15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

7η Απριλίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

529: Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α´ εκδίδει τον Ιουστινιάνειο Κώδικα (θεμελιώδες έργο της νομικής). Ο Ιουστινιάνειος Κώδικας (Codex Iustinianus) ήταν μία σύνθεση των αυτοκρατορικών νόμων από την εποχή του αυτοκράτορα Αδριανού έως και του Ιουστινιανού και μία αναθεώρηση παλαιότερων νομικών συγγραμμάτων, που είχαν εκδοθεί από Ρωμαίους αυτοκράτορες. Ο Κώδικας αποσκοπούσε στη θέσπιση ενός κοινού κώδικα, ο οποίος θα ήταν δυνατό να μελετηθεί και να εφαρμοστεί, αφού μέχρι την εποχή του Ιουστινιανού (αρχές 6ου αιώνα) η οργάνωση του Ρωμαϊκού Δικαίου βρισκόταν σε χαώδη κατάσταση. Ο Ιουστινιάνειος Κώδικας ήταν το πρώτο μέρος του συνολικού κώδικα, ο οποίος ονομάστηκε κατά τον 16ο αιώνα Corpus Iuris Civilis.


1929: Διεξάγεται ο πρώτος ποδοσφαιρικός αγώνας της Εθνικής Ελλάδος με αντίπαλο τη δεύτερη ομάδα της Ιταλίας. Το παιχνίδι διεξήχθη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας με την ιταλική ομάδα να επικρατεί με σκορ 4-1. Ωστόσο, η Εθνική Ελλάδος είχε αγωνιστεί, κατά το παρελθόν, σε ορισμένους αγώνες, αλλά αυτός ο αγώνας ήταν ο πρώτος υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).


1943: Αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της Ελλάδας ο ένας εκ των τριών δοσίλογων πρωθυπουργών (Τσολάκογλου, Λογοθετόπουλος) τρίτος κατά σειρά, Ιωάννης Ράλλης. Ανέλαβε πρωθυπουργός της διορισμένης κυβέρνησης της ναζιστικής «Ελληνικής Πολιτείας». Παράλληλα, κατείχε τα υπουργεία Γεωργίας, Επισιτισμού και Εθνικής Άμυνας. Οργάνωσε τα Τάγματα Ασφαλείας, που είχαν ως στόχο την άμυνα της υπαίθρου και την αντιμετώπιση των ενόπλων ανταρτών του ΕΑΜ και των άλλων αντάρτικων ομάδων. Μετέτρεψε, επίσης, την Ειδική Ασφάλεια σε υπηρεσία με απεριόριστη εξουσία για τη δίωξη του κομμουνισμού και των αντιστασιακών οργανώσεων, ειδικά στις πόλεις. Αν και πίστευε, πως οι Σύμμαχοι θα κέρδιζαν τον πόλεμο, θεωρούσε, ότι μόνο με τα Τάγματα Ασφαλείας και υπό τις διαταγές της Βέρμαχτ θα αποτρεπόταν η επικράτηση του κομμουνισμού στην Ελλάδα. Οι ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων ότι φορούσαν μπλούζες με στόχο.


1999: Η ομάδα ποδοσφαίρου της ΑΕΚ συμμετέχει σε φιλικό αγώνα απέναντι στην Παρτιζάν στο Βελιγράδι, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον βομβαρδισμένο σερβικό λαό, από το ΝΑΤΟ. Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ, μάλιστα, αγωνίστηκαν με φανέλες, οι οποίες στην μπροστινή όψη, είχαν ζωγραφισμένους στόχους.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ