης, μετά τις εκλογές;

ΤΟ ΠΑΣΟΚ είναι εδώ όχι σε ρόλο κομπάρσου, επαίτη ή δεκανικιού, αλλά για να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό και ρυθμιστικό ρόλο στις εξελίξεις. Η υποχρέωσή του να συμβάλλει στην κυβερνησιμότητα της χώρας απορρέει από τα ιστορικά νάματά του και είναι μια δέσμευση χαραγμένη πάνω στην πέτρα. Μέσα στα προβλήματα και στις διαδοχικές κρίσεις που μας έπληξαν, ο ελληνικός λαός δεν έχει την πολυτέλεια, αλλά ούτε και τη διάθεση να σύρεται σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, για να ικανοποιηθούν τα… βίτσια της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Η παράταξή μας είναι διατεθειμένη και αποφασισμένη να συνδράμει στον σχηματισμό βιώσιμης και σταθερής Κυβέρνησης μέσω προγραμματικών συγκλίσεων και όπως απαιτούν οι περιστάσεις. Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε «Ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας», δεν πέταξε μια… μπούρδα στον αέρα. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει στο μυαλό του ένα φερέγγυο σχέδιο και μια διακυβέρνηση, η οποία θα αντιτίθεται στο περιβόητο «κράτος-λάφυρο» και θα νοιάζεται για τους πολίτες και όχι για τις καρέκλες.

  • Τέλος, ποια είναι η γνώμη σας για την αξία της ψήφου των νέων και πώς εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν εν όψει της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης;

Εάν δεν απατώμαι, στις επερχόμενες εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά περίπου 430.000 νέοι και νέες. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να είναι το καλώς εννοούμενο στοίχημά μας: να δώσουμε στη νέα γενιά ρεαλιστικά οράματα και λύσεις στα προβλήματά της, ώστε να μη μας γυρίσει την πλάτη και να μη μας ρίξει πέντε φάσκελα!

Ευχαριστούμε τον κύριο Σκουντή για την ευγενική παραχώρηση της συνέντευξης!

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεωργία Σκαμπελτζή, Διευθύντρια Έκδοσης
Γεννήθηκε στις Σέρρες το 1995. Απόφοιτη του τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με την ανάγνωση βιβλίων, με τη μουσική και τα παζλ.