17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΓνώμηΤο πρώτο (νομοθετικό) επίτευγμα της νέας Κυβέρνησης

Το πρώτο (νομοθετικό) επίτευγμα της νέας Κυβέρνησης


Της Κατερίνα Κοντογιάννη,

Δεν έχει προλάβει να συμπληρώσει έναν μήνα στο «τιμόνι» της χώρας και η νέα κυβέρνηση έχει βάλει ήδη πλώρη για να κάνει πράξη όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Για την ακρίβεια, σε ισχύ τέθηκε από την Tρίτη το απόγευμα το πρώτο νομοσχέδιο, που έφερε προς ψήφιση στη Βουλή η Kυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς η Oλομέλεια ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία τις διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών για τις αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων και τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα, το φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει αρχικά, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά μέσο όρο 22% από το 2019, κάτι που προκαλεί έκπληξη, καθώς προεκλογικά γινόταν λόγος για μείωση του ΕΝΦΙΑ από το 2020, αλλά και περαιτέρω μείωση της τάξεως του 10% το 2020.

Ενδεικτικά, στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου θα προβλέπονται τα εξής:

  • Για τις μικρές ιδιοκτησίες αξίας έως 60.000 ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 30%.
  • Για ιδιοκτησίες αξίας από 60.000 ευρώ έως 70.000 ευρώ η μείωση θα είναι 27%.
  • Για ακίνητη περιουσία από 70.000 ευρώ έως 80.000 ευρώ η μείωση θα είναι 25%.
  • Για ακίνητη περιουσία από 80.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ η μείωση θα είναι 20%. Ενώ ,τέλος, για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες που υπερβαίνουν σε αξία το 1 εκατ. ευρώ η μείωση είναι 10%.

Πέρα από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το νομοσχέδιο επίσης προβλέπει αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τους οφειλέτες της εφορίας. Ακριβέστερα, θα προβλέπεται η μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από 30 ευρώ σε 20 ευρώ,  γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρο-οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε περισσότερες δόσεις. Επιπρόσθετα, η μείωση του επιτοκίου από 5% σε 3%, η ένταξη στις 120 δόσεις όλων των νομικών προσώπων, με βασική οφειλή μέχρι και ενός εκατ. ευρώ, η αναστολή των κατασχέσεων και των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης για όσους εντάσσονται και παραμένουν στη ρύθμιση και τέλος η θέσπιση νέας πάγιας ρύθμισης των οφειλών προς την εφορία σε 12 ή 24 δόσεις για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των οφειλών προς το Δημόσιο. Από την πλευρά της Κυβέρνησης, ο βουλευτής Κέρκυρας, κ. Γκίκας δήλωσε:

«Ο πρώτος νόμος της ΝΔ που ψηφίσαμε χθες στη Βουλή είναι ένα φορολογικό νομοθέτημα. Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει τα φορολογικά νομοσχέδια να συνεπάγονται «κακά μαντάτα» για τους φορολογούμενους. Στη Νέα Δημοκρατία ωστόσο κάνουμε τη διαφορά! Προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί για τη μείωση των φόρων και του ΕΝΦΙΑ από το 2020. Η Κυβέρνησή μας όμως, όχι μόνο τηρεί αυτή τη δέσμευση, αλλά την υλοποιεί και ένα χρόνο νωρίτερα. Η ποσοστιαία μείωση του ΕΝΦΙΑ έχει ως κριτήριο την αξία της περιουσίας. Όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο μικρότερη είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Συνεπώς, θα ανακουφιστούν όλοι οι ιδιοκτήτες, ενώ μεγαλύτερη ελάφρυνση θα έχουν οι οικονομικά αδύναμοι και η μεσαία τάξη. Εισάγεται λοιπόν μία δικαιότερη εφαρμογή του φόρο.

Μεσοσταθμικά, η ρύθμιση προβλέπει για το 2019 τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Υπενθυμίζω, πως οι αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ψηφίστηκαν λίγο πριν κλείσει η Βουλή, προέβλεπαν μεσοσταθμική μείωση μόλις κατά 10%. Με τη νέα ρύθμιση, περισσότεροι από 470.000 ιδιοκτήτες – τους οποίους δεν «άγγιζε» η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ – θα έχουν άμεσα μειώσεις του φόρου ιδιοκτησίας. Και συνολικά, 1,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα έχουν μεγαλύτερη ωφέλεια σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση.

Η νέα Κυβέρνηση αποδεικνύει, λοιπόν, ότι αφενός υλοποιεί άμεσα της προεκλογικές της δεσμεύσεις και αφετέρου ότι μία εισπρακτική μεν ρύθμιση μπορεί να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς συμβάλλει στην τόνωση της αγοράς ακινήτων και στη βελτίωση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών. Τρίτον, οι φορολογικές ρυθμίσεις μπορούν να έχουν και φιλολαϊκό χαρακτήρα, με κύριο μέλημα την ανακούφιση της μεσαίας τάξης, η οποία τόσο υπέφερε κατά τα χρόνια της κρίσης.

Επιπλέον, ο πρώτος νόμος της νέας Κυβέρνησης ρυθμίζει γενναιόδωρα τις οφειλές προς το Δημόσιο, αφού μία σειρά διατάξεων κάνει την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων πολύ πιο ευνοϊκή. Συγκεκριμένα, δίνεται πλέον η δυνατότητα και σε νομικά πρόσωπα – σε επιχειρήσεις δηλαδή – να υπαχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση. Η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται στα 20 από 30 Ευρώ, πράγμα που ωφελεί μικρο-οφειλέτες και φορολογούμενους, που εξυπηρετούν παράλληλα κι άλλες ρυθμίσεις, ενώ και το επιτόκιο των προσαυξήσεων μειώνεται από το 5% στο 3%. Η νέα ρύθμιση εμπεριέχει και μία σειρά κινήτρων, προκειμένου, όταν αυτό είναι δυνατό, η εξόφληση του χρέους να πραγματοποιείται με μικρότερο αριθμό δόσεων.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί, ότι στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση των 120 δόσεων, μπορούν να υπαχθούν και οι οφειλέτες, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί σε ρύθμιση, ενώ όσοι είναι συνεπείς στην καταβολή δόσεων προστατεύονται από κατασχέσεις και αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Μέλημά της ΝΔ είναι να βάλλει τάξη στα οικονομικά του Κράτους. Συνεπώς, οι φόροι και οι οφειλές προς το Δημόσιο πρέπει να αποπληρώνονται. Αντιλαμβανόμενοι τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα τελευταία χρόνια οι φορολογούμενοι, βελτιώνουμε το θεσμικό πλαίσιο, δίνοντας έτσι μία τελευταία ευκαιρία στους οφειλέτες να μπουν σε ένα εξαιρετικά ευνοϊκό καθεστώς ρύθμισης, για χρέη που δημιουργήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2018. Στόχος μας είναι οι φορολογούμενοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αναγνωρίζοντας τις αδικίες και τις δυσβάστακτες επιβαρύνσεις των τελευταίων ετών, βελτιώνουμε το υπάρχον καθεστώς, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα καταφέρουμε να μπούμε σταδιακά σε μία «κανονικότητα», την οποία απωλέσαμε κατά τα χρόνια της κρίσης. Σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και το πολύ ευρύτερο φορολογικό μας νομοσχέδιο και θα έχω την ευκαιρία να αναφερθώ εκτενώς σε αυτό…»

Εν κατακλείδι, λοιπόν, αν και είναι αρκετά νωρίς για να λέμε μεγάλα λόγια, θεωρώ πως είναι τουλάχιστον θετικό να γίνονται πράξη οι προεκλογικές υποσχέσεις, καθώς, όπως ανέφεραν και οι αρχαίοι υμών πρόγονοι «μύθων τε ῥητήρ ἔργων τε πρηκτήρ».


Κατερίνα Κοντογιάννη

Έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ευρισκόμενη στο 3ο έτος των σπουδών της και έχει συμμετάσχει σε προσομοιώσεις τοπικού, εθνικού καθώς και διεθνούς βεληνεκούς.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.