15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Σάμουελ Κόλτ

In Memoriam: Σάμουελ Κόλτ


Του Μηνά Στραβοπόδη,

Ο Samuel Colt ήταν Αμερικανός εφευρέτης και κατασκευαστής όπλων. Η εφεύρεση για την οποία έγινε διάσημος, αλλά και επιτυχημένος τόσο σαν εφευρέτης, όσο και σαν επιχειρηματίας, ήταν η επινόηση και κατασκευή του πρώτου revolver (πιστόλι περίστροφο), το οποίο σύντομα έγινε ο πλέον διαδεδομένος τύπος πιστολιού ανά τον κόσμο.

Ο Colt γεννήθηκε στις 19 Ιουλίου του 1814 στο Hartford του Connecticut. Πατέρας του ήταν ο Christopher Colt και μητέρα του η Sarah Caldwell Colt. Ο Samuel ήταν ένα από τα 7 παιδιά της οικογένειας. Η μητέρα του πέθανε όταν αυτός ήταν μόλις 2 ετών. Έκτοτε, ο πατέρας του, αν και αγρότης μέχρι εκείνη την στιγμή, αποφάσισε να ασχοληθεί με τις επιχειρήσεις, εγκαταλείποντας το έως τότε επάγγελμά του αλλά και το Connecticut. Έτσι, λοιπόν, ο Samuel μεγάλωσε με τον πατέρα του και τα 6 αδέρφια του. Σημαντικό είναι, να αναφερθεί πως λίγα χρόνια μετά, οι δύο αδερφές του πέθαναν και η τρίτη αυτοκτόνησε, γεγονός που επηρέασε ψυχολογικά τον Samuel.

Από όταν ήταν μικρός ο Colt είχε έντονο ενδιαφέρον για την μηχανική. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές που αποσυναρμολογούσε διάφορες κατασκευές για να καταλάβει πως αυτές λειτουργούσαν. Σε ηλικία 16 ετών ξεκίνησε να σπουδάζει ναυσιπλοΐα στο Amherst Academy. Παρόλα αυτά, δεν κατάφερε ποτέ να ολοκληρώσει τις σπουδές του, καθώς αποβλήθηκε.

Λίγο αργότερα, ο Colt ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι ως θαλασσοπόρος με προορισμό την Calcutta της Ινδίας. Το ταξίδι αυτό ήταν καθοριστικό, καθώς στον δρόμο προς την Ινδία ο Colt χάραξε ένα ξύλινο μοντέλο πυροβόλου όπλου, που αργότερα έγινε το πιο διάσημο όπλο χειρός που σχεδιάστηκε ποτέ. Αρκετά χρόνια μετά από το πρώτο αυτό ξύλινο σχέδιο, ο Colt κατάφερε να δημιουργήσει και να αναπτύξει έναν μηχανισμό, ο οποίος δούλευε, το πρώτο revolver. Το περίστροφο αυτό, αποτελούνταν από έναν μεταλλικό κύλινδρο με υποδοχές για σφαίρες, ο επονομαζόμενος μύλος. Ο μύλος είχε την δυνατότητα να περιστρέφεται κατά μία θέση κάθε φορά που ο κόκορας σηκωνόταν. Επιπλέον, το περίστροφο ήταν το πρώτο όπλο που λειτουργούσε με κρουστική δράση.

Το 1836 ιδρύθηκε η εταιρεία Patent Arms Manufacturing Company στο Paterson και έτσι το revolver βγήκε στην παραγωγή. Ο Colt σχεδίασε επίσης τρεις επιπλέον τύπους όπλων χειρός και δύο τουφέκια. Παρόλα αυτά, το 1842 το εργοστάσιο έκλεισε λόγω έλλειψης παραγγελιών. 5 χρόνια αργότερα, όμως, η παραγωγή ανέκαμψε καθώς η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών παρήγγειλε χίλια κομμάτια, για να τα χρησιμοποιήσει για τον πόλεμο εναντίον του Μεξικό. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1855, ο Colt, εξαιτίας της τεράστιας επιτυχίας που γνώρισαν τα όπλα που επινόησε, κατασκεύασε νέο εργοστάσιο στο Hartford, το οποίο και έγινε το μεγαλύτερο εργοστάσιο ιδιωτικής παραγωγής όπλων στον κόσμο.

Ο Colt, πέρα από την πολύ σημαντική εφεύρεσή του, που έμεινε στην ιστορία για αυτήν, έφερε και την επανάσταση στον τρόπο παραγωγής των όπλων, με αποτέλεσμα να μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες όπλων σε πολύ γρήγορους ρυθμούς. Επηρεασμένος από τον Eli Whitney ανέπτυξε έναν νέο τρόπο παραγωγής, όπου κάθε μέρος του όπλου κατασκευαζόταν ξεχωριστά και μετά συναρμολογούνταν με την χρήση ειδικών μηχανών. Ο Colt, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορεί να παραχθεί από τις μηχανές». Με την μέθοδο αυτή κατάφερε να παράγει 150 όπλα την ημέρα μέχρι το 1856.

Έκτοτε τα revolver χρησιμοποιούνται εκτενώς παγκόσμια. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-65) και μέχρι τον θάνατο του, ο Colt είχε παράγει και πουλήσει περισσότερα από 400.000 κομμάτια. Το 1880 το revolver “peacemaker” ήταν το πλέον διαδεδομένο στην Άγρια Δύση, ενώ κατά την διάρκεια του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 45άρι ημιαυτόματο ήταν το πιστόλι που χρησιμοποιούταν περισσότερο και παρέμεινε το επίσημο όπλο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ έως και το 1984. Σήμερα η βιομηχανία Colt αναπτύσσει ένα όπλο το οποίο θα είναι σε θέση να χρησιμοποιείται μόνο από τον νόμιμο κάτοχό του.

Ο Colt απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου του 1862, αφήνοντας πίσω του μια πολύ σημαντική παρακαταθήκη για την πολεμική βιομηχανία.

~If God didn’t make all men equal, Samuel Colt did~


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μηνάς Στραβοπόδης
Μηνάς Στραβοπόδης
Γεννήθηκε στην Ζάκυνθο και είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά με άριστα. Έχει υπάρξει αρθρογράφος στην Huffington Post Greece και έχει δημοσιεύσει και κάποια κείμενα στο Antenna News. Είναι πολύγλωσσος, καθώς ομιλεί Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά και Γερμανικά. Έχει συμμετάσχει σε ένα πρόγραμμα Erasmus+ στις Βρυξέλλες και σε αρκετά συνέδρια προσομοίωσης. Επίσης, έχει υπάρξει ομιλητής σε συνέδρια του Πανεπιστημίου Πειραιά. Έχει έντονο ενδιαφέρον για ζητήματα που άπτονται των διεθνών σχέσεων, της διεθνούς ασφάλειας, της Μέσης Ανατολής, των διεθνών οικονομικών και της πολιτικής φιλοσοφίας. Η φράση Carpe Diem ασκεί καταλυτικό ρόλο στον τρόπο που σκέφτεται και πράττει.