16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Κάρολος Κουν

In Memoriam: Κάρολος Κουν


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Κάρολος Κουν ήταν εβραϊκής καταγωγής και γεννήθηκε στην Μικρά Ασία, στην Προύσα συγκεκριμένα, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1908. Τις πρώτες σπουδές του τις έκανε στη Ροβέρτειο, σχολή της Κωνσταντινούπολης και μετέπειτα σπούδασε αισθητική στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, στη Γαλλία.

Το 1929 εργάσθηκε ως καθηγητής Αγγλικών στο Κολέγιο Αθηνών. Η πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα ήταν το Τέλος του Ταξιδιού του Σερίφ.

Το 1942 τον βρήκε να ιδρύει το Θέατρο Τέχνης όπου και ανέβασε μια πληθώρα θεατρικών έργων, όπως των  Ίψεν, Τζόρτζ Μπερνάντ Σω, Πιραντέλλο και μετά την απελευθέρωση για πρώτη φορά στην Ελλάδα Λόρκα, Τένεσι Ουίλιαμς, Μίλερ κ.ά. Επίσης το ίδιο έτος ίδρυσε τη Δραματική Σχολή του θεάτρου, στην οποία μαθήτευσαν οι σημαντικότεροι σκηνοθέτες και ηθοποιοί της μεταπολεμικής γενιά που γνώρισε η Ελλάδα.

Μέχρι το 1959 είχε καταφέρει να κάνει γνωστά στο ελληνικό θεατρικό κοινό πάρα πολλά θεατρικά έργα. Παράλληλα συνέχισε να ανεβάζει πολλά έργα στο “Θέατρο των Εθνών” του Παρισιού, αλλά και στο Λονδίνο, στη Ζυρίχη, στο Μόναχο, στη Μόσχα, στο Λένινγκραντ, στη Βαρσοβία, στη Βενετία, στο Φεστιβάλ Βιέννης, αλλά και στο “Διεθνές θεατρικό Φεστιβάλ Βελιγραδίου”.

Ο Κάρολος Κουν επίσης παρουσίασε και μια πληθώρα έργων ξένων συγγραφέων, όπως του Ουάιλντερ, του Σαρτρ, του Ζενέ και του Βάις. Πολλά από τα έργα που παρουσίασε κέρδισαν το κοινό, τα σημαντικότερα όμως ήταν Το παιχνίδι της σφαγής του Ε. Ιονέσκο (1970-71), Τρωίλος και Χρυσηίδα του Σαίξπηρ (1972-73), Ο τρόμος και η αθλιότητα του Γ΄ Ράιχ του Μπ. Μπρεχτ (1974-75), Τρεις αδερφές του Α. Τσέχοφ, όπως και η Αληθινή Απολογία του Σωκράτη του Κ. Βάρναλη.

Το 1984 ανεγέρθηκε στην περιοχή της Πλάκας το Θέατρο του Καρόλου Κουν. Ο ίδιος είχε τιμηθεί με το βραβείο του Φοίνικα, με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών και το βραβείο Θεάτρου των Εθνών.

Όταν όμως άρχισε να καταξιώνεται αλλά και να αποκτάει μια οικονομική άνεση, η υγεία του άρχισε να κλονίζεται. Στις 8 Φεβρουαρίου έκανε εισαγωγή στο Νοσοκομείο «Υγεία» με πολύ έντονους πόνους στο στήθος.

Ο μεγάλος αυτός Έλληνας σκηνοθέτης πέθανε σαν σήμερα στις 14 Φεβρουαρίου του 1987 στην Αθήνα. Λίγες ώρες πριν ανεβεί η παράσταση «Ο ήχος του όπλου» της Λούλας Αναγνωστάκη, που ο ίδιος είχε σκηνοθετήσει.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.