24 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFinancial ReportΜε σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε τον Απρίλιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις πτωτικές...

Με σημαντικά κέρδη ολοκλήρωσε τον Απρίλιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις πτωτικές πιέσεις


Του Κωνσταντίνου Γκότση, 

Από «εσωστρέφεια» και «συντηρητικότητα» χαρακτηρίστηκε η ελληνική αγορά κατά το χρηματιστηριακό πενθήμερο που μας πέρασε και αυτό φάνηκε τόσο στις διακυμάνσεις του όσο και στα επίπεδα της συναλλακτικής δραστηριότητας. Η αρχή της προεκλογικής περιόδου και το πέρας της ανακοίνωσης της αξιολόγησης της Ελλάδας από την S&P, έχει οδηγήσει τους περισσότερους επενδυτές να κρατήσουν τις αποστάσεις τους, τουλάχιστον μέχρι τις (πρώτες;) κάλπες, με αρκετούς, μάλιστα, να προχωρούν σε κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών, καθώς ο μήνας εκπνέει.

Με το ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμα να συρρικνώνεται, οι πωλητές σε αρκετές συνεδριάσεις είχαν το πάνω χέρι, καθώς η προσφορά δεν κατάφερε να καλυφθεί από το επενδυτικό κοινό. Ωστόσο, ανάλογα, βέβαια, και το ευρύτερο κλίμα που επικρατεί στις αγορές, ο Γ.Δ. βρίσκει στηρίξεις στη ζώνη των 1.080 μονάδων, ενώ στα επίπεδα των 1.060 αυτές εκτιμάται πως θα ισχυροποιούνται. Προς το παρόν, ο Γενικός Δείκτης διαγράφει ένα range trade, αυτή την περίοδο, με εύρος τις 1.080 με 1.100 μονάδες, που βρίσκει αντιστάσεις.

Επιπρόσθετα, οι επενδυτές, αυτή την εβδομάδα, εστίασαν σε μεγάλο βαθμό και στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων, τόσο των εγχώριων εισηγμένων όσο και του εξωτερικού

Τη Δευτέρα, το Χρηματιστήριο Αθηνών μπήκε σε προεκλογικούς ρυθμούς, με πολλούς επενδυτές να κρατούν τις αποστάσεις τους, προσπαθώντας να προεξοφλήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα το εκλογικό αποτέλεσμα. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε στη σημαντικά πεσμένη συναλλακτική δραστηριότητα και τη διορθωτική κίνηση που διέγραψαν οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ο τίτλος της Τέρνα Ενεργειακής ήταν από αυτούς που ξεχώρισαν θετικά εντός της ημέρας, καθώς η αγορά προεξοφλεί τα οφέλη που θα λάβει από την ολοκλήρωση του επικείμενου deal, παρά τις καθυστερήσεις που έχουν υπάρξει, οι οποίες λειτούργησαν αρνητικά. Από την άλλη, στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, η Τράπεζα Πειραιώς σημείωσε τις πιο βαριές απώλειες, αφού, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, το ενδεχόμενο ένταξης της μετοχής της στον δείκτη MSCI Standard όλο και ξεθωριάζει.

Η ευρωπαϊκή αγορά έκλεισε σχεδόν αμετάβλητη, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να σημειώνει οριακή πτώση 0,01%, παρουσιάζοντας, γενικότερα, αντίρροπες τάσεις. Αντίστοιχα και στους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών της Ευρώπης, οι μεταβολές ήταν ήπιες και τα πρόσημα αρνητικά.

Οι επενδυτές, γενικά, διατηρούν επιφυλακτική στάση, προσπαθώντας να προεξοφλήσουν τις επόμενες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων των εισηγμένων σε Ευρώπη (κυρίως στον τραπεζικό κλάδο) και Η.Π.Α. (κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο). Επίσης, οι ανησυχίες για τραπεζική αστάθεια έχουν ξεκινήσει να φουντώνουν ξανά, ειδικά έπειτα από την ανακοίνωση της Credit Suisse, στην οποία αναφέρθηκε απώλεια περιουσιακών στοιχείων αξίας 61 δις ελβετικών φράγκων (SFr) κατά το α’ τρίμηνο του έτους.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,53% στις 1.105,42 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.115,90 μονάδων και 1.101,87 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,56% στις 2.679,92 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 1,63%, πέφτοντας στις 824,85 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε χαμηλά στα € 51,16 εκατ. και ο όγκος στα 15 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό ισχυρές ήταν οι απώλειες άνω του 3% για την Τράπεζα Πειραιώς και τον Ελλάκτωρ. Επίσης, με πτώση μεγαλύτερη του 1% έκλεισαν οι Lamda, ΕΛΧΑ, Alpha Bank, Autohellas, Μυτιληναίος, Ο.Λ.Π. και Ελληνικά Πετρέλαια. Αντίθετα, με αξιοσημείωτα κέρδη ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές η Τέρνα Ενεργειακή, που παρουσίασε άνοδο άνω του 2%, η Jumbo και ο Σαράντης, οι οποίοι βρέθηκαν άνω του +1%.

Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: gr.investing.com

Με ισχυρή πτώση ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στη συνεδρίαση της Τρίτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να δίνουν συνέχεια στη διόρθωση. Ο τζίρος συνεχίζει να είναι πεσμένος, ενώ οι επενδυτές γίνονται όλο και πιο επιφυλακτικοί ως προς την ανάληψη ρίσκου, εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στις δημοσκοπήσεις των εκλογών. Η μόνιμη ανησυχία του κοινού είναι το πόσο θα χρειαστεί για να σχηματιστεί η νέα Κυβέρνηση και έπειτα από πόσες εκλογικές αναμετρήσεις, καθώς, στην αμέσως επόμενη αξιολόγηση μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της καινούριας Κυβέρνησης, η Ελλάδα πρόκειται να λάβει την επενδυτική βαθμίδα.

Μεγάλο μέρος των πτωτικών πιέσεων προήλθε από τον τραπεζικό τομέα, ο οποίος άρχισε να χάνει με το ξεκίνημα της ευρύτερης πτώσης των τραπεζικών μετοχών στην Ευρώπη. Αφορμή για αυτή την υποχώρηση αποτέλεσε η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της U.B.S. (πτώση 52% της κερδοφορίας κατά το α’ τρίμηνο) και της Santander, τα οποία δεν ήταν ικανοποιητικά. Από τις ελληνικές τράπεζες, μόνο η Eurobank κινείται με πολύ περιορισμένες απώλειες στις πρόσφατες «κόκκινες» συνεδριάσεις, διατηρώντας την υψηλότερη απόδοση εντός του Απριλίου και τη δεύτερη μεγαλύτερη από την αρχή του έτους, μεταξύ των τραπεζών.

Την Τρίτη, επίσης, ανεστάλησαν οι διαπραγματεύσεις για τη μετοχή της εισηγμένης Δούρος, μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με την εταιρεία να ανακοινώνει πως «λόγω ιδιαίτερων συνθηκών και δυσχερειών, δεν θα δημοσιεύσει εγκαίρως τις Οικονομικές Καταστάσεις της για τη χρήση 1/1/2022-31/12/2022».

Επιπλέον, από 10 Μαΐου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση νέου παράγωγου Σ.Μ.Ε. επί του M.S.C.I. Greece Rebased Index.

Απώλειες σημειώθηκαν και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να διολισθαίνει κατά 0,41%. Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, με εξαίρεση του γερμανικού DAX, ο οποίος κατέγραψε ήπια άνοδο.

Οι πτωτικές πιέσεις, όπως προαναφέρθηκε, πήγαζαν από τις απώλειες 2,2% του τραπεζικού κλάδου. Παράλληλα, στον τραπεζικό τομέα παρουσιάζονται τριγμοί και από τη βουτιά της First Republic Bank (-40%) στις Η.Π.Α., η οποία βρέθηκε να χάνει $ 104 δις από καταθέσεις κατά το α’ τρίμηνο του έτους, ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που αναμενόταν, με τις πιέσεις να διευρύνονται σε όλη σχεδόν την αγορά. Επίσης, στις απώλειες της Wall Street συνέβαλε σημαντικά και η πτώση 10% της μετοχής της U.P.S., καθώς αναμένεται μείωση του τζίρου μέσα στους επόμενους μήνες.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 1,35% στις 1.090,53 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.102,54 μονάδων και 1.089,09 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 1,46% στις 2.640,89 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 3,13%%, πέφτοντας στις 799,06 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε υψηλότερα στα € 66,74 εκατ. και ο όγκος στα 25,82 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό βουτιά 4,52% διέγραψε η μετοχή της Εθνικής τράπεζας, ακολουθώντας με ισχυρή πτώση άνω του 3% οι Aegean και Alpha Bank. Σημαντικές ήταν, επίσης, οι απώλειες άνω του 2% για τις Τράπεζα Πειραιώς, Quest και Ελλάκτωρ και άνω του 1% για τις Lamda, Eurobank, Jumbo, Motor Oil, Δ.Ε.Η., Σαράντης και Ο.Τ.Ε. Αντίθετα, αξιοσημείωτη άνοδος καταγράφηκε στους τίτλους των ΕΛΧΑ, Βιοχάλκο και Ο.Λ.Π. ύψους 3,66%, 2,12% και 1,04%, αντίστοιχα.

Η διακύμανση του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: investing.com

Την Τετάρτη, για ακόμα μία συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η διακύμανση στις τραπεζικές μετοχές επηρέασαν σημαντικά το πρόσημο, διαμορφώνοντάς το σε θετικό, σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή αγορά, με τον Γ.Δ. να κλείνει στα υψηλά ημέρας. Μάλιστα, από το χαμηλό -2,40%, ο τραπεζικός δείκτης κατάφερε να κάνει ένα σημαντικό άλμα στο +2,31%, με τους τίτλους της Εθνικής και της Alpha Bank να προπορεύονται.

Όπως φάνηκε, η αγορά βρίσκει δυνατές στηρίξεις σε επίπεδα πολύ κάτω των 1.100 μονάδων. Ωστόσο, οι αναλυτές αναφέρουν πως δεν είναι απίθανο να περάσει, έστω και για λίγο, σε επίπεδα κάτω των 1.080 μονάδων, αν δούμε την αγορά να γίνεται πιο ασταθής από τις εξελίξεις στις δημοσκοπήσεις των εγχώριων εκλογών και από τις διεθνείς συγκυρίες στον χρηματοπιστωτικό κλάδο.

Σημαντική πτώση σημειώθηκε στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να χάνει 0,83%. Όλοι οι βασικοί δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών έκλεισαν στο «κόκκινο», με εξαίρεση τον ισπανικό IBEX 35 που είχε ήπια άνοδο.

Η αγορά βρέθηκε να παρουσιάζει απώλειες που ξεπερνάγανε το 1%, οι οποίες περιορίστηκαν σημαντικά, ειδικά από τον τραπεζικό τομέα. Στο τέλος της ημέρας, έπειτα από ενσωμάτωση των νέων από εταιρικά αποτελέσματα εισηγμένων που ανακοινώθηκαν, βαρίδια αποτέλεσαν ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης (-2,5%) και της βιομηχανίας (-1,4%).

Τέλος, σύμφωνα με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του ιδρύματος GfK, το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία για τον Μάιο δείχνει τονωμένο για 7ο συνεχόμενο μήνα. Η περαιτέρω πτώση των τιμών ενέργειας και οι προσδοκίες των εργαζομένων για άνοδο στους μισθούς –ενδεχομένως– να επιβραδύνουν κι άλλο την υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών στη χώρα.

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,54% στις 1.096,42 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.096,42 μονάδων και 1.079,13 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 0,52% στις 2.654,53 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 2,31%, ανεβαίνοντας στις 817,51 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα στα € 64,56 εκατ. και ο όγκος στα 20,05 εκατ. τεμάχια

Ενδεικτικά, στο ταμπλό ισχυρή ήταν η άνοδος 3,65% για την Εθνική Τράπεζα, όπως, επίσης, και για τις Alpha Bank, Aegean, Σαράντη και Ελλάκτωρ, που ξεπέρασε το 2%. Με κέρδη μεγαλύτερα του 1% έκλεισαν και οι Τράπεζα Πειραιώς, Motor Oil, Eurobank και Ε.ΥΔ.Α.Π. Αντίθετα, σημαντικές ήταν οι απώλειες άνω του 1% για τις Μυτιληναίος, Ο.Τ.Ε. και Jumbo.

Η διακύμανση του τραπεζικού δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Οριακές ήταν οι απώλειες για το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Πέμπτη, με το εύρος της διακύμανσης να είναι μικρό, αλλά οι εναλλαγές στα πρόσημα αρκετές. Επιπλέον, τα τελικά πρόσημα στους επιμέρους τίτλους ήταν μεικτά. Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υπεραπέδωσε στην αγορά με κέρδη 1,34%, ενώ, γενικότερα, φαίνεται να μετατοπίζεται και σε αυτή την κατηγορία μετοχών σταδιακά ξανά το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά τις τράπεζες, σε έκθεσή της, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η Goldman Sachs συστήνει “buy” στους επενδυτές, εκτός από τη μετοχή της Eurobank, για την οποία συστήνει “neutral”.

Στις χαμηλότερος κεφαλαιοποιήσεις, εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις για τη Cenergy, με τις προοπτικές για την κερδοφορία της, το επόμενο διάστημα, να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, σε έκθεσή της η Optima Bank συστήνει “buy”, ανεβάζοντας την τιμή στόχο στα € 6,2.

Με οδηγό τα πολύ ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα, κυρίως από τις Deutsche Bank και Barclays, η ευρωπαϊκή αγορά σημείωσε ανοδική ημερήσια μεταβολή, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να κερδίζει 0,17%. Θετικά ήταν και τα πρόσημα που διαμορφώθηκαν στους επιμέρους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών της Γηραιάς Ηπείρου.

Η στήριξη δόθηκε περισσότερο από τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος έκλεισε στο +1,1%, ενώ οι πτωτικές πιέσεις πήγαζαν, κυρίως, από τον κλάδο μαζικής επικοινωνίας (-1,7%) και του βιομηχανικού εξοπλισμού (-1,3%).

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,04% στις 1.096,01 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.098,65 μονάδων και 1.093,03 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,04% στις 2.653,44 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 0,41% στις 814,13 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα € 58,18 εκατ. και ο όγκος στα 13,43 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό αλματώδης ήταν η άνοδος 7,9% για τη Βιοχάλκο, ακολουθώντας με ισχυρή άνοδο 3,91% η ΕΧΑΕ. Με κέρδη άνω του 2% έκλεισε ο Ο.Π.Α.Π. και με άνω του 1% η Εθνική Τράπεζα. Αντίθετα, βουτιά 5,88% σημείωσε η Ε.ΥΔ.Α.Π., ενώ, επίσης, σημαντικές ήταν και οι απώλειες άνω του 1% για τις Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank και Eurobank.

Η διακύμανση του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 την εβδομάδα που μας πέρασε. Πηγή εικόνας: marketwatch.com

Διεύρυνε τις απώλειές του το Χρηματιστήριο Αθηνών, την Παρασκευή, παρά την αρχική ανοδική πορεία, με πρωταγωνιστές –για ακόμα μια φορά– τις τράπεζες. Με αυτή τη συνεδρίαση, η ελληνική αγορά έκλεισε την πρώτη εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου, η οποία χαρακτηρίστηκε από ενισχυμένη πολιτική αβεβαιότητα σε σχέση με πριν λίγο καιρό.

Επίσης, την Παρασκευή, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση 35.062.731 νέων μετοχών της Attica Bank, έπειτα από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που πραγματοποιήθηκε με καταβολή μετρητών.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον δείκτη Stoxx Europe 600 να ενισχύεται κατά 0,56%. Από τους βασικούς δείκτες των κύριων ανεπτυγμένων αγορών, μόνο στα περιφερειακά χρηματιστήρια της Ιταλίας και τις Ισπανίας σημειώθηκαν αρνητικά πρόσημα.

Βασικό βαρίδι της συνεδρίασης, που περιόρισε τα ημερήσια κέρδη, ήταν ο τραπεζικός κλάδος, που έχασε 1,4%. Επίσης, σημαντική επιρροή στην ημερήσια διακύμανση είχαν και οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων πολλών εταιρειών.

Επιπλέον, στην Ευρωζώνη κατά το α’ τρίμηνο σημειώθηκε μικρή ανάπτυξη 0,1% στο Α.Ε.Π. και κατά 0,3% στην Ε.Ε., αναθεωρώντας τις μελλοντικές τους εκτιμήσεις οι επενδυτές

Στην εγχώρια αγορά, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 0,99% στις 1.085,11 μονάδες και κυμάνθηκε μεταξύ 1.100,05 μονάδων και 1.083,9 μονάδων. Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 1,1% στις 2.624 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 2,37%, κλείνοντας στις 794,86 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε ελαφρών χαμηλότερα στα € 57,524 εκατ. και ο όγκος στα 18,81 εκατ. τεμάχια.

Ενδεικτικά, στο ταμπλό ισχυρές ήταν οι απώλειες 3,25% για τη Eurobank, ακολουθώντας με πτώση μεγαλύτερη του 2% η Alpha Bank και με άνω του 1% οι Ελλάκτωρ, Εθνική Τράπεζα, Aegean, Ε.ΥΔ.Α.Π., Autohellas, Motor Oil, Τράπεζα Πειραιώς, Δ.Ε.Η., Μυτιληναίος και ΕΛΧΑ. Αντίθετα, σημαντική ήταν η άνοδος του Σαράντη ύψους 4,06%, με τις υπόλοιπες που είχαν θετικό πρόσημο να κλείνουν κάτω του 1%.

Συνοψίζοντας, την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση 2,36%, ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 2,64%, ο δείκτης FTSE Mid Cap έχασε 0,31%, κλείνοντας στις 1.624,77 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης απώλεσε 5,20%. Τέλος, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στις 466,64 μονάδες, με μεταβολή -0,36%.

Σε επίπεδο μετοχών, τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή είχαν οι Κέκροψ (14,56%), Βιοχάλκο (10,46%), Αβαξ (7,33%), Σαράντης (6,37%) και Έλτον (6,25%).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση είχαν οι M.I.G. (43,41%), Ε.ΥΔ.Α.Π. (7,62%), Τράπεζα Πειραιώς (6,30%) Ελλάκτωρ (6,13%) και Eurobank (6,12%).

Σε μηνιαία βάση, τον Απρίλιο, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,98%, ο FTSE Large Cap ενισχύθηκε κατά 4,1% και ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,6%. Τέλος, ο Stoxx Europe 600 πρόσθεσε 1,87%.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Κωνσταντίνος Γκότσης, Αρχισυντάκτης Οικονομικών
Γεννήθηκε το 2001 στην Καλαμάτα. Σπουδάζει στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στον ελεύθερό του χρόνο του αρέσει να διαβάζει πολιτικο-οικονομικά και ιστορικά βιβλία και να παρακολουθεί θέματα της επικαιρότητας.