15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

12η Απριλίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1861: Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος. Οι δυνάμεις των προσφάτως αποσχισθέντων συνομόσποδων πολιτειών βομβαρδίζουν το Οχυρό Σάμτερ στο Τσάρλεστον απαιτώντας την παράδοσή του. Η, στις υπηρεσίες της Ένωσης, φρουρά του οχυρού, ανταποδίδει τα πυρά, αλλά αναγκάζεται να παραδώσει το οχυρό μιάμιση ημέρα αργότερα. Η σύγκρουση έληξε χωρίς απώλειες, υπήρξε, όμως η πρώτη ανάμεσα σε δυνάμεις του Βορρά και του Νότου και σηματοδότησε την έναρξη του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου.


1871: Γεννιέται στην Ιθάκη ο Ιωάννης Μιχαήλ Μεταξάς, Έλληνας στρατιωτικός, πολιτικός και δικτάτορας. Το 1885 ξεκίνησε να φοιτεί στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, από την οποία και αποφοίτησε το 1890 ως ανθυπολοχαγός του Μηχανικού. Δύο χρόνια αργότερα εισήλθε στη Σχολή Μηχανικών Στρατού και το 1897 μετατέθηκε στο Υπουργείο Στρατιωτικών. Την επόμενη χρονιά έλαβε βασιλική υποτροφία και μετέβη στο Βερολίνο για να σπουδάσει στην εκεί Πολεμική Ακαδημία έως το 1902 που αποφοίτησε ως αριστούχος και στη συνέχεια εντάχθηκε στο τότε νεοσύστατο Γενικό Επιτελείο Στρατού. Το 1906 προάχθηκε σε Λοχαγό και το επόμενο έτος ξεκίνησε να εκπαιδεύει τον μετέπειτα βασιλιά Γεώργιο Β’ στα στρατιωτικά θέματα. Μετά το Κίνημα στο Γουδή μετατέθηκε στη Λάρισα, για να κληθεί το 1910 στην Αθήνα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και να γίνει ο πρώτος υπασπιστής του. Κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα για το ελληνικό στράτευμα στελέχη. Κατά την παράδοση της Θεσσαλονίκης, μάλιστα, διαπραγματεύτηκε ο ίδιος, μαζί με τον Βίκτορα Δούσμανη με τους Οθωμανούς και το 1913 προάχθηκε σε ταγματάρχη, ενώ αργότερα διετέλεσε και Διευθυντής της Ανώτερης Στρατιωτικής Ακαδημίας. Την περίοδο του Εθνικού Διχασμού συντάχθηκε με τους αντιβενιζελικούς και ως συνέπεια εξορίστηκε το 1917 στην Κορσική. Επέστρεψε, ωστόσο και άσκησε κριτική εναντίον της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή ίδρυσε το Κόμμα των Ελευθεροφρόνων, το οποίο αν και είχε μικρή απήχηση, κατάφερε να εισέλθει στη Βουλή. Η ταραχώδης περίοδος των επόμενων ετών έληξε όταν ο ίδιος διορίστηκε από τον βασιλιά Γεώργιο Β’ πρωθυπουργός και επέβαλε δικτατορία στις 4 Αυγούστου του 1936. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 1940 εναντιώθηκε στις επιταγές των Ιταλών του Μουσολίνι και ως αποτέλεσμα η Ελλάδα ενεπλάκη στον νικηφόρο Ελληνοϊταλικό Πόλεμο. Απεβίωσε, ωστόσο, λίγο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1941 στην Αθήνα, σε ηλικία 69 ετών.


1971: Λαμβάνει χώρα η εκτόξευση του Βοστόκ 1, της πρώτης στα χρονικά επανδρωμένης διαστημικής πτήσης. Η αποστολή αυτή του προγράμματος Βοστόκ εκτοξεύθηκε από το σοβιετικό κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ και έφερε τον κοσμοναύτη και επισμηναγό Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Διήρκησε 108 λεπτά και έληξε με την προσγείωση του Γκαγκάριν με αλεξίπτωτο, ο οποίος έγινε και ο πρώτος άνθρωπος που βρέθηκε στο Διάστημα.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

 

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ