16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκδηλώσειςΠαγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2019: Απειλείται η Δημοκρατία στην εποχή της...

Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία 2019: Απειλείται η Δημοκρατία στην εποχή της πληροφόρησης;


Γράφει ο Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης,

Κατά το τριήμερο 6-8 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο, την έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, το ετήσιο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία (World Forum for Democracy), με τη θεματική να εστιάζει στο κατά πόσο απειλείται η Δημοκρατία στην εποχή της πληροφόρησης Is democracy in danger in the information age?»). Το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία είναι μία πρότυπη διεθνής συνάντηση, υπό τη συμμετοχή πολιτικών ηγετών, διαμορφωτών της κοινής γνώμης, υπεύθυνων λήψης αποφάσεων, εκπροσώπων του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου, ακτιβιστών και νέων επιστημόνων. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, συζητούνται διαφορετικές θεματικές που ανά χρόνο αλλάζουν κεντρικό ερώτημα, προσανατολισμένες πάντοτε σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.

Η βασική λειτουργία του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Δημοκρατία είναι η δυνατότητα των νέων –ακτιβιστών ή επιστημόνων- να έρθουν σε άμεση επαφή και συζήτηση με τους πολιτικούς ιθύνοντες και να αναφερθούν στις διεθνείς προκλήσεις που δύναται να αποτελέσουν τριγμούς στο δημοκρατικό πολίτευμα. Με την ανταλλαγή απόψεων και την ενθάρρυνση στη λήψη πρωτοβουλιών και πρακτικών, ενισχύονται οι προσπάθειες για την εξέλιξη του δημοκρατικού πολιτεύματος και την ανάδυση πλέον συμμετοχικών θεσμών, που θα ενισχύουν τη Δημοκρατία.

Έτσι, το Φόρουμ παρέχει μία ακόμη δυνατότητα: αυτή της συμμετοχικής εκπροσώπησης των νεολαίων και των ακτιβιστών στους θεσμούς που με τις προτάσεις, οι οποίες θα συγκεντρώνονται στη διάρκεια του τριήμερου διαλόγου, θα ενημερώνουν σχετικά το Συμβούλιο της Ευρώπης. Ουσιαστικό γνώρισμα, δηλαδή, της τριήμερης συνάντησης θα είναι η δυνατότητα των φοιτητών, επιστημόνων και νέων επαγγελματιών να επισκεφτούν την έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης και όχι μόνο να γνωρίσουν το έργο του διεθνούς οργανισμού, αλλά και να έρθουν κοντά σε ένα ευρύ φάσμα δικτύωσης.

Για τη συνάντηση του 2019, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ο βασικός πυρήνας της θεματικής θα εστιάζει στο διαζευκτικό δίπολο «Πληροφόρηση-Δημοκρατία». Με την τεχνολογική εξέλιξη να προχωρά ολοένα και περισσότερο, εμβαθύνοντας μέσω νέων ανακαλύψεων, οι πληροφορίες αλλάζουν, όπως αλλάζουν και τα μέσα.

Το 1994 μπορεί να ξεκινούσε με μικρά βήματα το Internet, ωστόσο οι κυριότερες πηγές πληροφόρησης προέρχονταν από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα έντυπα. Εικοσιπέντε χρόνια αργότερα, τα παραπάνω μέσα έχουν υποκατασταθεί -σε μεγάλο βαθμό- από τις δυνατότητες που παρέχει το Internet. Δεκάδες ιστότοποι, ιστολόγια και κοινωνικά δίκτυα προπορεύονται της πληροφόρησης, μονάχα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Σε αυτό, βέβαια, το σκηνικό, δε σημαίνει ότι υπάρχει αξιοπιστία ως προς τις πληροφορίες. Ενδεχομένως να συμβαίνει το αντίθετο. Τούτο θα προσπαθήσει να αναδείξει το φετινό Φόρουμ: κατά πόσο, δηλαδή, οι πληροφορίες είναι αξιόπιστες, και εάν οι πολίτες καταφέρνουν ή δυσκολεύονται να λαμβάνουν περισσότερο μέρος στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία, μεταξύ των πάνελ που θα πραγματοποιηθούν, θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τρία:

  • Democracy dies in darkness: do we have all the information we need?
  • Information and Technology: friends or foes?
  • Freedom of expression and protection of journalists

Όπως διαπιστώνουν δύο γνωστοί καθηγητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, οι Eric Rosenbach και Katherine Mansted «Η δημοκρατία είναι χτισμένη στο κρίσιμο σημείο ότι οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστες πληροφορίες, για να συμμετέχουν σε κυβερνητικές, πολιτικές και εταιρικές αποφάσεις…» και άρα, έχει ανάγκη τη σωστή πληροφόρηση, ώστε να εξασφαλιστεί η άρτια ενημέρωση των πολιτών που καλούνται να λάβουν τις αποφάσεις για το κοινό μέλλον τους. Αυτό θα είναι ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα προς διάλογο κατά τις εργασίες του Φόρουμ, ως προς την εξασφάλιση και την ελεύθερη ροή πληροφοριών στο εγγύς μέλλον.

Για όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο World Forum for Democracy, ο οργανισμός νεολαίας EUphoria, συμμετέχοντας διαχρονικά στις εργασίες του Φόρουμ, προετοιμάζει και αποστέλλει μία ομάδα νέων (ηλικίας 18 και άνω), οι οποίοι είτε θα λάβουν μέρος ως απλοί συμμετέχοντες, είτε ως επικεφαλής ομάδων, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να εισακουσθούν και να διαδραματίσουν ενεργότερη συμμετοχή στα γεγονότα του μέλλοντος.

Τα έξοδα του ταξιδιού, της διαμονής και της διατροφής καλύπτονται κατ’ αποκλειστικότητα από τους συμμετέχοντες, με την EUphoria να εξασφαλίζει οικονομικότερα πακέτα μετακινήσεων και διαμονής, συνοδεύοντας τους συμμετέχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα παραμείνουν ανοιχτές έως την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου και για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να αποστείλετε σχετικό μήνυμα στη σελίδα του οργανισμού στο Facebook (https://www.facebook.com/659960254372466/posts/911367145898441/) ή να έλθετε σε επικοινωνία με το [email protected].

Ως χορηγός επικοινωνίας, το OffLine Post θα καλύψει με κείμενα την τριήμερη ετήσια συνάντηση, φέρνοντας στον γραπτό λόγο την εικόνα των εργασιών της.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.