15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

6η Αυγούστου


Του Γιώργου Ναθαναήλ,

1914: Η Σερβία κηρύσσει τον πόλεμο στη Γερμανία και η Αυστρία κηρύσσει τον πόλεμο στη Ρωσία. Οι Σλάβοι, ως λαός της ανατολικής Ευρώπης, εγκαταστάθηκαν στην κεντρική Ευρώπη, στις περιοχές της Ρωσίας και στα Βαλκάνια. Προξένησαν σύγχυση στην Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, κυρίως δε στα χρόνια, κατά τα οποία ξεκινά η σταδιακή της πτώση. Οι Σέρβοι ίδρυσαν το δικό τους βασίλειο και κατάφεραν να γίνουν ισχυροί κατά τον 14ο αιώνα. Η Σερβία κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς και πέτυχε την πλήρη ανεξαρτησία της το 1878. Η Σερβία αποτέλεσε έναν από τους πρωταγωνιστές του Α’ Παγκοσμίου πολέμου, και μετά τη νίκη της αποτέλεσε κομμάτι της Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Η τελευταία διαλύθηκε κατά την τελευταία δεκαετία του 20ου αιώνα.


1940: Η Εσθονία προσαρτάται παράνομα από τη Σοβιετική Ένωση. Η Σοβιετική Ένωση συστάθηκε μετά το τέλος της Οκτωβριανής Επανάστασης, το 1917. Οι Μπολσεβίκοι ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του κράτους, βάζοντας τέλος στο μοναρχικό πολίτευμα της χώρας. Το 1924 ο Στάλιν ανέλαβε τη διοίκηση της χώρας και προώθησε ένα σύστημα ελέγχου της οικονομίας και εν γένει όλων των τομέων από την κεντρική εξουσία. Από το 1936 πολλοί αντιφρονούντες εκδιώχθηκαν, ως εχθροί του λαού της Σοβιετικής Ένωσης. Από το 1941 ξεκινά ο Μεγάλος Πατριωτικός πόλεμος. Κατά τη διάρκειά του, η Σοβιετική Ένωση θρήνησε πάνω από 25.000.000 νεκρούς, στρατιώτες και πολίτες. Ωστόσο, ο Κόκκινος στρατός, πολεμώντας γενναία, νίκησε τους ναζί το Μάιο του 1945.


1945: Το αμερικανικό αεροσκάφος Enola Gay ρίχνει την ατομική βόμβα Little Boy στη Χιροσίμα. Με την έκρηξη της βόμβας, 70.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ακαριαία και υπολογίζεται ότι 60.000 ακόμη πέθαναν λόγω τραυματισμών ή λόγω των επιπλοκών της ραδιενέργειας. Πολλοί πέθαναν από λευχαιμία, λέμφωμα και καρκίνο στους πνεύμονες. Το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καταστράφηκε ολοσχερώς. Η ρίψη έγινε μετά από προσωπική απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν. Αρχικά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήθελε να χρησιμοποιήσει τη βόμβα εναντίον του Χίτλερ και να στείλει ένα μήνυμα για την ισχύ των ΗΠΑ στη Μόσχα. Ωστόσο, οι αντιδράσεις ήταν έντονες λόγω των επιπτώσεων της ρίψης της βόμβας στην Ευρώπη. Εν τέλει, μετά τη ρίψη των δύο βομβών, η Ιαπωνία παραδόθηκε άνευ όρων στις 2 Σεπτεμβρίου 1945 επάνω στο αμερικανικό θωρηκτό Μιζούρι.


1990: Το κράτος του Κουβέιτ έχει καταληφθεί από ιρακινά στρατεύματα. Αυτή η κίνηση πυροδοτεί την Καταιγίδα της Ερήμου, έναν πόλεμο που διήρκεσε από τον Αύγουστο του 1990 έως τον Φεβρουάριο του 1991. Τα Ηνωμένα Έθνη ανέλαβαν την απελευθέρωση του κράτους του Κουβέιτ με πολλά στρατεύματα από όλο τον κόσμο. Στις 6 Αυγούστου, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να επιβληθεί παγκόσμιο εμπορικό εμπάργκο κατά του Ιράκ.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώργος Ναθαναήλ
Γιώργος Ναθαναήλ
Γεννημένος το 1999 και μεγαλωμένος στη Βέροια. Απόφοιτος Γενικού Ενιαίου Λυκείου. Είναι φοιτητής του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Αρθρογραφεί για την αρχαιότητα, ελληνική και ρωμαϊκή, την μεσαιωνική και βυζαντινή Ιστορία και διετέλεσε αρχισυντάκτης στην ομώνυμη κατηγορία του OffLine Post για έξι μήνες (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2019).