15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

2η Ιουνίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1940: Γεννιέται στην Αθήνα, ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, Κωνσταντίνος. Το 1958 αποφοίτησε από το Εθνικό Εκπαιδευτήριο Αναβρύτων, συνεχίζοντας για δύο χρόνια την εκπαίδευσή του στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1960, συμμετείχε με την ελληνική ομάδα ιστιοπλοΐας, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία Ντράγκον. Συμμετείχε ως πηδαλιούχος του σκάφους «Νηρεύς» με πλήρωμα τον Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και τον Γιώργο Ζαΐμη. Η ομάδα απέσπασε το πρώτο χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας, από το 1912. Στις 6 Μαρτίου 1964 ο βασιλιάς Παύλος πέθανε από καρκίνο και τον διαδέχθηκε στο θρόνο ο 24χρονος Κωνσταντίνος ως Βασιλιάς της Ελλάδας, ως Κωνσταντίνος Β΄. Παρόλο που ήταν δημοφιλής, ήταν νέος, άπειρος και η μητέρα του βασίλισσα Φρειδερίκη, όντας μία ισχυρή προσωπικότητα, τον επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό. Η πολιτική κατάσταση την περίοδο της βασιλείας του Κωνσταντίνου ήταν ιδιαίτερα πολωμένη μεταξύ του πρωθυπουργού και αρχηγού της Ενώσεως Κέντρου Γεωργίου Παπανδρέου και του αρχηγού της ΕΡΕ Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Η βασιλεία του σημαδεύτηκε από τα «Ιουλιανά» του 1965 και την επιβολή της Δικτατορίας στις 21 Απριλίου 1967. Όταν ανετράπη η δημοκρατία, ο Κωνσταντίνος έδειξε αναποφασιστικότητα και δεν αντέδρασε δυναμικά, αποδεχόμενος να ορκίσει την κυβέρνηση του καθεστώτος, θεωρώντας, ότι θα μπορούσε να την ελέγξει. Στις 13 Δεκεμβρίου, προχώρησε σε αντικίνημα, το οποίο ήταν καταδικασμένο να αποτύχει, καθώς δεν είχε οργανωθεί σωστά. Η Αεροπορία και το Ναυτικό συντάχθηκαν στο πλευρό του αλλά ο Στρατός παρέμεινε πιστός στο καθεστώς. Με την αποτυχία της προσπάθειάς του αυτής, εγκατέλειψε τη χώρα και ο Παπαδόπουλος ανέλαβε πρωθυπουργός διορίζοντας ως Αντιβασιλέα τον στρατηγό Ζωιτάκη. Στις 29 Ιουλίου 1973, η Χούντα, με δημοψήφισμα, κατήργησε τη μοναρχία, κάτι, που δεν αναγνώρισε ο ίδιος και τα κόμματα και συμφώνησαν και οι δύο πλευρές να διεξαχθεί δημοψήφισμα, όταν αποκατασταθεί η Δημοκρατία. Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις 8 Δεκεμβρίου 1974, διεξήχθη δημοψήφισμα, με το 69,2% να ψηφίζει κατά της Βασιλευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.


1941: Δύο μέρες μετά την παράδοση της Κρήτης στις γερμανικές δυνάμεις, ένα εκτελεστικό απόσπασμα Γερμανών αλεξιπτωτιστών εκτέλεσε τους άντρες κατοίκους του χωριού Κοντομαρί Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή του ντόπιου πληθυσμού στη «Μάχη της Κρήτης». Είναι από τα πρώτα αντίποινα, που επρόκειτο να γίνουν στην Κρήτη από τις κατοχικές δυνάμεις. Η εκτέλεση των ανδρών στο Κοντομαρί έμεινε γνωστή ως «Η Σφαγή στο Κοντομαρί». Οργανώθηκε από τον Πτέραρχο Κουρτ Στούντεντ.


1946: Διενεργείται στην Ιταλία δημοψήφισμα για το πολιτειακό ζήτημα. Στο δημοψήφισμα αυτό, οι Ιταλοί ψήφισαν. Μετά το δημοψήφισμα, ο βασιλιάς Ουμβέρτος Β’ εξορίστηκε. Από τη σύσταση της ενωμένης Ιταλίας, το πολίτευμα ήταν μοναρχικό. Η Ιταλία ήταν ένα βασίλειο, το οποίο κυβερνήθηκε από τον Οίκο της Σαβοΐας. Οι μοναρχικοί κατηγόρησαν το δημοκρατικό στρατόπεδο για νοθεία, εξαιτίας της επικράτησης με μικρή διαφορά της αβασίλευτης δημοκρατίας, καθώς υπέρ ψήφισε της Δημοκρατίας ψήφισε το 54,3% και υπέρ της Μοναρχίας, το 45,3%.  


1971: Για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, συμμετέχει ελληνική ομάδα στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης (σήμερα: Champions League). Στον τελικό του Wembley ήρθαν αντιμέτωποι ο Παναθηναϊκός, που είχε αποκλείσει, προηγουμένως, την Ζενές Ες, την Σλόβαν Μπρατισλάβας, την Έβερτον και τον Ερυθρό Αστέρα, με την ομάδα – μοντέλο, που θα κυριαρχήσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τα επόμενα χρόνια, τον Άγιαξ, του Γιόχαν Κρόιφ. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ήττα του Παναθηναϊκού με 2-0, με γκολ του Βαν Ντάικ και αυτογκόλ του Καψή.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ