14.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

6η Ιουλίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1827: Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία υπογράφουν τη «Συνθήκη του Λονδίνου», με την οποία αναγνωρίζουν την αυτονομία της Ελλάδος ως φόρου υποτελής στον Σουλτάνο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία απορρίπτει τη συνθήκη.


1907: Γεννιέται η Μεξικάνα ζωγράφος, Φρίντα Κάλο. Στη ζωγραφική της κυριαρχούν τα έντονα χρώματα. Το στυλ που χρησιμοποιεί φαίνεται επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό αλλά φαίνεται να έχει δεχτεί και επίδραση Ευρωπαϊκών ρευμάτων στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός και ο Υπερρεαλισμός. Αρκετά έργα της είναι αυτοπροσωπογραφίες, μέσα από τις οποίες εκφράζεται ο προσωπικός πόνος και η σεξουαλικότητά της. Το 1929 η Φρίντα Κάλο παντρεύτηκε το Μεξικάνο τοιχογράφο Ντιέγκο Ριβέρα, με τον οποίο μοιράζονταν τις ίδιες πολιτικές απόψεις. Ο Ντιέγκο Ριβέρα δώρισε το 1957 το “Γαλάζιο Σπίτι” της στο Κογιοακάν (Coyoacán), στην Πόλη του Μεξικού, και λειτουργεί πλέον ως μουσείο.


1946: Γεννιέται στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ ο Τζόρτζ Ουώκερ Μπους. Εκλέχτηκε πρόεδρος στις εκλογές του 2000, αναλαμβάνοντας καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου του 2001, και επανεκλέχθηκε στις εκλογές του 2004, διανύοντας τη δεύτερη θητεία του.  Ήταν ο 43ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το οποίο έγινε επί των ημερών της προεδρίας του, ήταν ίσως η χειρότερη αποτυχία της ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών προς τους πολίτες και έδωσε την αφορμή για την εισβολή στο Αφγανιστάν.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ