14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους

In Memoriam: Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους


Του Ραφαήλ Νικόλαου Μπελενιώτη, 

Ο Τόμας Ρόμπερτ Μάλθους ήταν Άγγλος κληρικός και λόγιος που ασχολήθηκε με τον τομέα της πολιτικής οικονομίας και της δημογραφίας. Γεννήθηκε στις 13 Φεβρουαρίου του 1776 στο βροχερό Σάρρευ της Αγγλίας, όπου έζησε και τα πρώτα παιδικά χρόνια του.

O Μάλθους μεγάλωσε σε μια οικογένεια με ευγενικά ήθη, αρχές και αξίες που του ενστάλαξαν από νωρίς. Η οικογένεια του ήταν μια από τις εύπορες οικογένειες της εποχής και έτσι κατάφεραν να προσφέρουν στον Μάλθους ένα ικανοποιητικό επίπεδο μόρφωσης από την αρχής ως και το τέλος των σπουδών του αλλά και των ευρύτερων αναζητήσεων του. Βιβλία, κείμενα αλλά και πραγματείες λόγιων και επιστημόνων της εποχής κοσμούσαν την βιβλιοθήκη της οικογένειας Μάλθους. Ήρθε σε επαφή με τις ιδέες του Ντέιβιντ Χιούμ και του Ζαν Ζακ Ρουσώ. Σπούδασε στο Jesus College στο Cambridge το 1784. Εξειδικεύτηκε πάνω στην φιλολογία, τα λατινικά και τα μαθητικά, ενώ πήρε το πτυχίο του με διάκριση. Αργότερα ανέλαβε τα ηνία της εκκλησίας της Αγγλίας ως κληρικός.

Ο Ρόμπερτ ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το δημογραφικό πρόβλημα, με το οποίο άλλωστε έμεινε στην ιστορία, για τις αντισυμβατικές λύσεις και θωρήσεις λύσεις που πρότεινε. Το δημογραφικό πρόβλημα άλλωστε ήταν ιδιαίτερα οξυμένο πολύ πριν την ενασχόληση του Μάλθους με το αντικείμενο. Στο βιβλίο του «Δοκίμιο για την Αρχή του πληθυσμού» θα εκθέσει τις απόψεις του, πως αργά ή γρήγορα ο πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται εξαιτίας των αυξανόμενων λιμών και παθήσεων. Αυτές οι απόψεις, δομήθηκαν από τον ίδιο και λίγο αργότερα έγιναν γνωστές ως «Μαλθουσιανή καταστροφή».

Η Μαλθουσιανή καταστροφή, οι θεωρίες του Μάλθους, υποστήριζαν σε αντίθεση με τις δημοφιλείς απόψεις της εποχής που επικρατούσαν στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, ότι οι άνθρωποι μέσω στην κοινωνία μπορούν να βελτιωθούν σταδιακά και να αγγίξουν την ιδεατή τελειότητα. Για τον Μάλθους η αύξηση του πληθυσμού λειτουργούσε ανασταλτικά στην επίτευξη της ουτοπικής και ιδεατής κοινωνίας. Τότε ήταν που ανέπτυξε και κάποιες αποκρουστικές θεωρίες. Μια από αυτές, ήταν ότι τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα θα έπρεπε να παντρεύονται σε μεγάλη ηλικία, ώστε να περιορίζεται η σεξουαλική δραστηριότητα τους, το οποίο θα οδηγούσε σε κατ’ επέκταση μείωση του πληθυσμού. Το όνομα του, λανθασμένα, συνδέθηκε με με τις θεωρίες τις αντισύλληψης, πρακτική όμως που ο Μάλθους ως ιερέας απέκρουε σφόδρα.

Πέθανε σαν σήμερα στις 23 Δεκεμβρίου του 1834, από καρδιαγγεαική νόσο.


TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.