17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςLouisiana: Από Δημοκρατική πολιτεία σε μια σταθερά Ρεπουμπλικανική;

Louisiana: Από Δημοκρατική πολιτεία σε μια σταθερά Ρεπουμπλικανική;


Της Κατερίνας Χομπίτη,

Ανάμεσα στις 50 αμερικανικές Πολιτείες και την ομοσπονδιακή περιφέρεια, που αποτελούν την ομοσπονδιακή συνταγματική δημοκρατία των Η.Π.Α., συγκαταλέγεται η Πολιτεία της Louisiana. Με πρωτεύουσα το Baton Rouge και μεγαλύτερη πόλη την New Orleans, η Louisiana βρίσκεται στο βαθύ Νότο των Η.Π.Α. και συνορεύει με το Arkansas στα βόρεια, με το Mississippi στα ανατολικά και το Texas στα δυτικά. Στα νότια, η Louisiana βρέχεται από τον Κόλπο του Μεξικό. Με πλούσια ιστορία, αλλά και πολιτιστική κληρονομία, η Louisiana αποτέλεσε τη 18η Πολιτεία που εντάχθηκε στο ομοσπονδιακό κράτος το 1812, λίγο μετά την αγορά της Louisiana το 1803 –στη διάρκεια της Προεδρίας του Thomas Jefferson– από τη Γαλλία, κατά την οποία οι Η.Π.Α. απέκτησαν την περιοχή της Louisiana, που περιελάμβανε 15 από τις σημερινές Πολιτείες των Η.Π.Α. και 2 επαρχίες του Καναδά.

Πιο συγκεκριμένα, η Louisiana αριθμεί 4.645.180 κατοίκους, σύμφωνα με καταμέτρηση του 2020. H ανάπτυξη σημειώνεται σταθερή με την πάροδο του χρόνου. Σήμερα, έχει ρυθμό ανάπτυξης του πληθυσμού 0,75 ετησίως και κατατάσσεται στην 27η θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες Πολιτείες. Ο πληθυσμός της Louisiana εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την ιστορία της πολιτείας. Εντυπωσιακή είναι η ποικιλομορφία του πληθυσμού της Louisiana ως απότοκο της γαλλικής και ισπανικής αποικιοκρατίας. Ακόμη, η μετανάστευση προς και μέσω της New Orleans από την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική και την Κούβα εμπλούτισε περαιτέρω την εθνική ποικιλομορφία της Πολιτείας, η οποία ήταν πάντα μεγαλύτερη από αυτήν των άλλων Πολιτειών στον βαθύ Νότο.

Οι Αφροαμερικανοί, επίσης, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον πολιτισμό, τον χαρακτήρα της περιοχής και στην εξέλιξη της ιστορίας της Louisiana. Στατιστικά, οι Αφροαμερικανοί, σήμερα, αποτελούν το 1/3 του πληθυσμού της πολιτείας, δηλαδή γύρω στο 32%. Το ποσοστό αυτό αποτελεί ένα από τα υψηλότερα στο έθνος. Κατά τον 20ο αιώνα, υπήρξαν σημαντικές δημογραφικές αλλαγές στην πολιτεία. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί Αφροαμερικανοί, που πολέμησαν το φασιστικό καθεστώς στην Ευρώπη, μετανάστευσαν προς το Βορρά, καθώς δεν ανέχονταν πλέον τις καταστάσεις φυλετικού διαχωρισμού στον Νότο. Παράλληλα, ένα μεγάλο ποσοστό των εναπομεινάντων άφησε τις αγροτικές εκτάσεις της χώρας και μετατοπίστηκε στις αστικές περιοχές της. Τέλος, όσον αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, η Lousiana διατήρησε μια πολιτιστική κληρονομιά, που χαρακτηρίζεται έντονα από την προσήλωση στη θρησκεία. Το 84% του πληθυσμού είναι συνδεδεμένο με μια χριστιανική πίστη, ενώ το 2% εμπλέκεται σε μη χριστιανικές θρησκείες, γεγονός που αφήνει το 13% του πληθυσμού να μην σχετίζεται με οποιαδήποτε συγκεκριμένη θρησκεία.

Στον τομέα της οικονομίας, η Louisiana βασιζόταν, αρχικά, κυρίως στη γεωργία, με το βαμβάκι ως την κύρια καλλιέργεια στο βόρειο τμήμα της πολιτείας και το ζαχαροκάλαμο την κύρια καλλιέργεια στο νότιο. Μια έκρηξη ξυλείας συνέβη στις αρχές του 20ου αιώνα και η Louisiana υπέστη ταχεία εκβιομηχάνιση, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η παραγωγή ορυκτών είναι μεγάλη και το κράτος κατατάσσεται μεταξύ των ηγετών της χώρας στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Παρά τις εξελίξεις αυτές, η οικονομική ανάπτυξη της Louisiana ήταν βραδύτερη από εκείνη των περισσότερων άλλων κρατών και έχει μείνει πίσω από τον εθνικό μέσο όρο.

Το ισχύον σύνταγμα της Louisiana, το 11ο κατά σειρά, εγκρίθηκε το 1974 και απαιτεί πλειοψηφία των 2/3 από κάθε σώμα του πολιτειακού νομοθετικού σώματος και, στη συνέχεια, την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, για να τροποποιηθεί. Το νομικό σύστημα της Louisiana διαφέρει από αυτό των άλλων 49 πολιτειών, δεδομένου ότι δεν βασίζεται στο κοινό δίκαιο, αλλά στο αστικό δίκαιο, που είναι κώδικας ή γραπτός νόμος. Βασίστηκε στην αποικιακή κληρονομιά της, δηλαδή, στον Ναπολεόντειο Κώδικα, αλλά επηρεάστηκε και από ισπανικούς νόμους, με βάση το ρωμαϊκό δίκαιο. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι η Louisiana είναι η μόνη αμερικανική πολιτεία που δεν έχει νομούς, αλλά οι πολιτικές υποδιαιρέσεις της είναι γνώστες ως ενορίες.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Louisiana φημίζεται για τη διαφθορά και τον λαϊκισμό, που μετουσιώνεται στο σύστημά της μέσα στα χρόνια. Στις 11 Ιανουαρίου 2016, ο Δημοκρατικός John Bel Edwards ορκίστηκε ως ο 56ος Κυβερνήτης της Louisiana. Στην πρώτη επίσημη πράξη του, ο Κυβερνήτης Edwards υπέγραψε εκτελεστική εντολή για επέκταση της κάλυψης Medicaid σε 430.000 των φτωχών εργαζομένων του κράτους. Η απόφαση επέκτασης της Medicaid μείωσε το ανασφάλιστο ποσοστό της Louisiana από 24% σε μόλις 10%, σώζοντας ζωές και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών σε ολόκληρη την πολιτεία. Επιπλέον, ο Edwards κληρονόμησε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα στην ιστορία της η Louisiana, μετά από χρόνια κακής διαχείρισης του προϋπολογισμού, το οποίο περιελάμβανε περικοπές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ζωτικούς κρατικούς πόρους και υπηρεσίες. Σήμερα, η χρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει αποκατασταθεί, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της πολιτείας είναι υψηλότερο από ποτέ και ο προϋπολογισμός της η Louisiana είναι ισορροπημένος και σταθερός. Στις 16 Νοεμβρίου 2019, ο λαός της Louisiana επανεξέλεξε τον Κυβερνήτη για άλλη μια τετραετή θητεία.

Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η Louisiana έχει δύο εκπροσώπους στη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πρώτος είναι ο Ρεπουμπλικάνος Bill Cassidy, ο οποίος εκλέχθηκε το 2015 και ο δεύτερος είναι ο, επίσης Ρεπουμπλικάνος, John Kennedy, ο οποίος ξεκίνησε τη θητεία του το 2017. Ακόμη, η Louisiana εκπροσωπείται από πέντε Ρεπουμπλικανούς και ένα Δημοκρατικό μέλος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Από τον Εμφύλιο Πόλεμο, η Louisiana έχει μετατοπιστεί από το Δημοκρατικό στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και κατά καιρούς έχει στηρίξει λαϊκιστές, όπως ο David Duke και ο George Wallace. Η Louisiana παραδοσιακά, ως κράτος του Νότου, στήριζε συντριπτικά, μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Δημοκρατικό Κόμμα, ως αποτέλεσμα της συμμαχίας New Deal. Με το τέλος του πολέμου, η κοινή γνώμη άρχισε να μετατοπίζεται και από τη δεκαετία του 1970 η Louisiana στηρίζει σταθερά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, με εξαίρεση τις εκλογές του 1976, που κέρδισε ο Jimmy Carter, όπως και ο Bill Clinton, τόσο το 1992 όσο και το 1996. Το 2016, ο Donald Trump κέρδισε τη Hillary Clinton με σχεδόν 20 πόντους.

Σήμερα, η Louisiana θεωρείται Ρεπουμπλικανική Πολιτεία. Παράλληλα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, ο Donald Trump στη Louisiana προηγείται του Δημοκρατικού του αντιπάλου.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Κατερίνα Χομπίτη

Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Κατερίνα Χομπίτη
Κατερίνα Χομπίτη
Γεννήθηκε το 1999 στο Ρέθυμνο Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και ομιλεί Αγγλικά και Γερμανικά. Παρακολουθεί σεμινάρια και έχει συμμετάσχει σε μοντέλα προσομοίωσης διεθνών οργανισμών. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τον εθελοντισμό.