14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΤα τραγικότερα ιατρικά λάθη που έγιναν ποτέ!

Τα τραγικότερα ιατρικά λάθη που έγιναν ποτέ!


Της Μαρίας Τσαλίκη,

Τα λάθη είναι ανθρώπινα και πολλές φορές μάλιστα μη αποφευκτέα. Τι συμβαίνει όμως όταν τα όρια του επιτρεπτού ξεπερνιούνται και οι πράξεις τόσο των γιατρών όσο και του νοσοκομειακού προσωπικού φαντάζουν εξωφρενικές; Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που κάποιος ασθενής είτε πέθανε ή έστω έπαθε κάποια μόνιμη σωματική βλάβη από λάθους γιατρού.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, αν οι γιατροί παραδέχονταν τα λάθη τους και υπήρχε κάποιο αξιόπιστο σύστημα καταγραφής τους θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 3.2 εκατομμύρια οι μέρες νοσηλείας των ασθενών, να προκαλούνται 260.000 λιγότερες περιπτώσεις αναπηρίας και 95.000 λιγότεροι θάνατοι, κάθε χρόνο, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι γίνονται 6.000 ιατρικά λάθη ετησίως, με πολλά από αυτά να μην βρίσκουν ποτέ δικαίωση.

Στην πυραμίδα των ιατρικών λαθών βρίσκονται οι λανθασμένες δοσολογίες, τα λάθος φάρμακα, οι λάθος διαγνώσεις, ιατρικά εργαλεία που παρέμειναν στο σώμα του ασθενούς, εγχειρήσεις σε λάθος όργανο, μη αποστειρωμένα εργαλεία που οδηγούν σε μολύνσεις και άλλα πολλά.

Παρακάτω παραθέτονται μερικά από τα χειρότερα ιατρικά λάθη που συνέβησαν πότε σε παγκόσμιο επίπεδο.

  1. Γέννησε χειρουργικό γάντι και γάζες

Το 2017 σε νοσοκομείο της Μασσαλίας, μια 47χρονη γαλλίδα υποβλήθηκε σε υστερεκτομή. Αφότου ξύπνησε, η γυναίκα φώναξε τον θεράποντα γιατρό της καθώς ένιωθε έντονους κοιλιακούς πόνους και δεν μπορούσε να ουρήσει. Εκείνος της έγραψε παυσίπονα χωρίς προηγουμένως να διενεργήσει κάποια εξέταση ή υπέρηχο. Τρεις μέρες μετά την επέμβαση αφού είχε πάρει εξιτήριο και ενώ εξακολουθούσε να πονάει, άρχισε να έχει συσπάσεις. Πηγαίνοντας στο μπάνιο, «γέννησε» ένα χειρουργικό γάντι και πέντε γάζες, τα οποία είχε ξεχάσει ο γιατρός στην κοιλιά της. Το ψυχολογικό σοκ ήταν τέτοιο που η γυναίκα αναγκάστηκε να ζητήσει ψυχολογική βοήθεια. Ο δικηγόρος της ασθενούς, διαβάζοντας τον ιατρικό της φάκελο διαπίστωσε πως κανείς δεν είχε μετρήσει τις γάζες μετά το χειρουργείο και γι αυτό δεν κατάλαβαν ότι έλειπαν.

  1. Ξύπνησε κατά την διάρκεια της επέμβασης

Ο Sherman Sizemore παραπονιόταν συχνά για τους έντονους πόνους που τον έπιαναν ξαφνικά στην κοιλιακή του χώρα. Στις 16 Ιανουαρίου 2006 στο νοσοκομείο Raleigh General Hospital, οι γιατροί ύστερα από ιατρικό συμβούλιο αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν διερευνητική χειρουργική επέμβαση καθώς δεν μπορούσαν να εντοπίσουν την αιτία του πόνου. Στο χειρουργείο οι αναισθησιολόγοι του χορήγησαν μυοχαλαρωτικά αλλά ξέχασαν τη γενική αναισθησία. Το αποτέλεσμα; ο Sizemore για 16 ολόκληρα λεπτά ένιωθε τα πάντα κατά την επέμβαση, πόνο, δυσφορία, άκουγε τους γιατρούς και ένιωθε να τον ανοίγουν, δεν μπορούσε όμως να επικοινωνήσει καθώς τα μυοχαλαρωτικά τον είχαν παραλύσει. Μόλις βγήκε από το νοσοκομείο, έπαθε έντονη κατάθλιψη καθώς θυμόταν τι είχε συμβεί δεν μπορούσε όμως να καταλάβει αν τα ονειρεύτηκε ή αν ήταν πραγματικές αναμνήσεις. Ονειρευόταν να τον θάβουν νεκρό, κλείστηκε στον εαυτό του και μετά από έναν μήνα αυτοκτόνησε.

  1. Το ξεχασμένο εργαλείο

Τον Ιούνιο του 2000 ο 49χρονος Doland Church, έκανε ένα προγραμματισμένο χειρουργείο στο Washington Medical Center. Η επέμβαση χαρακτηρίστηκε από τους γιατρούς ως επιτυχής καθώς ο όγκος είχε αφαιρεθεί. Λίγες ώρες αργότερα όμως, ο Church άρχισε να διπλώνεται μυστηριωδώς από τους κοιλιακούς πόνους που ένιωθε. Μάλιστα οι πόνοι ήταν τόσο έντονοι που όπως δηλώνει δεν μπορούσε να περπατήσει ούτε μέχρι την τουαλέτα και αναγκαστικά σερνόταν μέχρι εκεί. Οι γιατροί τον μετέφεραν εσπευσμένα στο χειρουργείο για να τον ανοίξουν και πάλι. Τελικά αποκαλύφθηκε πως μέσα στην κοιλιά του είχαν ξεχάσει έναν μεταλλικό συσπειρωτήρα μήκους 30 εκατοστών.

  1. Ακρωτηρίασαν λάθος πόδι

Ο 52χρονος Willie King έπασχε από διαβήτη κι έπρεπε να υποβληθεί σε εγχείρηση ώστε να του αφαιρέσουν το δεξί του πόδι. Στις 20 Φεβρουαρίου 1995 διενεργήθηκε η προγραμματισμένη εγχείρηση. Κατά το τέλος του χειρουργείου και ενώ οι γιατροί είχαν ήδη αφαιρέσει το πόδι αντιλήφθηκαν πως είχαν αφαιρέσει το αριστερό και όχι το δεξί. Αποτέλεσμα ήταν ο άτυχος άνδρας να χάσει και τα δύο του πόδια και να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του με προσθετικά μέλη.

  1. Αφαίρεσαν το λάθος νεφρό

Όλες οι εξετάσεις του νεαρού άνδρα από τις ΗΠΑ έδειχναν πως έπασχε από καρκίνο στο ένα του νεφρό και η αφαίρεση του ήταν σίγουρα μονόδρομος. Ο νεαρός εισήχθη στο χειρουργείο και η εγχείρηση στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία. Στις βιοψίες όμως που διενεργήθηκαν αργότερα στο πάσχον και αφαιρεθέν όργανο προκειμένου να προσδιοριστεί θεραπεία ανακαλύφθηκε πως το νεφρό που είχε αφαιρεθεί ήταν απολύτως υγειές και πως οι γιατροί είχαν προβεί στην αφαίρεση λάθος νεφρού.

  1. Η λάθος αφαίρεση

Σε νοσοκομείο στη Βόρειο Ελλάδα, ασθενής προέβη σε χειρουργείο για την αφαίρεση ογκιδίου που είχε εντοπιστεί στο επινεφρίδιο. Μετά το χειρουργείο, ο ασθενής παρουσίασε αφόρητους πόνους και οι γιατροί αποφάσισαν να διενεργήσουν διερευνητική επέμβαση. Κατά τη διάρκεια του δεύτερου χειρουργείου, διαπίστωσαν πως δεν είχαν αφαιρέσει το ογκίδιο, αλλά άλλο υγιές τμήμα του δεξιού επινεφριδίου.

  1. Η μεταμόσχευση καρδίας

Όλα φαινόντουσαν ελπιδοφόρα, όταν έμαθαν πως για την μόλις 17 χρονών Jesica που είχε διαγνωστεί με σοβαρό πρόβλημα στην καρδία, είχε βρεθεί η κατάλληλη καρδία που θα της έσωζε τη ζωή. Η μεταμόσχευση έγινε και οι γιατροί χαρακτήρισαν την εγχείρηση ως επιτυχημένη. Δύο εβδομάδες, όμως, μετά, η 17χρονη πέθανε. Η αιτία; Οι γιατροί είχαν ξεχάσει να ελέγξουν τη συμβατότητα της καρδίας του δότη με τη νεαρή κοπέλα.

  1. Έπιασε φωτιά στο χειρουργείο

Όλα φαινόντουσαν να πηγαίνουν καλά για την 74χρονη Catherine Reuter, η οποία εισήχθη για προγραμματισμένη εγχείρηση το 2002. Τα πράγματα στράβωσαν όταν κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ένα απολυμαντικό υγρό έπιασε φωτιά από ένα εργαλείο καυτηριασμού. Αποτέλεσμα; Η 74χρονη έπαθε εγκαύματα δευτέρου και τρίτου βαθμού στο πρόσωπο και στη συνέχεια, διάφορες λοιμώξεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στα διάφορα αντιβιοτικά. Τελικά, η ασθενής έπαθε νεφρική ανεπάρκεια και δύο χρόνια αργότερα, ενώ προσπαθούσε ακόμα να συνέλθει, πέθανε.


Μαρία Τσαλίκη
Η Μαρία Τσαλικη γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1998 και διαμένει στην Κομοτηνή. Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα νομικής του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου. Τον ελεύθερο χρόνο της τον αναλώνει ασχολούμενη με τον αθλητισμό, την ανάγνωση βιβλίων και την συγγραφή.
 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μαρία Τσαλίκη
Μαρία Τσαλίκη
Γεννήθηκε στην Κόρινθο το 1998 και διαμένει στην Κομοτηνή. Είναι τεταρτοετής φοιτήτρια στο τμήμα νομικής του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου. Τον ελεύθερο χρόνο της τον αναλώνει ασχολούμενη με τον αθλητισμό, την ανάγνωση βιβλίων και την συγγραφή.