18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήIn MemoriamIn Memoriam: Αντρέ Μαλρώ

In Memoriam: Αντρέ Μαλρώ


Του Γιώργου Ναθαναήλ,

Ο Αντρέ Μαλρώ γεννήθηκε το 1901 στο Παρίσι. Ο 20ος αιώνας είχε μόλις ξημερώσει και ως γνωστόν ήταν ένας αιώνας αλλαγών και δύσκολων γεγονότων για τον κόσμο. Ο νεαρός Αντρέ καταγόταν από μια αστική οικογένεια, η οποία ήταν εύπορη και έτσι μπόρεσε να τον στείλει για σπουδές. Σπούδασε στη Σχολή Ανατολικών Γλωσσών. Η πορεία του σαφέστατα προμηνύεται σπουδαία, ταραχώδης και πολυεπίπεδη. Είκοσι έτη μετά τη γέννησή του, ο Αντρέ Μαλρώ αποκτά φήμη μέσω ενός αλληγορικού διηγήματος που συγγράφει, το «Χάρτινα φεγγάρια».

Στη συνέχεια συμμετείχε σε μια ανασκαφή στην Ινδοκίνα, όπου τελικά συνελήφθη από την κυβέρνηση του Πνομ Πεν με την κατηγορία ότι διακινούσε παράνομα αρχαιότητες. Παρόλα αυτά, τον βλέπουμε να επιστρέφει στη λογοτεχνία με τη συγγραφή 5 ακόμη έργων από το 1926 έως το 1930. Εν πρώτοις έγραψε τον «Πειρασμό της Δύσης» το 1926, «Το αλλόκοτο βασίλειο» και τους «Κατακτητές» το 1928. Το 1930 έγραψε τη «Βασιλική οδό» και την «Ανθρώπινη μοίρα». Το τελευταίο μάλιστα έργο του βραβεύτηκε με το βραβείο Γκονκούρ. Πιο συγκεκριμένα, βραβεύτηκε το 1933 ως το καλύτερο πεζό έργο μυθοπλασίας της χρονιάς. Το συγκεκριμένο βραβείο είναι ένα από τα σημαντικότερα βραβεία λογοτεχνίας στη Γαλλία.

Στα χρόνια του Μεσοπολέμου ο Γάλλος λογοτέχνης ήταν θερμός υποστηρικτής του Τρότσκι. Ο Τρότσκι ήταν ένας από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του Μαρξισμού. Η ζωή του ήταν ταραχώδης, αφού εξορίστηκε πολλάκις και συμμετείχε στην επανάσταση του 1917. Ωστόσο, ο ίδιος λόγω διαφωνίας του με τον Λένιν δεν ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος και της χώρας. Αυτό το πέτυχε ο Στάλιν, ο οποίος τον εξόρισε. Ο Αντρέ Μαλρώ υποστηρίζεται πως είχε σχέδιο, για να απελευθερώσει τον Τρότσκι. Βέβαια, το σχέδιο δεν διενεργήθηκε ποτέ και ο εκδότης Γκαστόν Γκαλιμάρ το κατέστρεψε μετά την εισβολή των ναζί στη Γαλλία.

Ο Αντρέ Μαλρώ συμμετείχε ενεργά στον Ισπανικό Εμφύλιο στο πλευρό των δημοκρατικών. Είχε καταταγεί στις Διεθνείς Ταξιαρχίες. Ωστόσο, μετά την ήττα των Δημοκρατικών στην Ισπανία επέστρεψε στη Γαλλία. Εκεί τον βρήκε λίγο αργότερα ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος. Υπήρξε ενεργό μέλος της γαλλικής αντίστασης στους ναζί.

Με το πέρας του πολέμου η Γαλλία έπρεπε να «χτιστεί» ξανά. Στο κάλεσμα αυτό συμμετείχε στην παράταξη του στρατηγού Ντε Γκωλ. Ανέλαβε από το 1958 έως το 1968 το Υπουργείο Πολιτισμικών Υποθέσεων. Στα πνευματικά του ενδιαφέροντα ασχολήθηκε με την ιστορία της τέχνης.

Ο Αντρέ Μαλρώ πέθανε από καρκίνο στις 23 Νοεμβρίου 1976 στο Κρετέιγ.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).