18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

9η Αυγούστου


Του Θεοχάρη Χατζημανώλη,

48 π.Χ.: Μάχη των Φαρσάλων κατά τον ρωμαϊκό εμφύλιο πόλεμο. Αμέσως μετά την κλιμάκωση των σχέσεων του Ιουλίου Καίσαρα και του Γναίου Πομπήιου, ένας ακόμα εμφύλιος πόλεμος εντός της ρωμαϊκής επικράτειας ήταν αναπόφευκτος. Η κρίσιμη μάχη έμελλε να δοθεί στην Θεσσαλία, όπου οι δύο στρατοί συναντήθηκαν κοντά στη σύγχρονη πόλη των Φαρσάλων. Ο Πομπήιος επιτέθηκε στον Καίσαρα, έχοντας διπλάσιους στρατιώτες και κατόρθωσε αρχικά να καταστείλει το ιππικό του. Ο Καίσαρας, όμως, χρησιμοποιώντας το σώμα των επίλεκτων λεγεωνάριών του, πέτυχε να κυκλώσει το αντίπαλο στράτευμα, τακτική που του χάρισε τη νίκη. Μετά τη μάχη, ο Πομπήιος αναγκάστηκε να διαφύγει στην Αίγυπτο, όπου και δολοφονήθηκε, καθιστώντας τον Καίσαρα παντοδύναμο στη Ρώμη.


1945: Αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος πραγματοποιεί ρίψη ατομικής βόμβας στο Ναγκασάκι, έπειτα από προσωπική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν. Το σχάσιμο υλικό, αυτή τη φορά, ήταν το πλουτώνιο. Είναι η δεύτερη και τελευταία φορά που γίνεται χρήση ατομικής βόμβας εναντίων ανθρώπων. Η ρίψη στοίχισε τη ζωή 40.000, κατά προσέγγιση, αμάχων και συνέτριψε την ιαπωνική πόλη. Η έκθεση στη ραδιενέργεια είχε τραγικά αποτελέσματα και μετά τη λήξη των εχθροπραξιών. Έπειτα από τον βομβαρδισμό του Ναγκασάκι, η Ιαπωνία εξωθήθηκε σε συνθηκολόγηση, καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική λύση αντίστασης, γεγονός που οδήγησε στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.


1974: Ο Ρίτσαρντ Νίξον γίνεται ο πρώτος Πρόεδρος των ΗΠΑ που παραιτείται από το αξίωμά του. Έπειτα από την αποκάλυψη της συμμετοχής του στο σκάνδαλο Watergate, η πίεση που ασκήθηκε στον Νίξον ήταν τόσο καταλυτική, ώστε τον οδήγησε σε παραίτηση. Έτσι, απέφυγε την πρόταση μομφής της Βουλής των Αντιπροσώπων και την επόμενη ετυμηγορία της Γερουσίας. Αξιοσημείωτο είναι πως μετά την παραίτησή του, έλαβε χάρη από τον νέο Πρόεδρο, Τζέραλντ Φόρντ.


Θεοχάρης Χατζημανώλης

Γεννήθηκε στο Λιτόχωρο Πιερίας το 1999. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από τον Οκτώβριο του 2017. Στα ενδιαφέροντα και τις δράσεις που αναπτύσσει συμπεριλαμβάνονται θεματικές ενότητες πολιτικής, ιστορίας, φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, οικονομίας και κριτικής της τέχνης. Συμμετέχει σε πολιτικές προσομοιώσεις, επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και ασχολείται από την παιδική του ηλικία με το θέατρο. Γνωρίζει αγγλικά και ιταλικά. Στο OffLine Post γράφει ιστορικά θέματα.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ