17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝομικά ΘέματαΧρηματοδοτική μίσθωση ή αλλιώς Leasing

Χρηματοδοτική μίσθωση ή αλλιώς Leasing


Του Χάρη Κωτσιορίμπα,

Τι είναι η χρηματοδοτική μίσθωση ή αλλιώς leasing;

Με τον όρο χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) αναφερόμαστε σε «μία ευέλικτη μορφή χρηματοδότησης για την απόκτηση παγίων στοιχείων, τα οποία χρησιμοποιούνται για παραγωγικούς σκοπούς και συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων». Μέσω της σύμβασης αυτής, η εταιρία Leasing (εκμισθωτής), διατηρώντας τη νομική ιδιοκτησία, παραχωρεί στον μισθωτή, επαγγελματία ή επιχείρηση, την κατοχή και την χρήση πράγματος κινητού ή ακινήτου, έναντι μισθώματος για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ο τελευταίος καταβάλλει τα μισθώματα στην εταιρία Leasing, ενώ μετά την λήξη της σύμβασης έχει δικαίωμα να εξαγοράσει το πάγιο σε προσυμφωνημένη αξία. Ως μισθωτής μπορεί να συμβληθεί οποιοσδήποτε έχει μία από της εξής επαγγελματικές ιδιότητες: Ελεύθερος Επαγγελματίας, Ατομική  Επιχείρηση, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, Δημόσιος οργανισμός, Ασφαλιστικός φορέας, Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Από ποιο Νομικό Πλαίσιο διέπεται ο θεσμός της χρηματοδοτικής μίσθωσης;

Ο Ν 1665/1986 «Εταιρίες Χρηματοδοτικής Μίσθωσης» (ΦΕΚ Α’ 194) έθεσε στην Ελλάδα τα νομικά θεμέλια για την εισαγωγή και την ανάπτυξη του θεσμού της χρηματοδοτικής μίσθωσης. Κατόπιν δέχθηκε προσθήκες και τροποποιήσεις με τους νόμους 2367/1995 και 2682/1999.

Ποια διαδικασία ακολουθείται κατά την σύναψη της χρηματοδοτικής μίσθωσης;

Στον βασικό τύπο της χρηματοδοτικής μίσθωσης ο εκμισθωτής έχει ανάγκη από ορισμένο κεφαλαιουχικό αγαθό για την επιχείρηση ή το επάγγελμά του. Αναζητά, λοιπόν, τον επιχειρηματία που εμπορεύεται το εν λόγω αγαθό και διαπραγματεύεται μαζί του την τιμή και γενικότερα οτιδήποτε έχει σχέση με το αγαθό αυτό. Ακολούθως, προσφεύγει σε μια ανώνυμη εταιρεία Leasing, η οποία αγοράζει το αγαθό, που της υπέδειξε ο επιχειρηματίας, καταβάλλοντας το τίμημα και δίνοντας εντολή στον προμηθευτή να παραδώσει κατευθείαν το πράγμα στον ενδιαφερόμενο, με τον οποίο έχει συνάψει χρηματοδοτική μίσθωση.

Ποιος ο νομικός χαρακτηρισμός της σύμβασης της χρηματοδοτικής μίσθωσης;

Δεν πρόκειται για μια απλή σύμβαση μίσθωσης (ΑΚ 574επ.), αλλά για μία σύνθετη σύμβαση, που φέρει στοιχεία: (α) σύμβασης μίσθωσης παραλλαγμένης σε πολλά σημεία του τύπου των διατάξεων ΑΚ 574επ., (β) σύμβασης εντολής, μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή με την οποία ο τελευταίος δίνει εντολή στον πρώτο για διαπραγματεύσεις του αντικειμένου και των συμβατικών της πώλησης την οποία αυτός (ο εκμισθωτής) θα συνάψει με τον προμηθευτή, (γ) σύμβασης εκχώρησης απαίτησης που έχει η εταιρία Leasing κατά του προμηθευτή από την σύμβαση πώλησης, από την εταιρία αυτή προς τον μισθωτή –εκχωρούνται ορισμένες απαιτήσεις και «όχι για την μεταβίβαση ολόκληρου του συμβατικού δεσμού», (δ) σύμβασης προαιρέσεως μεταξύ μισθωτή και εκμισθωτή ότι ο πρώτος έχει δικαίωμα αγοράς του πράγματος ή ανανέωσης της σύμβασης μετά την λήξη της.

Ποιος φέρει την ευθύνη στην χρηματοδοτική μίσθωση;

Στη χρηματοδοτική μίσθωση ο εκμισθωτής αποκλείει οποιαδήποτε δική του ευθύνη και φέρει µόνο τον κίνδυνο της χρηματοδότησης, ο οποίος περιορίζεται στον κίνδυνο τυχόν αδυναμίας του μισθωτή να καταβάλλει το μίσθωμα. Ελαττώματα του πράγματος, πραγματικά ή νομικά, δεν δίνουν στον μισθωτή δικαίωμα μείωσης ή μη καταβολής του μισθώματος, ούτε δικαίωμα καταγγελίας της μίσθωσης, πλην ρητής συμφωνίας του αντιθέτου.


Πηγές

  1. https://www.nomikosodigos.info/guide/simple-legal/674-i-symvasi-hrimatodotikis-misthosis-leasing
  2. http://www.piraeusleasing.gr/leasing/ti_einai_se_poious_apefthinetai
  3. https://pergamos.lib.uoa.gr/uoa/dl/frontend/file/lib/default/data/1322627/theFile
  4. https://www.google.com/search?q=leasing&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwju_6TZ0_3iAhWcTxUIHbC_B5kQ_AUIECgB#imgrc=lWhrqpZbL9xGRM:

Χάρης Κωτσιορίμπας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τρίπολη, Αρκαδίας και σπουδάζει στη Νομική σχολή του ΕΚΠΑ. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες προσομοιώσεις οργανισμών, διαγωνισμούς εικονικών δικών και ρητορικούς αγώνες. Παράλληλα ασχολείται με τον εθελοντισμό.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ