15.7 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

3η Μαρτίου


Του Σαράντη Κοιλανίτη,

1847: Γεννιέται στο Εδιμβούργο ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, Σκωτσέζος εκπαιδευτικός και εφευρέτης. Έλαβε εκτεταμένη μόρφωση κατ’ οίκον από τον πατέρα του, ενώ αργότερα σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Στη συνέχεια δίδαξε μουσική και ορθοέπεια σε ένα σχολείο της Σκωτίας και το 1870 μετακόμισε στον Καναδά και λίγα χρόνια μετά ξεκίνησε να διδάσκει Φυσιολογία των Φωνητικών Οργάνων στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη μετάδοση του ήχου, με αποκορύφωμα την εφεύρεση του τηλεφώνου το 1876. Απεβίωσε τον Αύγουστο του 1922 στο Κέιπ Μπρίτον Άιλαντ του Καναδά.


1878: Υπογράφεται στην Κωνσταντινούπολη η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου ανάμεσα στη Ρωσική και την Οθωμανική Αυτοκρατορία, με την οποία λήγει επίσημα ο Ρωσοτουρκικός Πόλεμος (1877-1878). Σύμφωνα με τη συνθήκη αυτή, η Βουλγαρία ανακηρύχθηκε ως αυτόνομη ηγεμονία με εκτεταμένα εδάφη που περιλάμβαναν μέρος της Μακεδονίας, τη Δυτική Θράκη, τμήμα της Ανατολικής, ενώ έφτανε μέχρι και σε σημερινές αλβανικές περιοχές. Επιπλέον, αναγνωρίστηκε η ανεξαρτησία της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Ρουμανίας με διευρυμένα, επίσης, εδάφη, καθώς και η αυτονομία της Βοσνίας και της Ερζεγοβίνης υπό τους Αυστριακούς. Επιπλέον, στη Ρωσία επεστράφησαν εδάφη που είχαν χαθεί στον Κριμαϊκό Πόλεμο, καθώς και εκτάσεις στον Καύκασο και την Αρμενία. Η εν λόγω συνθήκη προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων στις ευρωπαϊκές Μεγάλες Δυνάμεις, οι οποίες θορυβήθηκαν από τον θρίαμβο της ρωσικής πανσλαβιστικής πολιτικής στα Βαλκάνια και πίεσαν τη Ρωσία να δεχτεί την αναθεώρησή της στο Συνέδριο του Βερολίνου.


1883: Γεννιέται στο Ηράκλειο ο Νίκος Καζαντζάκης, Έλληνας συγγραφέας, ποιητής, μουσικός και δημοσιογράφος. Μεγάλωσε στο Ηράκλειο και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, λαμβάνοντας το 1906 δίπλωμα διδάκτορα. Παράλληλα ξεκίνησε να αρθρογραφεί σε διάφορες εφημερίδες χρησιμοποιώντας ψευδώνυμα. Το 1919 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Περιθάλψεως. Υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και στο εξωτερικό, καθώς τα έργα του, όπως ο Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, μεταφράστηκαν περισσότερο από τα εκείνα καλλιτεχνών της κατηγορίας του.


Σαράντης Κοιλανίτης

Γεννημένος το 1997 και μεγαλωμένος στη Θεσσαλονίκη, απόφοιτος Γενικού Λυκείου και φοιτητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Διετέλεσε αρχισυντάκτης της κατηγορίας της Ιστορίας και υποδιευθυντής του OffLine Post. Φέρει ιδιαίτερη ακαδημαϊκή προτίμηση στη στρατιωτική ιστορία.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ