17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΜικρά ΚαθημερινάΧρυσή Μπάλα 2021: Οι υποψηφιότητες για την πιο αμφίρροπη βράβευση της τελευταίας 15ετίας

Χρυσή Μπάλα 2021: Οι υποψηφιότητες για την πιο αμφίρροπη βράβευση της τελευταίας 15ετίας


Του Βασίλη Βασιλάκη, 

Αφού έχουμε διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της φετινής χρονιάς και οι μεγάλες διοργανώσεις έχουν λάβει τέλος, οι συντάκτες του γαλλικού περιοδικού “France Football” ανακοίνωσαν τις 30 υποψηφιότητες για το κορυφαίο παράσημο στην καριέρα ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή, τη «Χρυσή Μπάλα».

Οι υποψηφιότητες είναι οι ακόλουθες: Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Ισπανία, Τσέλσι), Νικολό Μπαρέλα (Ιταλία, Ίντερ), Καρίμ Μπενζεμά (Γαλλία, Ρεάλ), Λεονάρντο Μπονούτσι (Ιταλία, Γιουβέντους), Κέβιν ντε Μπρόινε (Βέλγιο, Μάντσεστερ Σίτι), Τζιόρτζιο Κιελίνι (Ιταλία, Γιουβέντους), Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία, Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Ρουμπέν Ντίας (Πορτογαλία, Μάντσεστερ Σίτι), Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα (Ιταλία, Μίλαν), Μπρούνο Φερνάντες (Πορτογαλία, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Φιλ Φόντεν (Αγγλία, Μάντσεστερ Σίτι), Έρλινγκ Χάλαντ (Νορβηγία, Ντόρτμουντ), Ζορζίνιο (Ιταλία, Τσέλσι), Χάρι Κέιν (Αγγλία, Τότεναμ), Ενγκολό Καντέ (Γαλλία, Τσέλσι), Σιμόν Κιάερ (Δανία, Μίλαν), Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι (Πολωνία, Μπάγερν), Ρομέλου Λουκάκου (Βέλγιο, Ίντερ), Ριγιάντ Μαχρέζ (Αλγερία, Μάντσεστερ Σίτι), Λαουτάρο Μαρτίνες (Αργεντινή, Ίντερ), Κιλιάν Εμπαπέ (Γαλλία, Παρί), Λιονέλ Μέσι (Αργεντινή, Μπαρτσελόνα), Λούκα Μόντριτς (Κροατία, Ρεάλ), Ζεράρ Μορένο (Ισπανία, Βιγιαρεάλ), Μέισον Μάουντ (Αγγλία, Τσέλσι), Νεϊμάρ (Βραζιλία, Παρί), Πέδρι (Ισπανία, Μπαρτσελόνα), Μοχάμεντ Σαλάχ (Αίγυπτος, Λίβερπουλ), Ραχίμ Στέρλινγκ (Αγγλία, Μάντσεστερ Σίτι), Λουίς Σουάρες (Ουρουγουάη, Ατλέτικο).

Η χρονιά είναι ιδιαίτερη για αρκετούς λόγους. Αρχικά, οι ομάδες που αγωνίζονται οι υποψήφιοι ποδοσφαιριστές σε συλλογικό επίπεδο δεν κατάφεραν να διατηρηθούν σε πλήρη φόρμα όλη την σεζόν, με τις περισσότερες να κατακτούν είτε ένα τίτλο είτε δύο το πολύ. Αυτό διαφοροποιεί την κατάσταση σε αντίθεση με άλλες χρονιές, που τα φαβορί ήταν πιο οφθαλμοφανή, είτε λόγω των κατακτήσεων νταμπλ, που αποτελούνταν από το εγχώριο πρωτάθλημα και το Τσάμπιονς Λιγκ είτε και σε ορισμένες περιπτώσεις τριών και παραπάνω τίτλων, όπως με την Μπαρτσελόνα το 2011 και το 2015 και την Μπάγερν το 2013 και 2020. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν η Μάντσεστερ Σίτυ ήταν το ίδιο καταιγιστική στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπως και στο πρωτάθλημα, οι παίκτες της θα ήταν σε πρώτο κάδρο και περισσότερο οι Ραχίμ Στέρλινγκ και Φιλ Φόντεν, που ήταν και φιναλίστ στο φετινό Euro. Αλλά και ο Κέβιν Ντε Μπρόινε σαν ανταμοιβή για τις προηγούμενες κορυφαίες σεζόν του.

O Λιονέλ Μέσι με το κύπελλο του Copa America. Πηγή Εικόνας: LA Times

Αλλά όλη η συζήτηση περί αβεβαιότητας σχετικά με τον τελικό νικητή δεν θα μπορούσε να είχε εκκινήσει αν ήταν στο peak τους οι δύο καλύτεροι ποδοσφαιριστές της τελευταίας δεκαπενταετίας, δηλαδή ο Λέο Μέσσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Παρότι και οι δύο αναδείχθηκαν κορυφαίοι σκόρερ στο πρωτάθλημά τους, κανένας δεν κατάφερε να το κατακτήσει και, εκτός αυτού, αμφότεροι αποχαιρέτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ μόλις στη φάση των 16. Παρότι και οι δύο ήταν εξαιρετικοί για ακόμα μία σεζόν, η απουσία του πρωταθλήματος και μιας καλής πορείας στο Τσάμπιονς Λιγκ μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη. Ο μεν Πορτογάλος έμεινε τελείως άτιτλος. Ο δε Αργεντίνος κατέκτησε το κύπελλο Ισπανίας και το πολυπόθητο Κόπα Αμέρικα, αλλά μετά τη μετακίνησή του στην Παρί Σεν Ζερμαίν έχει χάσει αρκετά ματς και δεν είναι το ίδιο μαχητικός. Βάσει όσων αναφέραμε, ο Μέσσι φαίνεται να έχει το πάνω χέρι σε σχέση με τον Ρονάλντο. 

Στη συζήτηση για τον τελικό νικητή ήταν ο Ζορζίνιο της νικήτριας του Champions League Τσέλσι, που κατέκτησε και το Euro με την εθνική Ιταλίας. Ο κεντρικός μέσος της Λονδρέζικης ομάδας, που έχει εξαιρετικές δημιουργικές ικανότητες και παράλληλα είναι σπεσιαλίστας στις εκτελέσεις πέναλτι, πραγματοποίησε φανταστική χρονιά όπως και ο συμπαίκτης του Ενγκολό Καντέ, ο οποίος έχει εξελιχθεί χρόνο με τον χρόνο και έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά κορυφαίου «οκταριού». Επιπλέον, δεν θα μπορούσαμε να μην ξεχωρίσουμε και την περίπτωση του Ρομέλου Λουκάκου. Ο Βέλγος στράικερ τα τελευταία δύο χρόνια, ήταν ο ηγέτης της Ίντερ και μεγάλος πρωταγωνιστής στο comeback τους στην κορυφή του Ιταλικού ποδοσφαίρου την προηγούμενη σεζόν μετά από 11 χρόνια. Ανίκητος στο ένας με έναν, με μεγάλη σωματική δύναμη αλλά και ταχύτητα, ο Λουκάκου σίγουρα αξίζει να συγκαταλέγεται στα φαβορί.

Στην ίδια κατηγορία με τον Λουκάκου θα μπορούσαμε να εντάξουμε τον Καρίμ Μπενζεμά. Παρότι έμεινε εντελώς άτιτλος, ο Γάλλος στράικερ είναι πολύ φορμαρισμένος την τελευταία διετία και οι Μερένχες έχουν βρει στο πρόσωπό του τον ηγέτη της ομάδας. 

O Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Πηγή Εικόνας: Dialogos.com.cy

Σπουδαία σεζόν έχει πραγματοποιήσει και ο τερματοφύλακας Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα. Ο Ιταλός πορτιέρο ήταν κορυφαίος όλο το πρώτο μισό στης σεζόν, αφού κατάφερε να διατηρήσει τη Μίλαν του Πιόλι για αρκετό καιρό στην κορυφή του πρωταθλήματος, μιας Μίλαν που το δυναμικό της δεν συγκρινόταν με το αντίστοιχο της συμπολίτισσάς Ίντερ. Και το καλοκαίρι κατέκτησε το Euro με την εθνική Ιταλίας, πραγματοποιώντας μεγάλες εμφανίσεις. Δυστυχώς, η επιλογή του να πάει στην Παρί δεν τον βοηθάει, αφού η Γαλλική ομάδα διαθέτει επίσης τον πολύπειρο Κέιλορ Νάβας και ως εκ τούτου μοιράζονται τους αγώνες. 

O Κιλιάν Εμπαπέ και ο Έρλινγκ Χαάλαντ ήταν επίσης πολύ καθοριστικοί για τις ομάδες τους, άλλα δεν θεωρείται ότι έχουν πολλές ελπίδες. Εξάλλου είναι σίγουρο ότι το μέλλον τους ανήκει.

Τέλος, ειδική μνεία αξίζει στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Μπάγερν Μονάχου. Ο Πολωνός επιθετικός ήταν κατά γενική παραδοχή ο καλύτερος ποδοσφαιριστής τη χρονιά που μας πέρασε, ωστόσο δεν βραβεύτηκε, καθώς το France Football αποφάσισε να μην δώσει το βραβείο λόγω της τροπής που πήρε η σεζόν εξαιτίας της πανδημίας. Η Μπάγερν φέτος δεν κατάφερε να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά ο Λεβαντόφσκι διένυσε ακόμα μια επιτυχημένη χρονιά, αφού βγήκε πρώτος σκόρερ στο Γερμανικό πρωτάθλημα. Ίσως στη φετινή ψηφοφορία καταφέρει να κυριαρχήσει, μιας και μια Χρυσή Μπάλα του αξίζει σίγουρα.

Όποιος όμως και αν την κατακτήσει του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, γιατί το 2021 ήταν μια χρονιά που πολλοί ποδοσφαιριστές διέπρεψαν και όπως λένε η δόξα του χαμένου δίνει αξία στον νικητή!


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΠΗΓΗ 
  • Χρυσή Μπάλα: Με Μέσι, Λεβαντόφσκι, Ρονάλντο και πέντε Ιταλούς οι 30 υποψηφιότητες, Sport 24, διαθέσιμο εδώ

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Βασίλης Βασιλάκης
Βασίλης Βασιλάκης
Γεννήθηκε στην Ρόδο το 1999. Σπουδάζει στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Aγαπάει την τεχνολογία, την πολιτική ιστορία και τον αθλητισμό. Στον ελεύθερο του χρόνο ασχολείται με την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων και την αρθογραφία.