15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

1η Αυγούστου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

527: Ο μέχρι τότε ανηψιός και συναυτοκράτορας του Ιουστίνου Α’ στον βυζαντινό θρόνο, Ιουστινιανός, στέφεται επικεφαλής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την οποία και κυβέρνησε έως το θάνατό του, το 565. Η περίοδος της εξουσίας του χαρακτηρίστηκε από νικηφόρους πολέμους για την ανάκτηση χαμένων εδαφών της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, από σημαντικό έργο στο πεδίο της Νομικής επιστήμης (ρωμαϊκό δίκαιο), καθώς και από θρησκευτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η οικοδόμηση του μνημειώδους Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας, το 532.


1893: Γεννιέται στα θερινά βασιλικά ανάκτορα στο Τατόι ο Αλέξανδρος, βασιλέας του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1917-1920. Όντας ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Κωνσταντίνου Α’, τον διαδέχθηκε στο θρόνο μετά την απομάκρυνση του ίδιου και του μεγαλύτερου γιου εκείνου, Γεωργίου Β’ από τους Βενιζελικούς με την υποστήριξη των δυνάμεων της Αντάντ. Ο Αλέξανδρος κράτησε έναν ρόλο περισσότερο διακοσμητικό μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την είσοδο της Ελλάδας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και απεβίωσε πρόωρα από σηψαιμία, που οφειλόταν στο δάγκωμα ενός οικόσιτου μακάκου του παλατιού. Τον θάνατό του ακολούθησε πολιτική κρίση, η οποία μεταξύ άλλων έριξε τον Βενιζέλο από την εξουσία και επανέφερε στον θρόνο τον Κωνσταντίνο Α’.


1944: Ξεκινάει στην κατεχόμενη από γερμανικά στρατεύματα Βαρσοβία, μεγάλης κλίμακας εξέγερση της πολωνικής αντίστασης, με στόχο την απελευθέρωση της πόλης. Οι δυνάμεις των ανταρτών ανέλαβαν δράση σε μία περίοδο που οι Γερμανοί υποχωρούσαν από τα πολωνικά εδάφη λόγω της αντεπίθεσης του Κόκκινου Στρατού στην Ανατολική Ευρώπη και αποσκοπούσαν στην ανάληψη της εξουσίας πριν την κατάληψη της πολωνικής πρωτεύουσας από την ΕΣΣΔ. Η εξέγερση σημείωσε αρχικά αρκετές επιτυχίες, καταπνίγηκε, ωστόσο, από την άμεση και σφοδρή γερμανική αντίδραση. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η αδράνεια του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος σταμάτησε την προέλαση πριν την πόλη και αγνόησε τις πολωνικές εκκλήσεις για βοήθεια. Οι Γερμανοί επέδειξαν ιδιαίτερη σκληρότητα κατά την καταστολή της εξέγερσης, ισοπεδώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της πόλης και εκτελώντας μεγάλο αριθμό αιχμαλώτων και Πολωνών πολιτών. Η Βαρσοβία παρέμεινε υπό γερμανική κατοχή μέχρι τον Ιανουάριο του 1945.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ