15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

11η Αυγούστου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1875: Καθιερώνεται ανεπίσημα στο ελληνικό πολιτικό σύστημα η «Αρχή της Δεδηλωμένης». Το μέτρο ανακοίνωσε ενώπιον του ελληνικού κοινοβουλίου κατά το Λόγο του Θρόνου ο βασιλιάς Γεώργιος Α’, ο οποίος μέχρι τότε διόριζε κυβερνήσεις κατά βούληση, αγνοώντας τα ποσοστά των εκλογών. Η «Αρχή της Δεδηλωμένης», η οποία υιοθετήθηκε έπειτα από πιέσεις του πολιτικού χώρου, με πρωταγωνιστή τον Χαρίλαο Τρικούπη, επέβαλε στο βασιλέα να δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα που λάμβανε το μεγαλύτερο ποσοστό στις εκλογές. Η δέσμευση του Γεωργίου παρέμεινε προφορική και εντάχθηκε γραπτώς για πρώτη φορά στο Σύνταγμα του 1927.


1962: Εκτοξεύεται από το σοβιετικό κοσμοδρόμιο του Μπάικονουρ ο Vostok 3, στο πλαίσιο του διαστημικού προγράμματος Vostok. Σκοπός του ήταν να εξεταστεί η αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Την αποστολή επάνδρωσε ο κοσμοναύτης Αντριγιάν Νικολάγιεφ, ο οποίος παρέμεινε στο διάστημα και σε τροχιά γύρω από τη Γη για περίπου 4 ημέρες. Παράλληλα με την αποστολή αυτή και μία μέρα αργότερα, ξεκίνησε και η αποστολή Βοστόκ 4, επανδρωμένη από τον κοσμοναύτη Πάβελ Πόποβιτς, η οποία βρέθηκε σε κοντινή απόσταση με τον Vostok 3. Οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο της κούρσας του διαστήματος, κατόρθωσαν να ακολουθήσουν το σοβιετικό επίτευγμα με το πρόγραμμα Gemini, 3 χρόνια αργότερα.


1996: Κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην «Πράσινη Γραμμή» της περιοχής της Δερύνειας, ο 24 ετών Ελληνοκύπριος, Τάσος Ισαάκ ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από Τουρκοκύπριους αστυνομικούς και πολίτες. Η αναταραχή ξέσπασε όταν μοτοσικλετιστές, που συμμετείχαν σε μοτοπορεία κατά της τουρκικής κατοχής, εισήλθαν στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ. Εκεί τους συνάντησαν περίπου 1.000 Τουρκοκύπριοι, ένστολοι και μη. Μερικοί από αυτούς επιτέθηκαν με όπλα και λοστούς εναντίον των Ελληνοκυπρίων. Ο Τάσος Ισαάκ άφησε την τελευταία του πνοή στα χέρια μιας ομάδας από αυτούς. Συνολικά τραυματίστηκαν 54 Ελληνοκύπριοι, 17 Τουρκοκύπριοι και 12 άντρες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Για τη δολοφονία αυτή, η Τουρκία κρίθηκε ένοχη το 2008 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και υποχρεώθηκε να καταβάλει χρηματική αποζημίωση στην οικογένεια του θύματος.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ