20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚοινωνίαΠερί εθνικών εκλογών

Περί εθνικών εκλογών


Του Δημήτρη Χαμπαίου,

Ο Πλάτων είχε πει πως «Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους πολύ κατώτερους τους». Αν αναλογιστούμε το συλλογισμό του τεράστιου αυτού φιλοσόφου θα παρατηρήσουμε πόσο προφητικός, αλλά συνάμα και επίκαιρος είναι. Είναι γεγονός πως σε περίπου ένα μήνα πλησιάζουν οι εθνικές εκλογές και όσο και αν φαίνεται περίεργο αυτό που προβληματίζει δεν είναι μονάχα το ποιο κόμμα θα κόψει πρώτο το νήμα, αλλά πολύ περισσότερο η αποχή των πολιτών από το δικαίωμα της ψήφου, το οποίο πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς ότι είναι ένα δικαίωμα που δεν μας χαρίστηκε, ούτε ήρθε από τον ουρανό, αλλά διεκδικήθηκε με αγώνες.

Κανείς δεν ζήτησε από κανέναν πολίτη την ενεργό συμμετοχή στα κοινά, κανείς δεν ζήτησε να ταυτιστούν οι πολίτες με κόμματα. Το να είσαι πολιτικό oν όμως και να σκέφτεσαι και να πράττεις με βάση τη λογική σου είναι μία δέσμευση, ιδίως όταν θέλεις να ασκήσεις κριτική τόσο σε κυβερνήσεις, όσο και σε πολίτες που τις επέλεξαν. Δεν υπάρχει κάτι χειρότερο να κατηγορείς τους άλλους, ενώ εσύ ήσουν αδρανής, απών και όταν σου ζητήθηκε μέσω του δημοκρατικού πολιτεύματος να επιλέξεις κάτι που να σε εκφράζει, όσο περισσότερο γίνεται, εσύ άφησες τους άλλους να επιλέξουν για σένα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και τα exit poll που ανακοινώθηκαν, μεγάλο προβληματισμό επίσης παρουσιάζει το 13,3% που έλαβε το κόμμα της Χρυσής Αυγής από τους νέους ηλικίας 17-24 ετών. Και μιλώ για προβληματισμό και εδώ θα εκφράσω την προσωπική  μου γνώμη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω και σίγουρα ούτε να αποδεχθώ ότι ένα ακροδεξιό-ναζιστικό κόμμα κατάφερε να κερδίσει ένα τέτοιο ποσοστό, ιδιαίτερα στους νέους. Το ποσοστό αυτό εντείνει τις σκέψεις πολλών, ότι η νέα γενιά είναι «απολιτίκ», δεν ασχολείται δηλαδή με τα κοινά ούτε σε επίπεδο ενημέρωσης, άρα επιστρέφοντας στην ρήση του Πλάτωνα είναι σίγουρα καταδικασμένοι των ανθρώπων που τους κυβερνούν.

Ενημέρωση, συζήτηση, συμμετοχή. Είναι οι τρεις λέξεις που πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης στο μυαλό του πριν από εκλογικές αναμετρήσεις. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο διάστημα οι πολίτες δεν ασχολούνται με την πολιτική, αυτό που οφείλουν στο ελάχιστο να κάνουν πριν από τις εκλογές είναι να ενημερωθούν για τα κόμματα, ύστερα να συζητήσουν με την οικογένεια τους, με γνωστούς και φίλους, να ανταλλάξουν απόψεις και τέλος να συμμετέχουν και να συμβάλλουν με την ψήφο τους σε όποιο αποτέλεσμα είναι αυτό που θα βγάλει η κάλπη.  Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι οι άνθρωποι αυτοί θα κυβερνούν τη χώρα και θα λαμβάνουν αποφάσεις για  εμάς τους ίδιους. Η συμμετοχή λοιπόν είναι η λέξη κλειδί και αυτή που θα έχει ο καθένας σαν απάντηση αργότερα στο κοντινό ή μακρινό μέλλον, όταν θα ρωτούν τα παιδιά, τα εγγόνια, οι φίλοι, τι έκανες για να αλλάξει η χώρα. Η απάντηση θα είναι ΨΗΦΙΣΑ!ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ! Σωστά ή λανθασμένα εγώ έπραξα το καθήκον μου σαν πολίτης ενός δημοκρατικού πολιτεύματος. Αυτή θα είναι η απάντηση.


Δημήτρης Χαμπαίος
Ο Δημήτρης Χαμπαίος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1998.Είναι προπτυχιακός φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.Λατρεύει την Ιστορία,ενώ σε θέματα Πολιτικής η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που του κεντρίζει το ενδιαφέρον.Είναι γνώστης της Αγγλικής και της Γερμανικής γλώσσας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ