17.2 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕυρωεκλογές 2019Δούναι & λαβείν με φόντο το ευρωπαϊκό μέλλον

Δούναι & λαβείν με φόντο το ευρωπαϊκό μέλλον


Της Σπυριδούλας Βαλασιάδου,

Μια διαμάχη που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απέλαση του κυβερνώντος κόμματος της Ουγγαρίας από το κεντροδεξιό μπλοκ της Ευρώπης παρέμεινε άλυτη την Τρίτη, μετά το πέρας των συνομιλιών μεταξύ του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν και του κοινοβουλευτικού αρχηγού της συμμαχίας. «Σήμερα στις συνομιλίες μου με τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν είχαμε ένα εποικοδομητικό κλίμα, αλλά τα προβλήματα δεν έχουν ακόμη λυθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους στη Βουδαπέστη ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ηγέτης του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. «Πρέπει να αξιολογήσουμε και να συζητήσουμε ακόμα μεταξύ των μελών του κόμματος του ΕΛΚ για τις επικείμενες αποφάσεις», συμπλήρωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις εκλογές του Μαΐου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι αξιωματούχοι του ΕΛΚ αναμένεται να συζητήσουν στις 20 Μαρτίου, αναφορικά με την εκλογική πορεία του «Fidesz», εάν δηλαδή θα παραμείνει στο μπλοκ, αφού πάνω από δώδεκα μέλη ζήτησαν την απέλαση ή την αναστολή του. Η αιτία για τις εκκλήσεις ήταν μια εκστρατεία κατά της μετανάστευσης, η οποία απευθυνόταν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jean-Claude Juncker, ανώτερο μέλος του ΕΛΚ και στον ουγγρο-αμερικανικό χρηματοδότη Τζορτζ Σόρο. Ο Weber υποστήριξε ότι είναι θετικό το γεγονός πως ο Orbán επιβεβαίωσε τον τερματισμό της εκστρατείας αφισών, ωστόσο θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ευρύτερα ζητήματα. «Αυτό που θέλουμε να εγγυηθούμε είναι ότι ο Fidesz δεσμεύεται για τις αξίες του ΕΛΚ και ότι η Ουγγαρία είναι μια σαφής φιλοευρωπαϊκή χώρα που συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές αξίες», δήλωσε χαρακτηριστικά κρούοντας τον κώδωνα της μη-συμπερίληψης στο συνασπισμό.

Ο επικεφαλής του προσωπικού του Orban, Gergely Gulyás, σημείωσε ότι ο Orbán κατέστησε σαφές στον Weber ότι δεν είχε την πρόθεση να βλάψει κανέναν και είναι έτοιμος να ζητήσει συγγνώμη, εάν έχει πράξει αναλόγως. Αυτό φάνηκε να πληροί μία από τις προϋποθέσεις του Weber για τη διατήρηση του Fidesz στο EPP. Ο Βέμπερ πραγματοποίησε τη συνέντευξη Τύπου του σε μια ιστορική συναγωγή στην κεντρική Βουδαπέστη, ευνοϊκή χειρονομία προς την ουγγρική εβραϊκή κοινότητα. Να αναφερθεί βέβαια πως Εβραϊκές ομάδες έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τον Orbán ότι υιοθετεί αντισημιτική στάση, ως έκφανση του ρεβιζιονισμού, όταν γίνονται αναφορές στην ιστορία του Ολοκαυτώματος στην Ουγγαρία. Ο Weber κάθισε δίπλα στο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ουγγρικών Εβραϊκών Κοινοτήτων, András Heisler, ο οποίος πρόσφατα απεικονίστηκε στο εξώφυλλο ενός περιοδικού που συνδέεται με το Fidesz με τραπεζογραμμάτια που πέφτουν γύρω του.

Η κομματική συσπείρωση Fidesz αντιστοιχεί σε 11 έδρες και με αντάλλαγμα την πίστη της, το ΕΛΚ έχει προετοιμαστεί να προστατεύσει τον Orbán από την πίεση που ασκεί η Ε.Ε. Το ΕΛΚ δεσμεύεται την αποτροπή «παραπομπής» του Fidesz υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι οι βουλευτές του Orbán θα υποστηρίξουν τον Manfred Weber ως τον επόμενο Πρόεδρο της Επιτροπής. Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν τρόποι που θα μπορούσαν να πείσουν το ΕΛΚ να ακρωτηριάσει το μέλος του αυτό: αν οι αντίπαλες ομάδες ενταχθούν σε μια πρωτοφανή πράξη πολιτικής αλληλεγγύης για υψηλότερο σκοπό. Μια εναλλακτική #Vote4Values ​​tracker (βασισμένη σε στοιχεία της δημοσκόπησης των δημοσκοπήσεων) που ξεκίνησε από την NGO Liberties υπογραμμίζει ότι, αντίθετα με τη συμβατική ιστορία που θέτει τους λαϊκιστές στο περιθώριο, όλες οι τέσσερις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν μέλη τα κόμματα που έχουν στοχοποιηθεί από τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επίθεση έναντι θεμελιωδών αξιών, όπως η ελευθερία του Τύπου, η ανεξαρτησία του δικαστηρίου, η ισότητα και το δικαίωμα ειρηνικής διαμαρτυρίας. Γίνεται αντιληπτό ότι συνιστά αυτή κατάσταση ένα συλλογικό πρόβλημα στην καρδιά της εξουσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

(https://www.euractiv.com/section/future-eu/opinion/epp-more-likely-to-expel-fidesz-if-rival-groups-also-ditch-troublemakers/)

Εάν η S&D, η ALDE και η ECR πρόκειται να ενταχθούν στο EPP για να εκτοπίσουν τα προβληματικά τους μέλη, τότε το κόστος για την απώλεια της Fidesz για το ΕΛΚ θα μετριαστεί από συγκρίσιμο κόστος για τους αντιπάλους της. Θα ωφεληθούν όλοι από μια επιλογή με βάση την αρχή και θα δημιουργήσουν μια βάση για μια νέα αρχή. Η πολιτική των συνασπισμών είναι φυσιολογική σε πολλές χώρες της Ε.Ε. Ο #track4Values ​​tracker απεικονίζει τρεις τέτοιες πιθανές συναντήσεις υπέρ-αξιών που θα μπορούσαν να φτάσουν σε πλειοψηφία. Επομένως, οι υπόλοιπες πολιτικές ομάδες που έχουν καθαριστεί θα μπορούσαν να διασκεδάζουν ρεαλιστικά, δημιουργώντας ένα κυβερνητικό συνασπισμό, δεσμευμένο στις θεμελιώδεις αξίες της Ε.Ε: ​​τον δημοκρατικό πλουραλισμό, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Σύμφωνα με τον #track4Values ​​tracker, τα προβληματικά κόμματα που φιλοξένησαν το EPP, η S&D, η ECR και η ALDE, γενικά, θα αυξήσουν τον αριθμό των ευρωβουλευτών, ενώ ο αριθμός των ομάδων συνολικά θα συρρικνωθεί. Τούτο, θα τους δώσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στις πολιτικές ομάδες που τους φιλοξενούν επιφορτίζοντάς τα με σχετικά μεγαλύτερη επιρροή.


Σπυριδούλα Βαλασιάδου
Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Μιλάει την αγγλική και τη γερμανική γλώσσα. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και παράλληλα προσφέρει εθελοντική εργασία. Στόχος της; Η αέναη εξέλιξη της προσωπικότητάς της. Η συγγραφή άρθρων και ποιημάτων αποτελεί το πάθος της. Για το λόγο αυτό αποφάσισε να γίνει μέλος της ομάδας του OffLine Post. Για να μοιράζεται τη γνώση και να συζητάει με τους αναγνώστες μας τα θέματα που ταλανίζουν τη σύγχρονη κοινωνία. Από τις αρχές Απριλίου 2019 αποτελεί την αρχισυντάκτρια των διεθνών θεμάτων.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Γιώτα Κοσκινά
Γιώτα Κοσκινά
Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε το 2016 από το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με κατεύθυνση την Πολιτική Επιστήμη. Είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στο μεταπτυχιακό με τίτλο «Πολιτική και Διαδίκτυο» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως επικοινωνιολόγος.