16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Νέλσον Ροκφέλερ

In Memoriam: Νέλσον Ροκφέλερ


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη,

Ο Νέλσον Άλντριχ Ροκφέλερ γεννήθηκε τον Ιουλίου 1908 στο Μέιν και ήταν ήταν γιος του επιχειρηματία Τζον Ντέιβινσον Ροκφέλερ Τζούνιορ και της Άμπυ Αλντριχ, κόρης του γερουσιαστή Νέλσον Γουιμαρθ Άλντριχ.

Υπήρξε επιτυχημένος επιχειρηματίας αλλά και Ρεπουμπλικάνος πολιτικός μιας και διετέλεσε κυβερνήτης της Νέας Υόρκης από το 1959 μέχρι το 1973 και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από το 1974 μέχρι το 1977.

Σπούδασε οικονομικά και αργότερα αποφάσισε να ασχοληθεί με τις οικογενειακές επιχειρήσεις. To 1940 διετέλεσε διευθυντής στο γραφείο Διαμερικάνικων υποθέσεων. Ο Ρόκφελερ ήταν επιφορτισμένος με την επίβλεψη του προγράμματος της αμερικανικής συνεργασίας με τα έθνη της Λατινικής Αμερικής για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την επίτευξη καλύτερων σχέσεων μεταξύ των εθνών του δυτικού ημισφαιρίου και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης επιρροής των ναζί στην περιοχή. Στην σημαντική αυτή θεσμική θέση τον είχε τοποθετήσει ο Πρόεδρος Ρούσβελτ.

Το 1944, ο Πρόεδρος Ρούσβελτ διόρισε τον Rockefeller Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών. Ως βοηθός υπουργός Εξωτερικών, ξεκίνησε τη Διαμερικανική Διάσκεψη για τα προβλήματα του πολέμου και της ειρήνης το 1945. Το συνέδριο έλαβε διάφορα μέτρα που παρείχαν το πλαίσιο οικονομικής, κοινωνικής και αμυντικής συνεργασίας μεταξύ των εθνών της Αμερικής και έθεσε την αρχή ότι μια επίθεση εναντίον ενός από τα έθνη αυτά θα θεωρηθεί ως επίθεση εναντίον όλων και θα αντισταθεί από κοινού. Ο Rockefeller υπέγραψε το νόμο εξ ονόματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Ροκφέλερ παραιτήθηκε από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το 1956 για να επικεντρωθεί στη πόλη της Νέας Υόρκης και στην εθνική πολιτική. Από τον Σεπτέμβριο του 1956 έως τον Απρίλιο του 1958, προέδρευσε στην Επιτροπή Προσωρινής Κράτησης για τη Συνταγματική Συνέλευση. Ακολούθησε η προεδρία του στην Ειδική Νομοθετική Επιτροπή για την αναθεώρηση και την απλούστευση του Συντάγματος. Στις κρατικές εκλογές του 1958 , εξελέγη κυβερνήτης της Νέας Υόρκης με πάνω από 570.000 ψήφους. Ο Ροκφέλερ επανεξελέγη στις τρεις επόμενες εκλογές του 1962, 1966 και 1970, αυξάνοντας τον ρόλο του κράτους στην εκπαίδευση, στην προστασία του περιβάλλοντος, στις μεταφορές, στη στέγαση, στην κοινωνική πρόνοια, στην ιατρική βοήθεια, στα πολιτικά δικαιώματα και στις τέχνες.

Ο Νέλσον Άλντριχ Ρόκφέλερ πέθανε στις 26 Ιανουαρίου του 1979 στην Νέα Υόρκη. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν ιστορικά πρόσωπα του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου των ΗΠΑ, ανάμεσα τους και ο Χένρι Κίσινγκερ.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.