16.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

20η Μαΐου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1769: Γεννιέται στην Ύδρα ο Ανδρέας Βώκος, ευρύτερα γνωστός ως Ανδρέας Μιαούλης, Έλληνας πλοιοκτήτης, στρατιωτικός, πολιτικός και ένας εκ των σπουδαιότερων αγωνιστών της Επανάστασης του 1821. Ο Μιαούλης από τα εφηβικά του χρόνια παρουσίασε κλίση προς τη ναυτιλία, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση του οικογενειακού εμπορικού πλοίου. Η επιχειρηματική δραστηριότητα που ανέπτυξε, απέφερε σημαντικά κέρδη για τον ίδιο και την οικογένειά του, γεγονός που του επέτρεψε να ναυπηγήσει περισσότερα και μεγαλύτερα πλοία και στις αρχές του 19ου αιώνα να καταστεί ιδιαίτερα γνωστός στην Ανατολική Μεσόγειο. Το 1816, όμως, αποσύρθηκε και άφησε τα πλοία του στον γιο του, Δημήτριο. Κατά την Επανάσταση του 1821 ο Ανδρέας Μιαούλης έθεσε μέρος της περιουσίας του υπέρ του εθνοαπελευθερωτικού αγώνα και συμμετείχε σε πλήθος νικηφόρων ναυτικών επιχειρήσεων των Ελλήνων. Στη συνέχεια, αντιτάχθηκε στον Καποδίστρια και έλαβε μέρος στην ανταρσία της Ύδρας. Απεβίωσε τον Ιούνιο του 1835 στον Πειραιά.


1806: Γεννιέται στο Λονδίνο ο Τζον Στιούαρτ Μιλ, Βρετανός φιλόσοφος και πολιτικός οικονομολόγος, ένας εκ των σπουδαιότερων στοχαστών του κλασικού φιλελευθερισμού. Στα παιδικά του χρόνια δέχθηκε με ιδιαίτερη μέριμνα του πατέρα του κλασική και θετική παιδεία, ενώ αργότερα εντρύφησε και στην πολιτική οικονομία μελετώντας τον Άνταμ Σμιθ και τον Ντέιβιντ Ρικάρντο. Η ενασχόλησή του με το αντικέιμενο, τον οδήγησε στη διατύπωση της ιδέας του ωφελιμισμού και στην υπεράσπιση των ατομικών ελευθεριών σε αντιδιαστολή με την κρατική παρεμβατικότητα. Υπήρξε, επίσης, ένας εκ των πρώτων φεμινιστών και ως μέλος του Κοινοβουλίου υποστήριξε την επέκταση των εκλογικών δικαιωμάτων. Απεβίωσε τον Μάιο του 1873 στην Αβινιόν.


1941: Αρχίζει η Μάχη της Κρήτης, με την κατά κύματα ρίψη γερμανών αλεξιπτωτιστών, για την κατάληψη της Μεγαλονήσου. (Επιχείρηση Ερμής)


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ