17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

12η Μαΐου


Του Παντελή Ζηβόντση,

1821: – Μάχη στο Βαλτέτσι –  Πραγματοποιείται μία από τις σημαντικότερες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης. Διεξήχθη στις 12 και 13 Μαΐου του 1821 γύρω από το ορεινό χωριό Βαλτέτσι της Μαντινείας και στέφθηκε από τη νίκη των ελληνικών όπλων. Η μάχη στο Βαλτέτσι κράτησε σχεδόν 23 ώρες και ήταν η πρώτη σημαντική νίκη του Αγώνα. Αμέσως μετά τη μάχη, ο Κολοκοτρώνης συγκινημένος μίλησε προς τους νικητές και όπως αναφέρει ο ίδιος στα Απομνημονεύματά του, τους είπε μεταξύ άλλων ότι η ημέρα αυτή πρέπει να καθαγιαστεί με νηστεία όλων και να εορτάζεται η επέτειός της εις «αιώνας αιώνων, έως ου στέκει το έθνος, διότι ήτο η ελευθερία της πατρίδος». Η νίκη στο Βαλτέτσι ενίσχυσε το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων, στοιχεία που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο στην άλωση της Τριπολιτσάς.


1902: Ιδρύεται στον Πειραιά από τον Νικόλαο και τον Ανδρέα Χατζηκυριάκο το πρώτο ελληνικό τσιμεντοποιείο, που ονομάζεται TITAN. Η πρώτη μονάδα παραγωγής εγκαθίσταται στην Ελευσίνα.


1939: Γεννιέται στην Αθήνα ο Μιλτιάδης Έβερτ, Έλληνας πολιτικός, δήμαρχος Αθηναίων και πρόεδρος της Ν.Δ. Το 1986, στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, εξελέγη Δήμαρχος Αθηναίων με ποσοστό 54,5%. Στο αξίωμα του δημάρχου παρέμεινε από την 1η Ιανουαρίου 1987 μέχρι την 3η Μαΐου 1989, οπότε παραιτήθηκε για να λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές. Επί της δημαρχίας του δημιουργήθηκε ο Αθήνα 9.84, ο πρώτος δημοτικός ραδιοσταθμός στην Ελλάδα. Στις 3 Νοεμβρίου 1993, μετά την εκλογική ήττα της ΝΔ και την παραίτηση Μητσοτάκη, εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Είχε χαρακτηριστεί ως «λαϊκός» δεξιός.


Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ