20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρώπηΠεριβάλλονΖώα εξαφανίζονται για τη διασκέδαση των ανθρώπων

Ζώα εξαφανίζονται για τη διασκέδαση των ανθρώπων

 


Της Στέλλας Γαβαλά,

Σε μία προσπάθεια ευαισθητοποιήσης, πολλοί άνθρωποι από μικρή ηλικία έχουμε ακούσει για τα «είδη υπό εξαφάνιση», πώς διάφορα είδη ζώων απειλούνται με εξαφάνιση, ή έχουν ήδη εξαφανιστεί για πάντα. Στο σχολείο θυμάμαι πολλές φορές γινόταν λόγος για λαθροκυνηγούς και πως το παράνομο κυνήγι έχει αφανίσει μεγάλους πλυθησμούς ζώων. Επιπλέον, ο όρος «trophy hunting», που ουσιαστικά είναι όταν ο άνθρωπος κυνηγάει και σκοτώνει κάποιο άγριο ζώο για διασκέδαση, με σκοπό να κρατήσει μέρος του σώματός του σαν βραβείο και να το εκθέσει κάπου, έγινε γνωστός για μένα από μικρή ηλικία. Βίντεο και φωτογραφίες από ρινόκερους με κομμένο το μπροστινό τους κέρατο λόγω λαθροκυνηγών είναι επίσης εύκολο να βρεθούν στο διαδύκτιο, με αποτέλεσμα την φρίκη που νιώθει μεγάλος αριθμός ανθρώπων για το τί συμβαίνει στον κόσμο. Και παρ’ όλα αυτά, είδη ζώων συνεχίζουν να εξαφανίζονται, δείχνοντας πως η εξέλιξη και επιβίωση του ισχυρότερου δεν είναι ο λόγος αυτού, αλλά για μια ακόμη φορά η παρέμβαση του ανθρώπου για δικά του συμφέροντα.

Η αλήθεια είναι πως τα μεγαλόσωμα είδη ζώων βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο εξαφάνισης απ’ ότι τα μικρά ζώα. Το μέλλον είναι πιο εφικτό σε μικρόσωμα και γρήγορα ζώα που γεννούν σε μεγάλο βαθμό και καταναλώνον έντομα, διότι μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Τετοια ζώα είναι τα τρωκτικά και ωδικά πτηνά, ενώ μεγαλόσωμα ζώα όπως ελέφαντες, ρινόκεροι, ιπποπόταμοι, τίγρεις και άλλα δεν έχουν την ίδια προσαρμοστικότητα. Η πρόβλεψη από Βρετανούς επιστήμονες είναι πως σε 100 χρόνια θα έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα μεγάλα ζώα, ενώ τα ολοένα μικρότερα σε μέγεθος θηλαστικά και πτηνά θα επικρατούν. Τα αποτελέσματα προέκυψαν από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, έπειτα από ανάλυση στοιχείων 15.484 είδω ζώων και πουλιών. Επιπλέον προβλέπουν ότι το μέσο βάρος των θηλαστικών θα μειωθεί κατά 25% μέσα στα επόμενα μόλις 100 χρόνια, ενώ τα προηγούμενα 125.000 χρόνια το σώμα των ζώων είχε μειωθεί μόνο κατά 14%.

Εκτός από το λαθραίο κυνήγι και trophy hunting, ο άνθρωπος συνεχίζει με μεγάλη διαφορά να είναι η μεγαλύτερη απειλή για πουλιά και ζώα μέσω αποψίλωσης των δασών, εντατικής γεωργίας, αστικοποίησης, και φυσικά των συνεπών της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, η οποία συνεχίζει να υπάρχει και να αυξάνται πάλι εξαιτίας του ανθρώπου.

Πέραν της Αφρικής, οι άνθρωποι έχουν εξαφανίσει τα περισσότερα μεγαλόσωμα ζώα που ζούσαν σε όλες τις ηπείρους της Γης. Η εκτίμση των επόμενων 100 χρόνων όμως προβλέπει την εξαφάνιση περισσότερο από 1000 μεγάλου μεγέθους θηλαστικών και πτηνών, πολλών από αυτών πλέον και στην Αφρική. Η εξαφάνιση αυτών των ζώων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική όταν δεν ξέρουμε πλήρως ποιος είναι ο ρόλος τους. Χωρίς αυτά, ολόκληρα οικοσυστήματα θα δυσκολευτούν στην επιβίωσή τους, οδηγώντας στην κατάρρευσή τους. Για τον λόγο αυτό πρέπει οι προσπάθειές μας να συγκεντρωθούν στο πώς θα επιβιώσουν αυτά τα ζώα, στην πλήρη απαγόρευση trophy hunting και σκληρών ποινών λαθροκυνηγιού, και φυσικά στην ομαδική προσπάθεια της εξάλλειψης υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ανθρωπότητα πρέπει να οδεύσει σε ένα μέλλον όπου το περιβάλλον παίζει πρωταρχικό ρόλο σε όλα τα στάδια πολιτικής και καθημερινής ζωής.


Στέλλα Γαβαλά

Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, είναι απόφοιτη της Σχολής Μωραΐτη. Σπουδάζει Business Management στο Λονδίνο, όπου και μένει τα τελευταία χρόνια. Ευαισθητοποιημένη για περιβαλλοντικά ζητήματα, αρθρογραφεί σχετικά με αυτά στο Ελεύθερο του OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ