20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτισμόςEGOT: Ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά επιτεύγματα - Ποιος θα είναι ο...

EGOT: Ένα από τα μεγαλύτερα καλλιτεχνικά επιτεύγματα – Ποιος θα είναι ο επόμενος νικητής;


Του Μάριου Μώρου,

Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα για τους καλλιτέχνες των σύγχρονων δημιουργικών βιομηχανιών και βιομηχανιών ψυχαγωγίας είναι η κατάκτηση του πολυπόθητου EGOT. Το κατόρθωμα αυτό αναφέρεται σε 4 συγκεκριμένα βραβεία: Emmy, Grammy, Oscar και Tony, για το χώρο της τηλεόρασης, μουσικής, κινηματογράφου και θεάτρου αντίστοιχα. 

Οι νίκες στα εν λόγω βραβεία, πρέπει να είναι σε ανταγωνιστικές κατηγορίες (όχι δηλαδή τιμητικά βραβεία) και να επιβραβεύουν συγκεκριμένα άτομα και όχι αόριστες ομάδες ανθρώπων.

Μέχρι σήμερα, 15 συνολικά καλλιτέχνες έχουν κατακτήσει το EGOT status, με πιο πρόσφατους τους John Legend, Tim Rice και Andrew Lloyd Webber (2018). Επιπροσθέτως, υπάρχουν έξι επιπλέον καλλιτέχνες που έχουν αγγίξει τη δόξα του EGOT, με τη βοήθεια, όμως, βραβείων σε μη ανταγωνιστικές κατηγορίες (Barbra Streisand, λόγου χάριν).

Δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες που με ευκολία και ασυναγώνιστο τάλεντο σε διαφορετικούς τομείς πλησιάζουν όλο και περισσότερο την ολοκλήρωση του EGOT. Ήδη στα τρία τέταρτα της διαδρομής βρίσκονται υπερδιασημότητες σαν τη Cher, τη Viola Davis, τον John Legend και τη Julie Andrews. Τα διάσημα ονόματα δεν σταματούν εδώ, με πολλούς ηθοποιούς, σκηνοθέτες, τραγουδιστές, στοιχουργούς, παραγωγούς κ.ά. να είναι ένα βήμα μακριά από το EGOT. Η Oprah Winfrey, αν και έχοντας στην κατοχή της τρία από τα τέσσερα προαπαιτούμενα βραβεία, τα δύο μόνο είναι ανταγωνιστικά. Είτε με τον προκαθορισμένο τρόπο, είτε με τον ελαφρώς παράτυπο, μέσα στα επόμενα χρόνια θα δούμε νέους παραλήπτες του τίτλου EGOT. Ποιος θα είναι, όμως, αυτός; Η απάντηση, παραδόξως, ίσως να ελλοχεύει σε καλλιτέχνες οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στην αρχή της κατάκτησης EGOT.

Στη περίπτωση της Beyoncé, αν και μέχρι τώρα οι μεγάλες τις νίκες περιορίζονται μόνο σε βραβεία Grammy (23 εώς τώρα), τα δεδομένα έπονται να αλλάξουν, χάρη στο νέο live-action του Lion King και τη Coachella. Συγκεκριμένα, το σόου της τραγουδιστριας στη Coachella του 2018 της χάρισε πολυάριθμες υποψηφιότητες για τα βραβεία Emmy του 2019. Κέρδισε 6 υποψηφιότητες, εκ των οποίων οι 3 αποδίδονται ολοκληρωτικά στο όνομα της Beyoncé. Με την κυκλοφορία του Lion King, και συγκεκριμένα με το original soundtrack της ταινίας, η Beyoncé μπορεί στον επικείμενο κύκλο βραβείων να λάβει υποψηφιότητα για Original Best Song. Αν καταφέρει να κερδίσει και στις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες βραβείων, θα έχει ολοκληρώσει τα 3/4 του EGOT status, αφήνοντας μόνο τα θεατρικά βραβεία Tony άθικτα από την κυριαρχία της (με τα οποία η ίδια έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να ασχοληθεί, και συγκεκριμένα με το Broadway). 

Με πολλούς τραγουδιστές να διεισδύουν στο χώρο της οθόνης, είτε της μεγάλης είτε της μικρής, και αντίστοιχα με ηθοποιούς να συμμετέχουν σε παραγωγή μουσικού περιεχομένου, η επιδίωξη του τίτλου EGOT ευνοείται σημαντικά, και μπορεί να προσεγγιστεί με διαφορετικούς τρόπους. Σε αυτό, φυσικά, βοηθούν οι κατηγορίες που αφορούν τη μουσική, όπως στην περίπτωση των βραβείων Oscar, όπου η Adele και η Lady Gaga βραβεύτηκαν με το Oscar για Best Original Song. 

Μάριος Μώρος

Γεννήθηκε το 1998 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Σχολής Μωραΐτη και σπουδάζει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Δραστηριοποιείται εθελοντικά σε πολιτιστικά και μη δρώμενα. Όντας στη σφαίρα αυτή, αρθρογραφεί για τα πολιτισμικά και έχει διατελέσει αρχισυντάκτης στο τμήμα του Ελεύθερου για το OffLine Post.


 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ