15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

27η Μαρτίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1959: Γεννιέται στη Σάντα της Γεωργίας ο Ιβάν Σαββίδης. Ο Σαββίδης είναι Ρώσος επιχειρηματίας και πολιτικός, ελληνικής καταγωγής. Έλαβε την ελληνική υπηκοότητα τον Απρίλιο του 2013. Εξελέγη μέλος της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ, το 1998 και το 2003. Επίσης, το 2003, εξελέγη βουλευτής στη Ρωσική Δούμα. Κατά τη διάρκεια της βουλευτικής του θητείας στη Δούμα, ανέλαβε καθήκοντα ως αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας. Επανεξελέγη το 2007, ως βουλευτής στη Δούμα με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν. Στην ίδια κοινοβουλευτική περίοδο, ήταν μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων ως υπεύθυνος των διαβουλευτικών σχέσεων με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ήταν και αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ένωσης. Το έργο του στη Θεσσαλονίκη έχει καταγραφεί εκτενώς και χαρακτηρίζεται από μία σειρά αθλητικών, εμπορικών, ξενοδοχειακών και τηλεοπτικών επενδύσεων. Παράλληλα, η επιρροή του χαρακτηρίζεται σημαντική για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας, ενώ χαίρει δημοτικότητας στους κύκλους φιλάθλων του ΠΑΟΚ, λόγω της ενασχόλησης του με την ΠΑΕ.


1963: Γεννιέται στο Νόξβιλ του Τενεσί, ο  Κουέντιν Τζερόμ Ταραντίνο. Είναι Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός του κινηματογράφου. Είναι γνωστός, ως ο μοντέρνος δημιουργός, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς οι ιστορίες του είναι μη γραμμικές, με αξιομνημόνευτους διαλόγους και ωμή βία. Εισήγαγε νέες ιδέες στις αμερικάνικες ταινίες. Είναι ένας από τους διασημότερους νέους σκηνοθέτες, που έθεσαν τις βάσεις για την επανάσταση του ανεξάρτητου κινηματογράφου της δεκαετίας του ’90. Ένα χαρακτηριστικό τού είναι η γρήγορη ομιλία του, γνωρίζει όλες τις εξελίξεις στον χώρο του κινηματογράφου και έχει εγκυκλοπαιδικές γνώσεις με τον κλασικό και τον πειραματικό κινηματογράφο. Από τις διασημότερες ταινίες του είναι το Pulp Fiction, με τους Τζον Τραβόλτα και Ούμα Θέρμαν, η οποία βραβεύθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1994. Η ταινία προτάθηκε για επτά Όσκαρ, κερδίζοντας το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου. Όπως και άλλοι διάσημοι σκηνοθέτες, ο Ταραντίνο εμφανίζεται σε μικρούς ρόλους σε κάποιες ταινίες του, με πιο χαρακτηριστικούς στο Pulp Fiction και το Reservoir Dogs.


1970: Ξεκινάει η Δική των μελών της «Δημοκρατικής Άμυνας». Τα περισσότερα μέλη κατηγορούνται για βομβιστικές επιθέσεις την περίοδο της Δικτατορίας. Μεταξύ αυτών, ο Σάκης Καράγιωργας, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, Χαράλαμπος Πρωτοπαπάς, Παναγιώτης Ανδριτσάκης, Παναγιώτης Τσαγκαράκης και ο στρατηγός Γεώργιος Ιορδανίδης. Αποτέλεσε γεγονός κομβικής σημασίας η Δίκη αυτή, τόσο για την οργανωμένη αντίσταση κατά του «Απριλιανού καθεστώτος», όσο και για τη βιωσιμότητα της Χούντας, καθώς, με τη δημοσίευση και έκταση, που πήρε η Δίκη, λίγους μήνες αργότερα η Ελλάδα αποχώρησε από το Συμβούλιο της Ευρώπης.


1977: Δύο Boeing 747, ένα της KLM κι ένα της PanAm, συγκρούονται στο διάδρομο απογείωσης της Τενερίφης στα Κανάρια Νησιά. Πρόκειται για το πιο πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα, καθώς 583 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και μόλις 61 διασώζονται.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ