15 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

29η Μαιου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1453: Ο οθωμανικός στρατός του Σουλτάνου Μωάμεθ Β’ καταλαμβάνει την πρωτεύουσα του βυζαντινού κράτους Κωνσταντινούπολη, μετά από πολιορκία που είχε ξεκινήσει από τις 6 Απριλίου. Οι αμυνόμενοι, υπό τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο αντιμετώπισαν περίπου 100.000 υποστηριζόμενους από πυροβολικό Οθωμανούς, Γενίτσαρους και Σέρβους, ενώ οι ίδιοι αριθμούσαν μετά βίας τους 10.000, μετά και την ενίσχυση που έλαβαν από τη Γένοβα και τη Βενετία. Η Ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία έχασε την πρωτεύουσά της και καταλύθηκε οριστικά λίγα χρόνια αργότερα, όταν έπεσαν και οι τελευταίες κτήσεις της στην Τραπεζούντα, την Ήπειρο και το Μανγκούπ. Η πτώση της Κωνσταντινούπολης συγκαταλέγεται στα γεγονότα που χαρακτηρίζουν τη μετάβαση από τον Μεσαίωνα στην πρώιμη Νεότερη Ιστορία.


1917: Γεννιέται στο Μπρουκλάιν της Μασαχουσσέτης ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, Αμερικανός πολιτικός και ο 35ος κατά σειρά Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Κένεντι αποφοίτησε από το Χάρβαρντ το 1940 και υπηρέτησε στο Ναυτικό των ΗΠΑ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από το 1953 έως το 1960 υπήρξε μέλος της Γερουσίας των ΗΠΑ για τη Μασαχουσέτη, ενώ αργότερα κέρδισε τον Νίξον στις εκλογές του 1960 και έλαβε το προεδρικό αξίωμα. Η θητεία του Κένεντι χαρακτηρίστηκε από συνεχείς εντάσεις με πρώην κομμουνιστικά κράτη όπως η ΕΣΣΔ και η Κούβα (Εισβολή του Κόλπου των Χοίρων, Κρίση των Πυραύλων της Κούβας) και υπήρξε σύντομη, καθώς ο ίδιος δολοφονήθηκε τον Νοέμβριο του 1963 στο Ντάλας του Τέξας.


1953: Οι ορειβάτες Τένσινγκ Νοργκέι και Έντμουντ Χίλαρι, μέλη της βρετανικής ορειβατικής αποστολής του Τζον Χαντ, σημειώνουν την πρώτη επιτυχημένη ανάβαση της κορυφής Έβερεστ στα Ιμαλάια. Μετά την ολοκλήρωσή της, οι δύο ορειβάτες παρέμειναν για ένα τέταρτο της ώρας στην κορυφή για να απαθανατίσουν τη στιγμή και αργότερα έγιναν δεκτοί στο Νεπάλ και στο Ηνωμένο Βασίλειο αντίστοιχα, με μεγάλες τιμές. Η αποστολή είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο και περιλάμβανε παραπάνω από 400 άτομα.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ