20.9 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

10η Μαρτίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

241 π.Χ.: Λαμβάνει χώρα η ναυμαχία των Αιγάδων Νήσων. Το ναυτικό της Ρώμης, υπό την ηγεσία του Γάιου Λουτατίου Κάτουλου, καταναυμαχεί τον στόλο της Καρχηδόνας σε μία κομβική νίκη, η οποία οδήγησε στο τέλος του πολέμου με ρωμαϊκό θρίαμβο. Ο καλύτερα εξοπλισμένος ρωμαϊκός στόλος αριθμούσε 200 περίπου πλοία, ενώ ο ανέτοιμος και πενιχρά εκπαιδευμένος καρχηδονιακός 250. Οι Ρωμαίοι απώλεσαν 30 βυθισμένα πλοία, ενώ οι Καρχηδόνιοι 50, μαζί με ακόμα 70 που έπεσαν στα χέρια των Ρωμαίων.


1452: Γεννιέται στο παλάτι Σάδα της Αραγωνίας ο Φερδινάνδος Β’ ο Καθολικός, κυρίως γνωστός ως ένας εκ των βασιλέων του Στέμματος της Αραγωνίας (1479-1516). Υπήρξε επίσης βασιλιάς της Σικελίας (1468-1516), βασιλιάς της Μαγιόρκα, βασιλιάς της Σαρδηνίας, βασιλιάς της Βαλένθια, βασιλιάς της Βαρκελώνης (1479-1516), βασιλιάς της Νάπολης (1504-1516) και βασιλιάς της Ναβάρας (1512-1515), καθώς και βασιλιάς της Καστίλης ως Φερδινάνδος Ε’ (1474) μετά και από τον γάμο του με την Ισαβέλα Α’ (1469), που είχε προηγηθεί της στέψης της. Ως μονάρχης διεξήγαγε πολλούς πολέμους ανταγωνιζόμενος τη γαλλική επιρροή στη Μεσόγειο, ενώ παράλληλα ολοκλήρωσε, μαζί με την Ισαβέλα, την ανακατάληψη της Ιβηρικής χερσονήσου από τους μουσουλμάνους (Reconquista), επικρατώντας εις βάρος του Εμιράτου της Γρανάδας. Επί των ημερών του, επίσης, πραγματοποιήθηκε και το πρώτο ταξίδι του Χριστόφορου Κολόμβου (1492), το οποίο είχε χρηματοδοτήσει από κοινού με την Ισαβέλα, καθώς και η σύσταση της ισπανικής Ιεράς Εξέτασης.


1876: Πραγματοποιείται η πρώτη τηλεφωνική κλήση στην ιστορία. Ο εφευρέτης Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ τηλεφωνεί στον βοηθό του, Τόμας Γουότσον, ο οποίος βρισκόταν σε ένα κοντινό δωμάτιο, λέγοντας «Κύριε Γουότσον, ελάτε εδώ, θέλω να σας δω».


1925: Ιδρύεται ο αθλητικός σύλλογος του Ολυμπιακού Πειραιώς. Ο Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς προήλθε από τη συγχώνευση του Πειραϊκού Ποδοσφαιρικού Ομίλου και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιά. Ιδρυτές του υπήρξαν ορισμένοι επιφανείς κάτοικοι του λιμανιού, οι οποίοι έλαβαν την απόφαση στην ταβέρνα του Μοίρα στον Πειραιά.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ