17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠαρατηρητήριο Αμερικανικής ΠολιτικήςΜπορεί ο Biden να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών και της κοινότητας...

Μπορεί ο Biden να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών και της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, έναντι του Trump;


Της Μαριεύας Ταμιωλάκη,

Εν καιρώ προεδρίας Trump, τα κοινωνικά δικαιώματα και ιδιαίτερα τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ τυγχάνουν περιχαράκωσης και περιφρόνησης. Δεδομένων των επερχόμενων αμερικανικών προεδρικών εκλογών είναι εύλογο να υφίσταται το ερώτημα, εάν ο μοναδικός μέχρι τώρα αντίπαλός του στην κούρσα απόκτησης του προεδρικού χρίσματος, εν ονόματι Joe Biden, είναι ικανός να υπερασπιστεί και να προσδώσει σε αυτά τα δικαιώματα τη σπουδαιότητα που τους αντιστοιχεί. Το 1990 ο τότε γερουσιαστής Biden εισήγαγε στο Κογκρέσο τον Νόμο κατά της βίας των γυναικών “Violence Against Women Act” (VAWA), ο οποίος αποσκοπούσε στην προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων των γυναικών και την εξάλειψη κάθε μορφής βίας λόγω φύλου, όπως η ενδοοικογενειακή βία, ο βιασμός και η σεξουαλική παρενόχληση. Από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου το 1994, τα επίπεδα της ενδοοικογενειακής βίας έχουν μειωθεί κατά 50%. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών από την εφαρμογή του προαναφερθέντος νόμου είναι αξιοσημείωτη, εντούτοις αποτελούσε αδήριτη ανάγκη η υιοθέτηση και άλλων πρωτοβουλιών για την επίτευξη περισσότερων θετικών αποτελεσμάτων. Υπό το πρίσμα της λήψης δραστικότερων μέτρων, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ πλαισίωσε τον Obama το 2014 στη δημιουργία της Ειδικής Ομάδας του Λευκού Οίκου για την προστασία των Φοιτητών από Σεξουαλική Επίθεση, “The White House Task Force to Protect Students from Sexual Assault”, η οποία εξέδωσε έναν οδηγό για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ανάρμοστης σεξουαλικής συμπεριφοράς στα campus των πανεπιστημίων.

Ο 47ος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει, επίσης, δηλώσει την πρόθεσή του να επιλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρο, γεγονός που αναδεικνύει τις αντιλήψεις του υπέρ της ισότητας των φύλων. Η δήλωσή του αυτή αποτελεί άξια αναφοράς, καθώς μέχρι τώρα καμία γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ δεν έχει αναλάβει τα καθήκοντα του αντιπροέδρου, ενώ μόνο δύο γυναίκες έχουν υπάρξει υποψήφιες με μεγάλο κόμμα για αυτήν τη θέση: η πρώην Κυβερνήτης της Αλάσκα Sarah Palin το 2008 και η πρώην Βουλευτής των Αντιπροσώπων της Νέας Υόρκης Geraldine Ferraro το 1984.

Ιχνηλατώντας, ωστόσο, τη μακρά πορεία του Biden στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ αναδύονται στοιχεία τα οποία γεννούν αμφιβολίες ως προς την ικανότητά του να προασπίσει τα δικαιώματα των γυναικών. Συγκεκριμένα, o Biden κατείχε την προεδρία της Επιτροπής της Δικαιοσύνης της Γερουσίας το 1991, όταν η Annita Hill άσκησε καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση που είχε δεχτεί από τον τότε υποψήφιο του Ανώτατου Δικαστηρίου Clarence Thomas. Ο Biden έχει επανειλημμένα επικριθεί για τον χειρισμό του επί της συγκεκριμένης υπόθεσης, αφενός διότι δεν κάλεσε τους επιπλέον μάρτυρες οι οποίοι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς της Hill και αφετέρου διότι δεν αντέδρασε όταν οι Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί του της επιτέθηκαν. Η σημασία του συγκεκριμένου περιστατικού, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την υποστήριξή του μεταξύ των δημοκρατικών ψηφοφόρων, διαφαίνεται από την αντίδραση του Biden ο οποίος μετά από δεκαετίες δήλωσε δημόσια ότι έχει μετανιώσει για τον συγκεκριμένο χειρισμό του, ενώ αποποιήθηκε της πλήρους ευθύνης επισημαίνοντας ότι αντιτάχθηκε στον διορισμό του Clarence και τον καταψήφισε. Ακόμη ένα ζήτημα που εγείρει προβληματισμούς ως προς τον σεβασμό του Biden στο γυναικείο φύλο αποτελούν οι ισχυρισμοί μερικών γυναικών που κατηγορούν τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ για απρεπή συμπεριφορά απέναντί τους, εξαιτίας ορισμένων χειρονομιών οι οποίες τις έφεραν, όπως δήλωσαν, σε δύσκολη θέση. Ως απάντηση στους παραπάνω ισχυρισμούς, εκπρόσωπος του Biden επισήμανε πως κατά τη διάρκεια της πορείας του στον πολιτικό στίβο έχει προσφέρει αμέτρητες χειραψίες, αγκαλιές, εκφράσεις αγάπης και υποστήριξης, χωρίς όμως να έχει ενεργήσει ποτέ απρεπώς.

 

Ο επί δεκαετίες γερουσιαστής του Delaware έχει εκφράσει αρκετές φορές στο παρελθόν την υποστήριξή του ως προς την “Hyde Amendment” μία νομοθετική διάταξη που ονομάστηκε έτσι από τον εμπνευστή της, τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Henry Hyde από το Illinois, η οποία προωθεί την απαγόρευση της ομοσπονδιακής χρηματοδότησης για τις περισσότερες περιπτώσεις αμβλώσεων. Λίγο καιρό μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του και μετά τις πιέσεις που δέχτηκε σχετικά με τις απόψεις του στο προαναφερθέν θέμα μέσα στους κόλπους του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Biden προέβη σε μεταστροφή των απόψεών του, εκφράζοντας τη θετική του στάση υπέρ ενός νομικού πλαισίου που προωθεί τις αμβλώσεις. Η αιφνίδια αυτή μεταστροφή έγκειται στην πιθανότητα κλονισμού της υποψηφιότητάς του μεταξύ των δημοκρατικών ψηφοφόρων, οι οποίοι έχουν ουκ ολίγες φορές εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους ως προς τις απόψεις του Biden σχετικά με τις αμβλώσεις και μερικώς όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, στις πρόσφατες προσπάθειες των Ρεπουμπλικανών για μείωση της πρόσβασης σε αμβλώσεις σε αρκετές Πολιτείες, όπως στην Georgia.

Ο Biden κατά την περίοδο στην οποία διετέλεσε ως αντιπρόεδρος, υποστήριξε τον Obama και σε μία σειρά ρυθμίσεων υπέρ της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Μεταξύ άλλων ήταν η κατάργηση του Νόμου “Don’t Ask, Don’t Τell”, ο οποίος απαγόρευε σε ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες να υπηρετήσουν τον αμερικανικό στρατό, αλλά και η επανέγκριση του νόμου κατά της βίας των γυναικών “VAWA”, με σημαντικές νέες διατάξεις για την προστασία από τη βία των θυμάτων της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ. Ταυτόχρονα, σε πολλές συνεντεύξεις και ομιλίες του ο τότε αντιπρόεδρος έχει δηλώσει επανειλημμένα τις απόψεις του υπέρ του γάμου ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου. H δημιουργία της καμπάνιας “As You Are”, η οποία μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης και της αποδοχής των νέων που ανήκουν στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ από τις οικογένειές τους, αποτελεί άλλη μία προφανή έκφανση της υποστήριξης του Biden στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ.

Πηγή Εικόνας: Biden Foundation Archives

Από την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο Biden φαίνεται να εμμένει στις προηγούμενες απόψεις του εξακολουθώντας να στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ και χαρακτηρίζοντας τις δράσεις στις οποίες έχει προβεί ο Trump, όπως η απαγόρευση των τρανσέξουαλ να υπηρετούν ανοιχτά στον στρατό, ως προκατειλημμένες και επικίνδυνες για την εθνική ασφάλεια της χώρας. Καταλυτικής σημασίας αποτελούν οι δεσμεύσεις του για τη θέσπιση του “Equality Act” μέσα σε 100 ημέρες από τη λήψη του αξιώματός του και τη διασφάλιση της άμεσης και πλήρους εφαρμογής του σε όλα τα ομοσπονδιακά τμήματα και υπηρεσίες. Πρόκειται για ένα σχέδιο που αποσκοπεί μεταξύ άλλων στην προστασία των ΛΟΑΤΚΙ από τις διακρίσεις στην εργασία, επιβεβαιώνοντας ότι ο Νόμος περί Πολιτικών Δικαιωμάτων (“Civil Rights Act”) απαγορεύει τις διακρίσεις στην εργασία βάσει του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου και τερματίζει τις διακρίσεις στην ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. H συνδρομή του Biden στο νομοθετικό έργο του Obama σχετικά με την εξύψωση των κοινωνικών δικαιωμάτων μπορεί να είναι αδιαμφισβήτητη, το ερώτημα ωστόσο αν θα ενισχύσει την προοδευτική χροιά του έργου του τελευταίου Δημοκρατικού προέδρου σε περίπτωση που εκλεγεί, έναντι της συντηρητικότητας του τωρινού Ρεπουμπλικανού Trump, παραμένει.


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ


Μαριεύα Ταμιωλάκη

Βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να συμμετέχει σε συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, να παρακολουθεί σεμινάρια διεθνών σχέσεων και την ενδιαφέρει πολύ η παρακολούθηση των εξελίξεων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαριεύα Ταμιωλάκη
Μαριεύα Ταμιωλάκη
Βρίσκεται στο 3ο έτος φοίτησης στο τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Κατέχει πτυχία αγγλικής και γερμανικής γλώσσας, ενώ της αρέσει να συμμετέχει σε συνέδρια προσομοιώσεων διεθνών οργανισμών, να παρακολουθεί σεμινάρια διεθνών σχέσεων και την ενδιαφέρει πολύ η παρακολούθηση των εξελίξεων που άπτονται της διεθνούς πολιτικής.