20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

19η Ιουλίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1869: Γεννιέται στην Κέρκυρα, ο Ξενοφών Στρατηγός. Σπούδασε στη στρατιωτική ακαδημία του Βερολίνου, έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους και διετέλεσε υπαρχηγός του Στρατού Ξηράς φθάνοντας στο βαθμό του Υποστρατήγου. Το 1917 αποστρατεύθηκε, απόρροια του κλίματος, που επικρατούσε, λόγω του «Εθνικού Διχασμού» και επανήλθε στις τάξεις του στρατεύματος το 1920, όταν ανήλθε στην εξουσία η Ηνωμένη Αντιπολίτευσις. Το 1922 χρημάτισε υπουργός Συγκοινωνιών και ήταν ένας εκ των οκτώ κατηγορουμένων στην περίφημη «Δίκη των Εξ’», όπου και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία. Ωστόσο αμνηστεύθηκε, καθώς αρρώστησε και μετέβη στην Ελβετία όπου το 1927, απεβίωσε. Ένα από τα βιβλία, που είχε συγγράψει, το “Η Ελλάς εν Μικρά Ασία”, αποτελεί, κατά κάποιον τρόπο, μία απολογία της αντιβενιζελικής συμμετοχής στη Μικρασιατική Εκστρατεία.


1870: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία και ξεκινάει ο Γαλλοπρωσικός πόλεμος (Ιούλιος 1870 – Μάιος 1871). Ήταν η ένοπλη σύγκρουση της Δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας του Ναπολέοντος Γ’ απέναντι στο σύνδεσμο γερμανικών κρατών υπό την Πρωσία. Η αφορμή ήταν η διαφωνία της Γαλλίας στην ανακήρυξη του Γερμανού πρίγκιπα Λεοπόλδου των Χοεντσόλερν σε υποψήφιο βασιλιά της Ισπανίας. Τελικά, η Γαλλία ηττήθηκε στη Μάχη του Sedan (ΒΑ Γαλλία) την 1η Σεπτεμβρίου. Την επόμενη μέρα ο Ναπολέων μαζί με 100.000 στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν και η αυτοκρατορία κατέρρευσε. Ωστόσο, ο πόλεμος συνεχίστηκε μέχρι τη Μάχη του Metz, όπου 180.000 Γάλλοι αιχμαλωτίστηκαν με αποτέλεσμα το Φεβρουάριο του 1871 ο Γάλλος πρωθυπουργός Τιέρ να υπογράψει συνθηκολόγηση με τον πρωθυπουργό της Πρωσίας και μετέπειτα Καγκελάριο, Otto von Bismarck. Επεβλήθη στη Γαλλία καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων ύψους 1-2 δις φράγκα και η προσάρτηση της Αλσατίας και της Λωρραίνης στη Γερμανία.


1898: Γεννιέται στο Βερολίνο ο εβραϊκής καταγωγής Herbert Marcuse, ο οποίος ήταν θεωρητικός μαρξιστής, φιλόσοφος και κοινωνιολόγος. Υπήρξε ένα από τα ξεχωριστά μέλη του Ινστιτούτου Κοινωνικής Έρευνας της Φρανκφούρτης, το οποίο έμεινε γνωστό ως Σχολή της Φρανκφούρτης. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ και στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, από το οποίο έλαβε το διδακτορικό του. Ο Μαρκούζε, μέσω των έργων του, ασκούσε κριτική στον καπιταλισμό, στη μοντέρνα τεχνολογία, στον ιστορικό υλισμό και στον πολιτισμό της ψυχαγωγίας, υποστηρίζοντας ότι αποτελούν νέες μορφές κοινωνικού ελέγχου. Τα γνωστότερα έργα του είναι τα βιβλία «Έρως και πολιτισμός» (1955) και «Ο μονοδιάστατος άνθρωπος» (1964). Η μαρξιστική του σκέψη επηρέασε και ενέπνευσε πολλούς ριζοσπάστες διανοούμενους και πολιτικούς ακτιβιστές στις δεκαετίες του 1960 και του 1970.


1989: Οι Ανδρέας Παπανδρέου, Μένιος Κουτσόγιωργας, Γιώργος Πέτσος, Δημήτρης Τσοβόλας και Παναγιώτης Ρουμελιώτης παραπέμπονται από τη Βουλή στην Ειδική Ανακριτική Επιτροπή για το σκάνδαλο των ΔΕΚΟ, που κατέθεσαν τα χρήματά τους στην Τράπεζα Κρήτης.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ