20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΔιαμαρτυρία κατά της μάσκας ή κατά της λογικής;

Διαμαρτυρία κατά της μάσκας ή κατά της λογικής;


Του Κωνσταντίνου Σούζα,

Όπως ήταν λογικό, το μέτρο της χρήσης της μάσκας από τους μαθητές στα σχολεία, το οποίο αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας, έπειτα από υπόδειξη της επιτροπής για τον νέο κορωνοϊό, προκάλεσε αντιδράσεις σε μερίδα γονέων και πολιτών στη χώρα.

Αφετηρία των γεγονότων δεν ήταν άλλη από ένα διαδικτυακό κάλεσμα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για τη χρήση της μάσκας. Έτσι, σειρά είχε μια μεγάλη συγκέντρωση γονέων, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Σύνταγμα, με βασικό σύνθημα «Κανένα παιδί με μάσκα στα σχολεία». Οι διαμαρτυρόμενοι βγήκαν στους δρόμους χωρίς να φορούν μάσκα, ενώ δεν τηρούσαν και τις  προβλεπόμενες αποστάσεις ασφαλείας. Κι όλα αυτά… την ώρα που τα κρούσματα στη χώρα παραμένουν καθημερινά σε τριψήφιο αριθμό.

Η παραπάνω εικόνα έκανε το γύρο του διαδικτύου και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Πρόκειται για μια διαδηλώτρια, η οποία επιδεικτικά ποδοπατά δεκάδες μάσκες προστασίας, το μοναδικό μας όπλο απέναντι στην πανδημία, ενώ τριγύρω της άνθρωποι ζητωκραυγάζουν και χειροκροτούν, θέλοντας να δείξουν την αντίθεσή τους ως προς τα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού. Μια εικόνα η οποία θυμίζει έντονα μεσαιωνικό κυνήγι μαγισσών.

Είναι πολύ εύκολο να γελάσουμε βλέποντας εικόνες από τη συγκεκριμένη διαδήλωση. Αναρωτήθηκε, όμως, ποτέ κανείς γιατί αυτοί οι άνθρωποι έφτασαν σε τέτοιο σημείο αγανάκτησης; Φαίνεται πως πέρα από χιλιάδες θανάτους και εκατομμύρια κρούσματα παγκοσμίως, ο νέος κορωνοϊός έφερε μαζί του άγχος, θυμό και ανασφάλεια. Σε μια Ελλάδα που διανύει περίοδο οικονομικής κρίσης, που τα ελληνοτουρκικά βρίσκονται σε ένταση και η πλειοψηφία των συμπολιτών μας βρίσκεται σε οικονομική απόγνωση, ο κορωνοϊός ήρθε ως το κερασάκι στην τούρτα, ως η τέλεια συνταγή για μια έκρηξη αγανάκτησης και οργής.

Είναι δικαίωμα του καθενός να μη θέλει να πιστέψει στην ύπαρξη του κορωνοϊού. Είναι δικαίωμα του καθενός να μη θέλει να φορέσει τη μάσκα. Είναι όμως και υποχρέωση της πολιτείας να επιβάλλει κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται με τα υγειονομικά μέτρα. Με τα μέτρα τα οποία προάγουν τη δημόσια ασφάλεια και υγεία και που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των πολιτών.

Σε θέματα δημόσιας υγείας θεωρίες συνωμοσίας και ψεκασμένες απόψεις δεν χωράνε. Σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, σε μια πανδημία που έχει κοστίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές παγκοσμίως, άνθρωποι που δεν συμμορφώνονται με τα υγειονομικά μέτρα είναι επικίνδυνοι για τον κοινωνικό ιστό. Και αν δεν νοιάζονται για τον ίδιο τους τον εαυτό, ας ενδιαφερθούν έστω για τους συνανθρώπους τους, τους ηλικιωμένους, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Αναρωτιέμαι… τι θα συμβεί, άραγε, όταν το εμβόλιο τεθεί στην παραγωγή;


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντίνος Σούζας
Κωνσταντίνος Σούζας
Γεννημένος στη Πάτρα και με καταγωγή από τη Ναύπακτο, είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Νομικής του ΔΠΘ. Στη μικρή μέχρι τώρα πορεία του έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες και ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Euroscola. Κατέχει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα και είναι λάτρης των ταξιδιών. Τον ενδιαφέρει ο χώρος της πολιτικής, καθώς και η διπλωματία. Η αρθρογραφία αποτελεί γι’ αυτόν ένα νέο εγχείρημα.