15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

24η Μαρτίου


Του Πελοπίδα-Παναγιώτη Κουλούρη,

1882: Το 1882, ο Ρόμπερτ Κοχ, ο οποίος ήταν Γερμανός γιατρός, ανακάλυψε το βακτήριο, που ευθυνόταν για την ασθένεια κατά της φυματίωσης (Mycobacterium tuberculosis). Μία ασθένεια, η οποία, κατά τον 20ο αιώνα, προκάλεσε το θάνατο σε 100 εκατομμύρια ανθρώπους, υπολογίζεται, πως στον 21ο αιώνα, παρά την πρόοδο της ιατρικής, προκαλεί το θάνατο σε 1,5 εκατομμύριο, κάθε χρόνο. Λόγω της σημαντικής, αυτής, ανακάλυψης του Κοχ, η 24η Μαρτίου έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά της φυματίωσης.


1933: Ξεκινάει η ναζιστική δικτατορία. Το Reichstag (γερμανικό Κοινοβούλιο), βασιζόμενο στον «Εξουσιοδοτικό Νόμο», παραχωρεί τη νομοθετική εξουσία στην χιτλερική κυβέρνηση.


1976: Μετά από έντονη πολιτική αναταραχή στην Αργεντινή, η οποία είχε ξεκινήσει από το 1970, 6 χρόνια μετά, ο οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας κατέλαβαν την εξουσία, ανατρέποντας τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Ισαμπέλ Περόν. Επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής, η οποία ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας μετά το πραξικόπημα, τέθηκε ο στρατηγός Χόρχε Ραφαέλ Βιδέλα Ρεδόντο. Επτά χρόνια διήρκησε η δικτατορία στην Αργεντινή και οι πραξικοπηματίες την αποκαλούσαν ως «Διαδικασία Εθνικής Αναδιοργάνωσης». Το 2006, η ημέρα αυτή ορίστηκε ως αργία και ονομάστηκε «Ημέρα Μνήμης για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη».


1999: Συντελείται η πρώτη επίθεση στην ιστορία του ΝΑΤΟ, κατά της κυριαρχίας ενός κράτους. Οι νατοϊκές δυνάμεις, εξαπέλυσαν ισχυρούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθώς η τελευταία δε δεχόταν να υπογράψει τη συμφωνία για το Κοσσυφοπέδιο. Οι βομβαρδισμοί διήρκησαν τρεις μήνες και σταμάτησαν όταν οι στρατιωτικές γιουγκοσλαβικές δυνάμεις αποφάσισαν να αποσυρθούν από την περιοχή.


Πελοπίδας-Παναγιώτης Κουλούρης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1996. Το 2014 ξεκίνησε τις σπουδές του, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστημίου αποφοιτώντας το 2018. Τον Οκτώβριο ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Νεαπόλεως Πάφου στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα "Νεότερη και Σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Ελληνική Ιστορία". Στο OffLine Post αρθρογραφεί για τις κατηγορίες Πολιτικού και Ιστορίας.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ