18.1 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

2η Μαρτίου


Του Παντελή Ζηβόντση,

1919: Ιδρύεται στη Μόσχα η Τρίτη Κομμουνιστική Διεθνής ή Κομιντέρν όπως έμεινε στην ιστορία, αφού πρώτα κατήγγειλε την προηγούμενη Δεύτερη (σοσιαλιστική) Διεθνή, για την στάση της απέναντι στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου που έγιναν υπό την προεδρεία του Λένιν στις 2-6 Μάρτη 1919 μετείχαν 52 αντιπρόσωποι από 34 κομμουνιστικά ή σοσιαλιστικά κόμματα από διάφορες χώρες της γης. Το ιδρυτικό συνέδριο ψήφισε το Πρόγραμμα της Κ.Δ που είχε συντάξει ο ίδιος ο Λένιν, καθώς και τις θέσεις του Λένιν για την δικτατορία του προλεταριάτου. H Κομιντέρν λειτούργησε, κυρίως, ως όργανο συντονισμού του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, με μεγάλη βοήθεια από την Ε.Σ.Σ.Δ. Αυτοδιαλύθηκε στις 15 Μάη 1943 κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου


1931:  Γεννιέται ο  Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ, ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης από το 1985 μέχρι το 1991. Οι προσπάθειές του για μεταρρύθμιση βοήθησαν να έρθει το τέλος του ψυχρού πολέμου, ωστόσο τελείωσαν την πολιτική υπεροχή του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ εφάρμοσε οικονομικές μεταρρυθμίσεις που ήλπιζε ότι θα βελτίωναν το βιοτικό επίπεδο και την παραγωγικότητα των εργαζομένων ως τμήμα του προγράμματος Περεστρόικα (αναδιάρθρωση). Το 1990 πήρε το Βραβείο Νόμπελ ειρήνης.


1962: Γεννιέται στο «Perth Amboy» του Νιου Τζέρσει ο Τζον Φράνσις Μποντζιόβι,  γνωστός ως Τζον Μπον Τζόβι. Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής, στιχουργός, παραγωγός δίσκων, φιλάνθρωπος και ηθοποιός, πιο γνωστός ως ιδρυτής, τραγουδιστής και επικεφαλής του ροκ συγκροτήματος Bon Jovi, το οποίο σχηματίστηκε το 1983. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, έχει κυκλοφορήσει δύο δικούς του δίσκους και δώδεκα δίσκους με το συγκρότημα του, οι οποίοι μέχρι σήμερα έχουν πουλήσει πάνω από 130 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως, καθιστώντας τους ένα από τα best-selling συγκροτήματα του κόσμου.


Παντελής Ζηβόντσης

Γεννημένος στην πόλη των τεχνών, την Φλώρινα, το 1998. Φοιτητής Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα προσομοιώσεων τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. (Μ.Β.Ε, ΠΠΣΚ, M.U.N). Έχει αναλάβει το πόστο του υπεύθυνου προώθησης στο OffLine Post.

TA ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ