20.2 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΟι πιο παράξενες γλυκές γευστικές επιλογές

Οι πιο παράξενες γλυκές γευστικές επιλογές


Του Γιάννη Τζιβάνη,

Για πολλούς, μετά από ένα αλμυρό γεύμα, είναι τουλάχιστον αναγκαίο να καταναλώσουν κάτι γλυκό, το οποίο μπορεί να είναι κάποιο σοκολατάκι, ίσως γλυκό ταψιού, σιροπιαστό, του κουταλιού, ακόμα και κάποιο φρούτο, αν προτιμούν τις υγιεινές επιλογές. Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος έχει πιο περίεργα γούστα στα γλυκά; Θα μπορέσει να τα ικανοποιήσει ή θα μείνει με την όρεξη; Φυσικά και θα μπορέσει! Bρισκόμαστε στο 2023 και η γαστρονομία και η ζαχαροπλαστική έχουν προχωρήσει τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να ικανοποιούν ακόμη και τα πιο περίεργα και απαιτητικά γούστα.

Πιο συγκεκριμένα, αν κανείς ταξιδέψει εκτός της χώρας του, είναι πολύ πιθανό να συναντήσει γλυκές γεύσεις ασυνήθιστες και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα παράξενες. Για παράδειγμα, στη γενέτειρα του σούσι υπάρχουν γλυκά αρκετά περίεργα, όπως το μαύρο παγωτό που δεν είναι παρά ένα παγωτό που φτιάχνεται με γάλα, αυγά και ζάχαρη, με το μαύρο χρώμα του να οφείλεται σε πάστα μαύρου σουσαμιού που προστίθεται στο μείγμα. Στην Ιαπωνία, μπορεί κανείς να συναντήσει το raindrop cake, που αποτελεί ένα κέικ που φτιάχνεται με νερό και άγαρ. Δυστυχώς, όμως, το έδεσμα αυτό αντέχει μόλις μισή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, καθώς μετά λιώνει.

Πηγή εικόνας: itravelling.gr Δικαιώματα χρήσης: EPICURIOUS

Πληθώρα παράξενων γλυκών συναντά κανείς στη Νοτιοανατολική Ασία, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα μαλαισιανά noodles από χρωματιστό ζελέ, γάλα καρύδας και ζάχαρη από φοίνικα που μοιάζουν με σκουλήκια, τα κινέζικα Tangyuan, που αντιστοιχούν σε μπάλες ρυζιού γεμιστές με ό,τι περνάει από το μυαλό του καθενός, γαρνιρισμένες με σιρόπι τζίντζερ και το απαλό και βελούδινο χωρίς κρυστάλλους παγωτό με υγρό άζωτο από τις Φιλιππίνες. Παράλληλα, μια ιδιαίτερα ασυνήθιστη ασιατική γεύση αποτελεί το ινδικό Ras malai που παρασκευάζεται από φρέσκο τυρί, φτιαγμένο από ζεσταμένο γάλα που έχει πήξει. Σε αυτό προστίθενται, ακόμα, λεμόνι, σαφράν και σιρόπι ξηρών καρπών για έξτρα γεύση.

Επειδή οι ασιατικές γεύσεις δεν σταματούν ποτέ να εκπλήσσουν, θα έλεγε κανείς ότι η παρασκευή γλυκών εδεσμάτων από κόκκινα φασόλια είναι λίγο περίεργη. Πιο αναλυτικά, μερικά τέτοια γλυκά είναι το μάρτζιπαν της Ταϊλάνδης, που αποτελεί μείγμα από κόκκινο φασόλι με γάλα καρύδας σε σχήμα γνωστών λαχανικών, όπως το καρότο και το κολοκύθι. Ένα ακόμα γλυκό που φτιάχνεται από φασόλια είναι το ιαπωνικό Wagashi, που είναι θα έλεγα ότι πρόκειται για τη μαντλέν των Ιαπώνων, αφού το καταναλώνουν σαν βούτημα με το τσάι. Τέλος, όσον αφορά την Ασία, θα έλεγε κανείς ότι το πιο παράξενο που καταναλώνουν οι αναρίθμητοι κάτοικοι της ηπείρου είναι ο συνδυασμός πρωτεΐνης με σοκολάτα, που αντιστοιχεί σε τραγανές μπάλες γρύλου, ναι, καλά διαβάζετε γρύλου, επικαλυμμένες με σοκολάτα.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ηπείρους, τα πράγματα είναι λίγο πιο απλά και καθημερινά (πάστες και ζελεδάκια), χωρίς, όμως, να απουσιάζουν οι ασυνήθιστες γεύσεις. Πιο συγκεκριμένα, στη Σκανδιναβία περίεργο έδεσμα αποτελούν τα Salty Liquorice, που είναι αλμυρά ζελεδάκια χωρίς αλάτι παρασκευασμένα από γλυκόριζα, ζελατίνη, χλωρίδιο του αμμωνίου και μελάσα, ενώ η γειτονική χώρα, Τουρκία, παρουσιάζει την κρέμα για γλυκά με λεπτές ίνες στήθους κοτόπουλο, σερβιρισμένη με κανέλα. Παράλληλα, στη χώρα των ζυμαρικών μπορεί κανείς να συναντήσει τα τελευταία να διαθέτουν γεύση πραλίνας φουντουκιού και όχι πέστο ή κόκκινης σάλτσας, όπως συνηθίζεται.

Πηγή εικόνας: mandosfashion.blogspot.com Φωτογράφος και Δικαιώματα χρήσης: Elena Veselova / dreamstime.com

Από την άλλη, η αμερικανική ήπειρος έχει να επιδείξει τα μεξικάνικα Salsagheti, ζελεδάκια γεύσης καρπουζιού με πικάντικη επικάλυψη σχήματος φιδιού, αλλά και το βραζιλιάνικο γλυκό γουακαμόλε (Crème de Abacate). Οι πολυπολιτισμικές Η.Π.Α. έχουν να παρουσιάσουν το ντόνατ με ιβίσκο. Εσείς έχετε φάει ποτέ γλυκό με επικάλυψη από κρέμα ενός λουλουδιού; Όσον αφορά τους Αφρικανούς μάλλον δεν καταναλώνουν πολλά γλυκά γιατί η πλειοψηφία των εδεσμάτων τους είναι συνηθισμένη με χαρακτηριστικά παραδείγματα να αποτελούν η ολλανδική πουτίγκα και τα ντόνατ σοκολάτας (μαντάζι).

Καλή απόλαυση!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
  • Τα πιο περίεργα γλυκά του κόσμου, arttravel.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Τα πιο παράξενα γλυκά του κόσμου, elenifourli.gr, διαθέσιμο εδώ
  • Περίεργα γλυκά που θα βρεις μόνο στη Νέα Υόρκη, διαθέσιμο εδώ
  • Κέιπ Τάουν: Αφρικανικές, γλυκές αλχημείες, womanidol.com, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιάννης Τζιβάνης
Γιάννης Τζιβάνης
Γεννήθηκε στην Έδεσσα το 2002 και μεγάλωσε στο χωριό Πρόμαχοι, κοντά στην Αριδαία Πέλλας. Σπουδάζει στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και τελειώνοντας τις σπουδές του θα ήθελε να ασχοληθεί με την αποκατάσταση και διατήρηση της πανίδας, εργαζόμενος σε κάποιο φορέα διαχείρισης. Στον ελεύθερο χρόνο του ακούει μουσική, περπατάει και βλέπει ταινίες μυστηρίου και αστυνομικές. Του αρέσουν πολύ τα ταξίδια και τα πάρτι.