23 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήFe-MemoranceFe-Memorance: Σίρλεϊ Τεμπλ

Fe-Memorance: Σίρλεϊ Τεμπλ


Του Χάρη Πασχάλη, 

Η Σίρλεϊ Τεμπλ ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός, χορεύτρια, τραγουδίστρια και διπλωμάτης. Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου 1928. Γονείς της ήταν ο Τζορτζ Φράνσις Τεμπλ, ο οποίος ήταν επιχειρηματίας στην Καλιφόρνια, και μητέρα της ήταν η Γκέρτρουντ Αμέλια Κρίγκερ.

Σε ηλικία τριών ετών, η Σίρλεϊ ξεκίνησε μαθήματα χορού στη σχολή χορού “Meglin”, στο Λος Άντζελες. Εκεί την ανακάλυψαν δύο παραγωγοί από την “Educational Films Corporation”, οι Τζακ Χάγες και Τσαρλς Λαμόντ, το 1931. Εκείνη τη χρονιά, έκαναν ταινίες μικρού μήκους, με την ονομασία “Baby Burlesks”, οι οποίες αποτελούσαν παρωδίες γνωστών ταινιών της εποχής, αλλά με πρωταγωνιστές παιδιά ηθοποιούς. Οι ταινίες αυτές ήταν το πρώτο βήμα για τη μικρή Σίρλεϊ, από τις οποίες λάμβανε ως αμοιβή δέκα δολάρια την ημέρα.

Πηγή εικόνας: Bovary.gr

Η Σίρλεϊ συμμετείχε σε αρκετές ταινίες “Baby Burlesks”, με τη φήμη της να αυξάνεται και την ίδια να γίνεται όλο και πιο αγαπητή από το κοινό. Σε ηλικία πέντε ετών, έπαιξε στην ταινία “Stand Up and Cheer”, η οποία είχε τεράστια επιτυχία και βοήθησε τη Σίρλεϊ να αναδείξει το χορευτικό και υποκριτικό της ταλέντο. Ακολούθησαν πληθώρα συμμετοχών σε δρώμενα ως παιδί ηθοποιός, όπως οι ταινίες “Bright Eyes” το 1934, “Curly Top” το 1934 και “Heidi” το 1937, με αποτέλεσμα η Σίρλεϊ να γίνει παιδί-σύμβολο για την εποχή της. Το 1935, έγινε η πρώτη κάτοχος του Όσκαρ για παιδιά ηθοποιούς (Juvenile Oscar).

Σε ηλικία δεκαεπτά ετών, παντρεύτηκε τον Τζον Άγκαρ, με τον οποίο απέκτησε μια κόρη. Όμως, μερικά χρόνια μετά, το ζευγάρι χώρισε και η Σίρλεϊ παντρεύτηκε, το 1950, τον Τσαρλς Μπλακ, πρώην αξιωματικό του Ναυτικού, με τον οποίο απέκτησε δύο παιδιά.

Η Σίρλεϊ σταδιακά άφησε πίσω της την καριέρα στον χώρο του θεάματος και στράφηκε στην ενασχόληση με τα κοινά και τη διπλωματία, καταλαμβάνοντας εξέχουσες θέσεις. Στο διάστημα 1974-1976, της απονεμήθηκε ο τίτλος της πρέσβειρας επί της τιμής των Η.Π.Α. στην Γκάνα, επί προεδρίας του Τζέραλντ Φορντ. Επιπλέον, από το 1989 έως το 1993, υπήρξε πρέσβειρα στην Τσεχοσλοβακία, επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του Πρεσβυτέρου. Τέλος, ήταν εκπρόσωπος των Η.Π.Α. στα Ηνωμένα Έθνη.

Στις 10 Φεβρουαρίου 2014, η Σίρλεϊ Τεμπλ άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της, στο Σαν Φρανσίσκο, σε ηλικία ογδόντα πέντε ετών. Κανείς, όμως, Αμερικάνος δεν θα ξεχάσει το γελαστό αυτό παιδί, που του έφερνε χάρη, σε μια περίοδο που τη χρειαζόταν.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Χάρης Πασχάλης
Χάρης Πασχάλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 2000 και είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Δραστηριοποιείται ενεργά στο χώρο γύρω από το αντικείμενο σπουδών του παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια και συμμετέχοντας σε συνέδρια προσομοίωσης θεσμών. Τα ενδιαφέροντά του επεκτείνονται στους τομείς της ρητορικής, του εθελοντισμού, της ενημέρωσης και της επικοινωνίας με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.