20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΤα σατιρικά κόμματα της Ευρώπης: πολιτική πρόταση ή αστείο;

Τα σατιρικά κόμματα της Ευρώπης: πολιτική πρόταση ή αστείο;


Του Μελέτη Ανανία,

Είναι μία συνηθισμένη μέρα στην Ουγγαρία. Οι εκλογές πλησιάζουν και κάποιο κανάλι έχει συμφωνήσει να δώσει πέντε λεπτά σε έναν εκπρόσωπο από κάθε καταχωρημένο κόμμα. Η κάμερα κάνει κοντινό στον υποψήφιο του επόμενου κόμματος και πολλοί σαστίζουν. Απέναντι στο δημοσιογράφο κάθεται ένας άνθρωπος με στολή κότας, κάτι που δεν φαίνεται να τον απασχολεί πολύ, διότι πρόκειται για ένα από τα μέλη του Κόμματος του Σκύλου με τις δύο Ουρές, που είναι ένα από τα πολλά σατιρικά κόμματα της Ευρώπης. Είτε δημιουργήθηκαν απλά ως αστείο, είτε ως αντίδραση, οι παρατάξεις αυτές δίνουν αφενός έναν ευχάριστο τόνο στην, κατά τα άλλα, σοβαρή εκλογική διαδικασία, αφετέρου προκαλούν έναν προβληματισμό στους ψηφοφόρους. Υπάρχουν πολλές τέτοιες περιπτώσεις, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν ορισμένες που αξίζει να αναφερθούν.

Ουγγρικό Κόμμα του Σκύλου με τις Δύο Ουρές-MKKP

Το προαναφερθέν κόμμα δημιουργήθηκε το 2006, με υποψήφιους που είχαν όλοι το ίδιο όνομα, István Nagy, το οποίο για τους Ούγγρους είναι το αντίστοιχο του John Smith, δηλαδή, ένα πολύ συνηθισμένο ονοματεπώνυμο. Ανάμεσα στις υποσχέσεις του MKKP είναι η αιώνια ζωή, η δωρεάν μπύρα, το κλείσιμο της τρύπας του όζοντος, όπως και μικρότερη βαρύτητα. Το κόμμα επίσης φτιάχνει αφίσες για να περιπαίξει την κυβέρνηση και τους εθνικιστές, όπως η παρωδία “αλυτρωτικής” αφίσας που καλεί για μία… μικρότερη Ουγγαρία.

Το Κόμμα του Σκύλου με τις Δύο Ουρές συμμετείχε στις Βουλευτικές εκλογές του 2018 και στις Ευρωεκλογές το 2019, όπου και συγκέντρωσε 1,73% και 2,62% των ψήφων αντίστοιχα.

Κόμμα των Φίλων της Μπύρας-PPPP

Η Πολωνία είναι αδιαμφισβήτητα μία χώρα γνωστή για τη βότκα της, όμως το Κόμμα των Φίλων της Μπύρας αποσκοπούσε στο να “στρέψει” τον πληθυσμό στην μπύρα. Ιδρύθηκε το 1990 και ο κύριος στόχος του ήταν η καταπολέμηση του αλκοολισμού, όχι όμως με την προώθηση της αποχής από τα οινοπνευματώδη , αλλά με τη “μετάβαση” σε Αγγλικές παμπ. Παρά το γεγονός πως ιδρύθηκε ως αστείο, οι Φίλοι της Μπύρας επέτρεψαν σε αρκετό κόσμο να ασχοληθεί με την πολιτική. Το 1991, το κόμμα κέρδισε 2,67% των ψήφων αποσπώντας έτσι 16 θέσεις, που πολλοί αποδίδουν στην πολιτική αβεβαιότητα της εποχής. Αργότερα, χωρίστηκε σε δύο παρατάξεις, τη “Μικρή Μπύρα” και τη “Μεγάλη Μπύρα”(!) και υιοθέτησε ένα σοβαρό πρόγραμμα, προτού διαλυθεί το 1993.

Το Κόμμα “Κόμμα”-PARTEI

Όχι, δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος. Το κόμμα “Το Κόμμα” ιδρύθηκε το 2004 από τους συντάκτες του Γερμανικού σατιρικού περιοδικού Titanic. Στο εκλογικό του πρόγραμμα υπάρχουν δεσμεύσεις, όπως η υιοθέτηση ενός τρόπου εξέτασης στα σχολεία με τις λύσεις να είναι ήδη διαθέσιμες στο ίντερνετ, ερωτήσεις γνώσεως σε δημοψηφίσματα για την επιβεβαίωση του διανοητικού επιπέδου και κατοχύρωση της φράσης “Ο Πούτιν το έκανε” ,ως επίσημη υπεράσπιση στα Γερμανικά δικαστήρια. Το “Κόμμα” εκδίδει αφίσες-παρωδίες εκλογικών διαφημίσεων, με σλόγκαν όπως “Ευρώπη!” και “Έχουμε τους ομορφότερους”. Το πιο αξιοπερίεργο, όμως, είναι η εκλογική επιτυχία του, καθώς εξέλεξε δύο Ευρωβουλευτές στις τελευταίες Ευρωεκλογές, με 2,4%.

Μπορεί τα σατιρικά κόμματα να προσελκύουν την προσοχή με πολύχρωμα κοστούμια, αστείες ομιλίες και χιουμοριστικές αφίσες, όμως πίσω από όλα αυτά κρύβεται ένα πολύ σοβαρό πολιτικό μήνυμα. Το μήνυμα πως όταν μερικοί πολιτικοί κάνουν χειρότερη σάτιρα και από τους κωμικούς, τότε είναι η δουλειά των κωμικών να συμπεριφερθούν ως πολιτικοί. Και αν σε ορισμένους, το να ρίξει κανείς ένα από αυτά τα κόμματα στην κάλπη φαίνεται τρελό, για κάποιους άλλους η ίδια η πολιτική σκηνή είναι τόσο τρελή, που ένα από αυτά τα κόμματα μπορεί να μοιάζει η πιο λογική επιλογή.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Μελέτης Ανανίας
Μελέτης Ανανίας
Γεννήθηκε στη Ρόδο το 2000. Είναι φοιτητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης διεθνών φορέων, στα οποία απέσπασε δύο βραβεία.