24.4 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

17η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1944: Δυνάμεις του ΕΛΑΣ επιτίθενται εναντίον του στρατιωτικού σκέλους της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΚΑ, του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων, στα Κλήματα Δωρίδας. Ως αφορμή θεωρήθηκε η επιθετικότητα ορισμένων μονάδων του 5/42 εναντίον σχηματισμών του ΕΛΑΣ. Οι υπέρτερες αριθμητικά στρατιωτικές δυνάμεις του ΕΛΑΣ (περίπου 1400 άντρες) θα επικρατήσουν εις βάρος των σχεδόν πεντακοσίων μαχητών του 5/42 και ως συνέπεια η οργάνωση θα διαλυθεί. Αρκετοί άντρες του Συντάγματος θα αιχμαλωτιστούν και κάποιοι από αυτούς θα εκτελεστούν. Ο αρχηγός της οργάνωσης, συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός θα δολοφονηθεί από τον ταγματάρχη του ΕΛΑΣ, Ευθύμιο Ζούλα, έπειτα από σκληρή λογομαχία των δύο, κατά τη μεταφορά του πρώτου στο αρχηγείο του ΕΛΑΣ. Το περιστατικό αυτό αποτελεί μία από τις πιο μελανές σελίδες της Εθνικής Αντίστασης.

1946: Η Συριακή Δημοκρατία γίνεται ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, αφού παύει ο έλεγχος της Γαλλικής Εντολής για τη Συρία και τον Λίβανο, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί μετά το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το σύγχρονο συριακό κράτος θα ενωθεί με την Αίγυπτο το 1958 στο πλαίσιο της Ηνωμένης Αραβικής Δημοκρατίας. Η Συρία θα αποσυρθεί από την Ένωση το 1961 και θα υιοθετήσει το όνομα Συριακή Αραβική Δημοκρατία, το οποίο και κρατάει μέχρι σήμερα.

1961: Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων. Οι ΗΠΑ εκτελούν επιχείρηση στρατιωτικής εισβολής στην Κούβα με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Φιντέλ Κάστρο. Η CIA είχε χρηματοδοτήσει τη σύσταση της παραστρατιωτικής οργάνωσης, Ταξιαρχία 2506, η οποία αποτελείτο κυρίως από εξόριστους Κουβανούς, αλλά και από Αμερικανούς, και αριθμούσε περί τους 1.500 άντρες. Η δύναμη εισβολής ξεκίνησε από τη Νικαράγουα και τη Γουατεμάλα και με αμφίβια επιχείρηση προσέβαλε το κουβανικό έδαφος, αφού προηγήθηκε βομβαρδισμός ορισμένων κουβανικών επιγείων στόχων από αμερικανικά Β-26. Παρά την αρχική επιτυχία, οι Κουβανικές Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις αντεπιτέθηκαν και μέχρι τις 20 Απριλίου κατόρθωσαν να οδηγήσουν τους εισβολείς σε παράδοση. Η παταγώδης αυτή αποτυχία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ισχυροποίησε τη θέση του Φιντέλ Κάστρο στο εσωτερικό της χώρας και έφερε πιο κοντά την Κούβα στη Σοβιετική Ένωση, προσέγγιση την οποία οι ΗΠΑ ήθελαν να αποτρέψουν.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ