15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Ανρί Μουασάν

In Memoriam: Ανρί Μουασάν


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Ο Φερντινάν Φρεντερίκ Ανρί Μουασάν υπήρξε βραβευμένος Γάλλος χημικός. Έλαβε το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 1907, και αυτό τον κατέστησε τον πρώτο Γάλλο χημικό που τιμήθηκε με το συγκεκριμένο βραβείο.

Γεννήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1852 στο Παρίσι και ήταν γιος του Φράνσις Φρέντιναν Μουασάν υπαλλήλου στους γαλλικούς σιδηρόδρομους. Η μητέρα του, η Ζοζεφίν Αμεραλντίν, εργαζόταν ως ράφτρα. Οι σπουδές του Ανρί συνδυάστηκαν παράλληλα με τη μαθητεία στο πλευρό σπουδαίων επιστημόνων όπως του Έντμοντ Φρεμύ αλλά και του Πιερ Πωλ Ντεεραίν. Αμφότεροι άσκησαν καταλυτική επίδραση επάνω του και τον έπεισαν να ασχοληθεί με την ακαδημαϊκή καριέρα.

Η πρώτη του επιστημονική δημοσίευση, το 1874, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική και άφησε εποχή. Ήταν υπό την επίβλεψη του Ντεεραίν και αφορούσε τον μεταβολισμό του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και του οξυγόνου στα φυτά. Αργότερα όμως στράφηκε προς την ανόργανη χημεία και δημοσίευσε μια μελέτη σχετικά με το πυροφορικό σίδηρο, η οποία είχε γίνει δεκτή με ιδιαίτερη θέρμη. Το 1880 έλαβε το διδακτορικό δίπλωμα του. Έκτοτε άρχισε να εργάζεται στο εργαστήριο του φίλου του Λαντρέν. Το 1882 παντρεύτηκε την Λεονί Λυγκάν με την οποία απέκτησε έναν γιό το 1885. Το επιστημονικό ενδιαφέρον του εκείνη την εποχή ήταν στραμμένο στην ιδιαίτερη μελέτη του φθορίου.

Τα επόμενα χρόνια απέσπασε πολλές βραβεύσεις ενώ οι έρευνες του είχαν επικεντρωθεί αποκλειστικά στη μελέτη της χημείας του φθορίου και ανακάλυψε πάρα πολλές, μέχρι τότε άγνωστες, χημικές ενώσεις του. Ο Μουασάν δίδαξε τοξικολογία στην Ανώτατη Σχολή Φαρμακολογίας, στην Σχολή Χημείας των Παρισίων καθώς και στη Σχολή Θετικών Επιστημών της Σορβόννης.

Η μετέπειτα επιστημονική πορεία του ήταν εξίσου λαμπρή. Συνέχισε μελετώντας ακατάπαυστα τη χημεία του φθορίου και έδωσε μεγάλη βοήθεια στην ανάπτυξη του κλιβάνου ηλεκτρικού τόξου. Οι μέθοδοι που ακολούθησε φάνηκαν ιδιαίτερα πρωτότυποι και χρησιμοποίησε υψηλές πιέσεις για τη σύνθεση διαμαντιών από απλό κοινό άνθρακα. Σημαντικός σταθμός στη μετέπειτα πορεία του υπήρξε και η εκλογή του στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικών Βαρών, στην οποία συνείσφερε πολλά ως και τον θάνατο του. Ο Ανρί Μουασάν πέθανε σαν σήμερα, στις 20 Φεβρουαρίου του 1907, από οξύ περιστατικό σκωληκοειδίτιδας. Κηδεύτηκε στο κοιμητήριο του Πέρ Λασαίζ.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.