23.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΕκδηλώσειςΗ δεύτερη Συνδιάσκεψη των «Ελεύθερων Νέων»: Η ατζέντα της φιλελεύθερης νεολαίας για...

Η δεύτερη Συνδιάσκεψη των «Ελεύθερων Νέων»: Η ατζέντα της φιλελεύθερης νεολαίας για μετά το 2021


Του Ραφαήλ-Νικόλαου Μπελενιώτη,

Οι «Ελεύθεροι Νέοι» δημιουργήθηκαν το 2016. Αυτοπροσδιορίζονται ως μια ανεξάρτητη Φιλελεύθερη Πολιτική Νεολαία, που στόχο της έχει την εν γένει προώθηση των δημοκρατικών ιδεών στην Ελλάδα, αλλά και τις φιλελεύθερες πολιτικές και κοινωνικές αξίες. Πιστεύουν ότι στην Ελλάδα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το κράτος δικαίου, θα διευρύνουν την ισότητα των ευκαιριών, θα δημιουργήσουν μια πιο ανοικτή κοινωνία και θα προσφέρουν ένα καλύτερο περιβάλλον εκπαίδευσης και εργασίας για τους νέους.

Η Νεολαία διαθέτει ένα ξεκάθαρο φιλοευρωπαϊκό πρόσημο, μιας και αποτελούν θερμούς υποστηρικτές της ευρωπαϊκής ενοποίησης και από το 2017 αποτελούν μέλη της LYMEC, της φιλελεύθερης ομοσπονδίας νεολαιών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι συνδεδεμένο με το European Liberal Forum και το «Renew Europe», την τρίτη μεγαλύτερη Ευρωομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τον Σεπτέμβριο του 2014  είχε πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η 1η Συνδιάσκεψη της φιλελεύθερης νεολαίας, με νέους και νέες από όλη τη χώρα. Αποτέλεσμα της συνάντησης εκείνης ήταν η «Φιλελεύθερη Ατζέντα» με χρονικό ορίζοντα το 2021, δίνοντας έμφαση στους θεματικούς άξονες της εργασίας, της εκπαίδευσης, της δημόσιας διοίκησης και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ένα μέρος της Συνδιάσκεψης έχει υλοποιηθεί, ικανοποιώντας τους τότε συμμετέχοντες, όμως όπως αναγνωρίζουν σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της φιλελεύθερης ατζέντας «παραμένει στις καλένδες».

Η μέχρι σήμερα παρουσία τους στον δημόσιο λόγο δεν είναι διόλου αμελητέα. Ξεφεύγοντας από τα παραδοσιακά στεγανά των κομματικών νεολαιών που γνωρίζουμε στην Ελλάδα, κινούνται με έναν τρόπο ριζικά διαφορετικό και παραγωγικό. Μέλη τους έχουν συμμετάσχει σε μια σειρά ευρωπαϊκών συνεδρίων, μεταφέροντας με επιτυχία τους ελληνικούς προβληματισμούς σε μια σειρά από μείζονα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος. Έχουν διοργανώσει αρκετές συναντήσεις, όπως εργαστήρια (workshops) και συζητήσεις (LibLabs), ομιλίες, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικές αποστολές στο εξωτερικό. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικές αποστολές στο εξωτερικό ξεχωρίζουν ιδιαίτερα, μιας και αποτελούν χαρακτηριστικό της σκέψης και της δράσης της Νεολαίας.

Τον Αύγουστο, με πρωτοβουλία των Νέων Φιλελεύθερων Ελλάδας και με την υποστήριξη του γερμανικού Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν για την ελευθερία (Friedrich Naumann Foundation for Freedom), οργανώθηκε μια αποστολή νέων στη γειτονική, Βόρεια Μακεδονία. Σκοπός του ταξιδιού, σύμφωνα με τα μέλη, ήταν η έναρξη μιας επίσημης επαφής με άλλους οργανισμούς και ιδρύματα που ασπάζονται τις αρχές του φιλελευθερισμού στη Βόρεια Μακεδονία, ώστε να υπάρξει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την υπάρχουσα πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις δύο χώρες, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ τους, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το Σάββατο 21 Μαρτίου, τα μέλη και οι φίλοι των Φιλελεύθερων Νέων θα ρίξουν την αυλαία των επίσημων διαδικασιών τους, με το πρώτο τους συνέδριο. Η διοργάνωση έχει την υποστήριξη του γερμανικού Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν για την ελευθερία και θα αποτελείται από μια σειρά ομιλιών, προτάσεων και ψηφοφοριών. Για τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο από το Σάββατο, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχείο χωρίς κόστος, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Φρίντριχ Νάουμαν για την Ελευθερία.

Μέσα από αυτήν τη Συνδιάσκεψη, τα μέλη των Ελεύθερων Νέων προσκαλούν κάθε νέο και νέα της χώρας μας, με φιλελεύθερες καταβολές και δημοκρατικές ευαισθησίες, να λάβει μέρος και να γίνει «οραματιστής του ανέφικτου». Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση, ο αναστοχασμός και ο επαναπροσδιορισμός των εθνικών στόχων αποτελούν προτεραιότητα», καθιστώντας σαφές πως πρόκειται να σηκώσουν τα μανίκια και να δουλέψουν σκληρά στην επερχόμενη συνδιάσκεψή τους, ώστε να καταλήξουν στην ατζέντα που τους ικανοποιεί.

Το 1ο Συνέδριο των Ελεύθερων Νέων θα διεξαχθεί στην Κηφισιά, στο ξενοδοχείο Domotel Kastri Hotel, το Σάββατο 21 Μαρτίου 2020.

Την Κυριακή 22 Μαρτίου, θα διεξαχθεί η 2η Συνδιάσκεψη της Φιλελεύθερης Νεολαίας (μετά από την επιτυχημένη διοργάνωση του 2014).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο site των Ελεύθερων Νέων, http://www.youngliberals.gr/, ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω της σελίδας τους στο Facebook ή να δηλώσετε συμμετοχή στον σύνδεσμο https://forms.gle/SqRSpfPUMyCzynuo8.

Το OffLine Post θα βρεθεί στις εργασίες του 1ου Συνεδρίου των Ελεύθερων Νέων και της 2ης Συνδιάσκεψης της Φιλελεύθερης Νεολαίας, ως χορηγός επικοινωνίας.


Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην Ιστορία. Αρέσκεται στο να αποκωδικοποιεί την τρέχουσα επικαιρότητα μέσω της αρθρογραφίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Ραφαήλ-Νικόλαος Μπελενιώτης, Σύμβουλος Έκδοσης
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1999. Είναι φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με κατεύθυνση στην νεότερη και σύγχρονη ελληνική ιστορία.