18.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

26η Μαρτίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1904: Γεννιέται στην Αθήνα, ο Ξενοφών Ζολώτας. Ήταν οικονομολόγος, ακαδημαϊκός και πολιτικός, ενώ είχε διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας (23 Νοεμβρίου 1989 –  11 Απριλίου 1990) στην Οικουμενική Κυβέρνηση, που είχε στηρίξει η ΝΔ, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ενιαίος Συνασπισμός της Αριστεράς. Διετέλεσε τρεις φορές Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (Οκτώβριος 1944 – Ιανουάριος 1945), (Φεβρουάριος 1955 –  Αύγουστο του 1967) και (Νοέμβριος 1974 – Νοέμβριος 1981). Κατά το παρελθόν, είχε αναλάβει Υπουργός Συντονισμού στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Κιουσόπουλου (1952) και στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ως το Νοέμβριο του 1974. Ο Ζολώτας κατάφερε με πρωτοποριακά νομισματικά μέτρα να βελτιώσει τη μεταπολεμική οικονομία της χώρας, ενώ έχει μείνει γνωστός για δύο λόγους, που είχε εκφωνήσει στην Washington, ως Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος στις 26 Σεπτεμβρίου του 1957 και στις 2 Οκτωβρίου του 1959. Η γλώσσα ήταν η αγγλική αλλά με εξαίρεση ελάχιστους συνδέσμους, άρθρα και προθέσεις, όλες οι υπόλοιπες λέξεις ήταν ελληνικής προέλευσης. Οι λόγοι τού ήταν εντυπωσιακοί, ήταν ένα διανοητικό παιχνίδι και αποσκοπούσαν στο να κεντρίσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ για την κατεστραμμένη Ελλάδα, που λίγα χρόνια, πριν, είχε βγει από έναν καταστροφικό Εμφύλιο.  


1945: Λήγει η Μάχη της Ίβο Τζίμα. Το νησί Ίβο Τζίμα κατελήφθη από τον αμερικάνικο στρατό, και θεωρείται μία εκ των φονικότερων μαχών και μία εκ των μεγαλύτερων αμφίβιων επιχειρήσεων στην ιστορία. Η μάχη της Ίβο Τζίμα διεξήχθη στο θέατρο του Ειρηνικού Ωκεανού κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπρεπε να καταλάβουν το νησί για να καταφέρουν να επικρατήσουν κατά της Ιαπωνίας. Η μάχη αυτή διήρκησε 35 μέρες. Οι ΗΠΑ κατέλαβαν ολοκληρωτικά το νησί και, φυσικά, τις τρεις αεροπορικές βάσεις, που βρίσκονταν εκεί. Κατά αυτόν τον τρόπο, έχοντας υπό τον έλεγχό τούς τις αεροπορικές βάσεις, θα μπορούσαν να οργανώσουν την εκστρατεία για την κατάληψη της Ιαπωνίας.


2000: Η Ελλάδα γίνεται πλήρες μέλος της Συνθήκης του Σένγκεν, την οποία είχε υπογράψει 8 χρόνια νωρίτερα. Στόχος της Συνθήκης ήταν η σταδιακή κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των κρατών της Ε.Ε., η ελεύθερη κυκλοφορία για όλους και συνεργασία σε ζητήματα αστυνομικής και δικαστικής φύσεως.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ